Ο ΜΑΚΑΡΙΩΤΑΤΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΙΕΡΟΣΟΛΥΜΩΝ κ.κ. ΘΕΟΦΙΛΟΣ Γ' ΠΡΟΕΞΑΡΧΩΝ ΤΗΣ ΕΟΡΤΗΣ ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ ΠΡΩΤΟΚΟΡΥΦΑΙΩΝ ΑΠΟΣΤΟΛΩΝ ΠΕΤΡΟΥ ΚΑΙ ΠΑΥΛΟΥ ΕΙΣ ΚΑΠΕΡΝΑΟΥΜ ΚΑΙ ΤΗΣ ΣΥΝΑΞΕΩΣ ΤΩΝ ΔΩΔΕΚΑ ΑΠΟΣΤΟΛΩΝ ΕΙΣ ΤΙΒΕΡΙΑΔΑ
Γρηγοριανόν (12-7-2009) / Ιουλιανόν (29-6-2009)
Η θάλασσα της Τιβεριάδος και τα πέριξ αυτής είναι μία περιοχή της Αγίας Γης, την οποίαν ιδιαιτέρως ηγάπησεν ο Κύριος ημών Ιησούς Χριστός. Εις αυτήν διήλθε μακρόν χρονικόν διάστημα της επιγείου δημοσίας ζωής και δράσεως Αυτού. Εις αυτήν προσεκάλεσε εις το αποστολικόν αξίωμα τους απλούς αλιείς, τους οποίους αργότερον δια του Αγίου Πνεύματος ανέδειξεν εις πανσόφους διδασκάλους της οικουμένης. Εις την περιοχήν αυτήν εκήρυξε και ετέλεσε σημεία και θαύματα δια την βοήθειαν και θεραπείαν των ανθρώπων, ως της θεραπείας του παραλυτικού, του δούλου του εκατοντάρχου και της πενθεράς του Πέτρου. Εις την περιοχήν αυτήν εφανέρωσεν Εαυτόν εις τους μαθητάς Αυτού και μετά την Ανάστασιν, ότε εκέλευσε αυτοίς «βαλείν τα δίκτυα εις τα δεξιά μέρη του πλοίου» (Ιω. 21,6) και είπεν αυτοίς: «ενέγκατε από των οψαρίων ων επιάσατε νυν» (Ιω. 21,10) και «έλαβε και έδωκεν αυτοίς τον άρτον και το οψάριον ομοίως (Ιω. 21,13)
Εις την κυκλούσαν την Τιβεριάδα θάλασσαν περιοχήν εκτίσθησαν χριστιανικαί εκκλησίαι από του 4ου αιώνος και εξής, ως είναι η βυζαντινή Εκκλησία του Επταπήγου εις την δυτικήν και η του Κουρσίου εις την ανατολικήν όχθην αυτής.
Επί της δυτικής όχθης της Τιβεριάδος το Πατριαρχείον διατηρεί σήμερον δύο Μονάς, την των πρωτοκορυφαίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου εις την Καπερναούμ και των Δώδεκα Αποστόλων εις την Τιβεριάδα.
Η πρώτη τούτων ευρίσκεται επί των ερειπίων της αρχαίας Καπερναούμ και εις χώρον αρχαιολογικόν, επί του οποίου έχουν διενεργηθή ανασκαφαί και έχουν αποκαλυφθή οικήματα της εποχής του Κυρίου και της πρωΐμου αλλά και της μεταγενεστέρας χριστιανικής περιόδου. Η Μονή αύτη ευρίσκεται πλησίον τής αρχαίας εβραϊκής συναγωγής και της οικίας της πενθεράς του Πέτρου. Ο ιερός ναός αυτής είναι κτίσμα του 1935 επί Πατριαρχείας Πατριάρχου Ιεροσολύμων Δαμιανού με λίθινον λαξευτόν εικονοστάσιον. Τον ναόν τούτον, εγκαταλελειμμένον όντα, λόγω των δυσχερειών της θέσεως αυτού μεταξύ των συνόρων Ισραήλ και Συρίας, ανέλαβε και επεριποιήθη μετά του πέριξ κτήματος αυτού από του 1967 και εξής ο μακαριστός Μητροπολίτης Πέτρας Γερμανός με βοηθούς τον Ιερομόναχον Αγιοταφίτην Φίλιππον, τον μοναχόν Θαδδαίον και τας μοναχάς Ευδοκίαν και Ευλογίαν. Αξιόλογον όμως όντως ανακαινιστικόν έργον επετέλεσε κατά την τελευταίαν δεκαπενταετίαν εις τον ναόν και την Μονήν ο νυν επιστάτης αυτής μοναχός Ειρήναρχος, αναδείξας αυτήν εις κέντρον προσκυνηματικόν και λατρευτικόν κυρίως δια του θαυμασίου έργου της Βυζαντινής αγιογραφίας, προσελκυούσης πολλούς ορθοδόξους προσκυνητάς, αλλά και επισκέπτας άλλων δογμάτων και άλλων θρησκευμάτων.
