Πέμπτη, 18 Ιουλ, 2024
Αιμιλιανού, Παύλου, Θέης μαρτ. Παμβώ οσίου.

Η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας Ιεροσολυμίτισσας

Η δράση του Κέντρου Αγάπης Ελευσίνας


Το Κέντρο Αγάπης Ελευσίνας ιδρύθηκε το 1964 από τον Πρωτοπρεσβύτερο Γεώργιο Πυρουνάκη με στόχο την υποστήριξη των παιδιών της ευρείας περιοχής της Ελευσίνας, αλλά και των οικογενειών τους με οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα.

 Στη Φιλική Φωλιά, που ήταν η βασική δραστηριότητα του Κέντρου Αγάπης, τα παιδιά έβρισκαν φιλική συμπαράσταση στα προβλήματά τους αλλά παράλληλα μέσα από οργανωμένες παιδαγωγικές δραστηριότητες (χειροτεχνία, θέατρο, ζωγραφική, μουσική) καλλιεργούσαν τα ταλέντα και τις δεξιότητές τους. Σκοπός ήταν να ωριμάσουν ως προσωπικότητες και να ενταχθούν ομαλά στην κοινωνία.

Σήμερα αρχές του 21ου αιώνα, που οι παγκόσμιες εξελίξεις επηρεάζουν σημαντικά και την χώρα μας (οικονομικοί μετανάστες, πολιτικοί πρόσφυγες, ανεργία, φτώχια), το Κέντρο Αγάπης Ελευσίνας θέλοντας να συμμετέχει δυναμικά στις εξελίξεις της κοινωνίας, προσφέρει πολλά και οργανωμένα προγράμματα ψυχοκοινωνικής υποστήριξης στα παιδιά και στις οικογένειές τους. Αυτά είναι:

Παιδαγωγικά προγράμματα για παιδιά και εφήβους, σε καθημερινή βάση, οργανωμένα από παιδαγωγούς.

Προγράμματα συμπαράστασης στην οικογένεια με εποπτεία κοινωνικού λειτουργού.

Ειδικά προγράμματα βιβλιοθήκης για παιδιά και νέους της πόλης που σχεδιάζονται από τον υπεύθυνο βιβλιοθηκάριο.

Αθλοπαιδιές στο γήπεδο μπάσκετ – βόλεϊ στην πίσω αυλή του Κέντρου Αγάπης Ελευσίνας.

Βασική παιδαγωγική κατεύθυνση είναι η ένταξη των περίπου 140 παιδιών της Φιλικής Φωλιάς σε ομάδες.

Η ομάδα είναι πολύ σημαντικό και καθοριστικό φαινόμενο της ζωής και της εξέλιξης του παιδιού. Καλλιεργεί αμοιβαίες διαπροσωπικές σχέσεις στα μέλη της, δίνοντάς τους τη δυνατότητα μέσα από την αλληλεπίδραση και την αλληλεξάρτηση να διαμορφώσουν την αυτοεκτίμησή τους.

Τα παιδιά έρχονται στη Φωλιά τους μετά το σχολείο και απολαμβάνουν το γεύμα που ετοιμάζεται από εθελόντριες. Στη συνέχεια προετοιμάζονται για το σχολείο και κατόπιν παρακολουθούν εκπαιδευτικά και ψυχαγωγικά προγράμματα.

Οι δραστηριότητες της Φιλικής Φωλιάς συνεχίζονται και το καλοκαίρι, όπου τα παιδιά φιλοξενούνται στις κατασκηνώσεις  «Χαρούμενα παιδιά – Χαρούμενα Νιάτα».

Οι δραστηριότητες του Κέντρου έχουν πολλαπλασιαστεί το τελευταίο διάστημα με αφορμή την αύξηση των παιδιών που καταφεύγουν εκεί για βοήθεια και στήριξη κάθε είδους.

Μία από τις δραστηριότητες είναι η «Φιλική Φωλιά». Σκοπός της είναι να προσφέρει στα παιδιά που φιλοξενεί όλα όσα στερούνται, καθώς βασική ιδεολογία του Κέντρου είναι πως όλα τα παιδιά του κόσμου έχουν δικαίωμα για ίδιες ευκαιρίες στη ζωή, κάτι για το οποίο αγωνιζόταν και ο ιδρυτής της.