Εις την Μονήν ταύτην εις Καπερναούμ, μετέβη ο Μακαριώτατος την Κυριακήν, 29ην Ιουνίου/ 12ην Ιουλίου 2009 εξ Ιεροσολύμων μετά συνοδείας. Εις αυτήν προεξήρξε της θ. Λειτουργίας επί τη μνήμη των Αγίων ενδόξων πρωτοκορυφαίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου, συλλειτουργούντων Αυτώ του Ιερωτάτου Μητροπολίτου Ναζαρέτ κ. Κυριακού, των Σεβασμιωτάτων Αρχιεπισκόπων Θαβωρίου κ. Μεθοδίου και Σεβαστείας κ. Θεοδοσίου και των Ιερομονάχων Ηγουμένων των ομόρων Ιερών Μονών και των πρεσβυτέρων εγγάμων Ιερέων των ομόρων ενοριών του Πατριαρχείου. Αθρόον προσήλθε το εκκλησίασμα, ελληνόφωνον, αραβόφωνον, και ρωσσόφωνον εκ των περιοχών της Γαλιλαίας. Εις τούτο εκήρυξε τον θείον λόγον ο Μακαριώτατος, υπογραμμίζων το γεγονός του φωτισμού του Αγίου Πνεύματος εις τους πρωτοκορυφαίους Πέτρον και Παύλον αλλά και όλους τους λοιπούς Αποστόλους και της πίστεως αυτών, ανδρείας και υπομονής άχρι θανάτου, ώστε να διακηρύξουν ανά τα πέρατα της οικουμένης την σώζουσαν ευαγγελικήν αλήθειαν του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού.
Την εορτήν ετίμησαν δια της παρουσίας αυτών ο Ρώσος Πρέσβυς κ. Πέτρος Στέγνι, αντιπρόσωποι της Ουκρανικής Πρεσβείας εις Ισραήλ, και η Πρέσβυς της Μολδαβίας εις Ισραήλ κ. Λαρίσα Μικουλέτ.
Μετά την θ. Λειτουργίαν και την λιτανείαν ο Ηγούμενος π. Ειρήναρχος εδεξιώθη τον Μακαριώτατον και την συνοδείαν Αυτού και πάντας εις το Ηγουμενείον, εν συνεχεία δε παρέθεσε τράπεζαν ιχθύων της Γεννησαρέτ εις την παραθαλασσίαν τράπεζαν της Μονής.
Η Ιερά Μονή των Δώδεκα Αποστόλων ευρίσκεται εις το κέντρον της πόλεως της Τιβεριάδος παρά την θάλασσαν επί των ερειπίων παλαιοτέρας Μονής, η αρχή της οποίας ανάγεται συμφώνως προς ιστορικάς πληροφορίας και αρχαιολογικάς ενδείξεις εις τους βυζαντινούς χρόνους, το πιθανώτερον εις τον 4ον μ. Χ. αιώνα επί της εποχής τής Αγίας Ελένης.
Την Ιεράν ταύτην Μονήν των Αγίων Αποστόλων των Δώδεκα ετίμησεν ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Ιεροσολύμων Θεόφιλος Γ' με την παρουσίαν Αυτού την ημέραν της εορτής της Συνάξεως των Δώδεκα Αποστόλων, Δευτέραν, 30ην Ιουνίου / 13ην Ιουλίου 2009.
Μεταβάς εις αυτήν προεξήρξε της θ. Λειτουργίας, συλλειτουργούντων Αυτώ των Ιερωτάτων Μητροπολιτών Ναζαρέτ κ. Κυριακού, και Καπιτωλιάδος κ. Ησυχίου και των Σεβασμιωτάτων Αρχιεπισκόπων Κωνσταντίνης κ. Αριστάρχου, Γέροντος Αρχιγραμματέως, Θαβωρίου κ. Μεθοδίου και Σεβαστείας κ. Θεοδοσίου, Ιερομονάχων των ομόρων Μονών του Πατριαρχείου και πρεσβυτέρων εγγάμων Ιερέων των ομόρων ενοριών.
Την εορτήν ετίμησαν δια της παρουσίας αυτών ο Έλλην Πρέσβυς εις το Τελ-Αβίβ κ. Νικόλαος Ζαφειρόπουλος και ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος εις τα Ιεροσόλυμα κ. Σωτήριος Αθανασίου.
Ο Μακαριώτατος εκήρυξε τον θείον λόγον εις τους πιστούς, επισημαίνων την αφοσίωσιν των Αγίων Αποστόλων εις την κλήσιν του Κυρίου να εγκαταλείψουν τα δίκτυα αυτών και να Τον ακολουθήσουν και την άχρι θανάτου πίστιν αυτών μετά τον φωτισμόν του Αγίου Πνεύματος την Πεντηκοστήν, ώστε να κηρύξουν το κήρυγμα του σαρκωθέντος, σταυρωθέντος και αναστάντος Υιού και Λόγου του Θεού και να σαγηνεύσουν ολόκληρον την οικουμένην.
Ο Ηγούμενος Αρχιμανδρίτης Τιμόθεος, επιτελέσας όντως αξιόλογον έργον ανακαινίσεως του Ιερού Ναού των Αγίων Αποστόλων δια της πλακοστρώσεως του δαπέδου δια μαρμαρίνων πλακών και δια νέου ξυλογλύπτου εικονοστασίου, εδεξιώθη τον Μακαριώτατον και την συνοδείαν Αυτού εις το Ηγουμενείον και ακολούθως παρέθεσε πλουσίαν τράπεζαν εις τον Μακαριώτατον και πάντας.
Εκ της Αρχιγραμματείας