Στο κέντρο Αγάπης Ελευσίνας φιλοξενούνται 140 παιδιά, τα οποία προέρχονται από την Ελευσίνα, τη Μάνδρα, τη Μαγούλα και τον Ασπρόπυργο. Ερχόμενοι από το σχολείο απολαμβάνουν καθημερινά το μεσημεριανό τους γεύμα μαζί με τους συνομηλίκους τους και στη συνέχεια απασχολούνται με τις ποικίλες δραστηριότητες του Κέντρου.

Παιδιά από την Ελλάδα, την Αλβανία, τη Ρωσία, την Τουρκία, τη Ρουμανία και άλλες χώρες, χωρισμένοι ηλικιακά σε ομάδες, απασχολούνται με διάφορες δραστηριότητες, όπως χειροτεχνίες, κατασκευές, βιωματικά παιχνίδια και συζητήσεις.

Επίσης παρακολουθούν μαθήματα πιάνου, κιθάρας, αρμονίου, ρυθμικής γυμναστικής, ξένων γλωσσών, ηλεκτρονικών υπολογιστών και ενισχύονται στα μαθήματα του σχολείου τους. Παράλληλα τα παιδιά επιδίδονται σε αθλητικές δραστηριότητες, όπως μπάσκετ και βόλεϊ, συμμετέχουν σε ομάδες χορωδίας, θεάτρου και κεραμικής, ενώ κάθε μήνα επισκέπτονται μουσεία, αρχαιολογικούς χώρους, πάρκα και θέατρα.

Επιπλέον στο χώρο του Κέντρου Αγάπης προσφέρονται από τον απλό κόσμο και από μεγάλες βιομηχανίες ρούχα, τρόφιμα, εισιτήρια λεωφορείων, οικοσκευές, έπιπλα και άλλα είδη, καλύπτοντας έτσι κάποιες από τις ανάγκες των οικογενειών των παιδιών και όχι μόνο. Οι «ομάδες υποστήριξης», που απαρτίζονται από εθελοντές, διοχετεύουν αυτά τα είδη σε οικογένειες που χρήζουν πραγματικής ανάγκης.

Το Κέντρο Αγάπης Ελευσίνας με Πρόεδρο τον κ. Χαράλαμπο Πυρουνάκη καταβάλλει καθημερινά κάθε δυνατή προσπάθεια να καταστεί άξιος συνεχιστής του οράματος και της επιθυμίας του ιδρυτή του Κέντρου, μετατρέποντας πολλά από τα κανάλια της δυστυχίας σε κανάλια αγάπης και ευτυχίας.

 

Πηγή υλικού

Κέντρο Αγάπης Ελευσίνας

 

 

Επιλογή υλικού

Αικατερίνη Διαμαντοπούλου

Υπεύθυνη υλικού των Ιστοχώρων του Πατριαρχείου ΙεροσολύμωνΤα παιδιά ενημερώνονται για τις κατασκευές με την πλαστελίνη

Τα παιδιά κατά τη διάρκεια της δραστηριότητάς τους με τις πλαστελίνες

Τα παιδιά και οι εθελοντές του Κέντρου παρακολουθούν την παρουσίαση για τη φροντίδα των δοντιών

Print-icon 
Πνευματικά δικαιώματα 2009-2013 © «Ρωμηοσύνη»
Επιτρέπεται η αναπαραγωγή του υλικού του ιστοχώρου με προϋπόθεση την αναφορά στην πηγή: «Ρωμηοσύνη» www.romiosini.org.gr

:: Πατριαρχείο Ιεροσολύμων :: Ειδήσεις εκ του Πατριαρχείου Ἱεροσολύμων :: Σχετικά :: Τελευταία νέα :: Τρέχοντα Προγράμματα :: Ιστορικό Αρχείο της Μ.Κ.Ο. "Ρωμηοσύνη" ::


Login-iconLogin  ForgottenPassword-iconΥπενθύμιση κωδικού 

Αυτή τη στιγμή διαβάζουν την ιστοσελίδα μας 69 επισκέπτες.