Τετάρτη, 19 Ιουν, 2024
Ιούδα του αποστόλου, Παϊσίου και Ζήνωνος οσίων, Ζωσίμου μάρτυρος.

13/07/2010 Ολοκλήρωση 3ης Προσκυνηματικής εκδρομής στην Αγία Αικατερίνη στο Σινά και τους Αγίους Τόπους


 
Με μεγάλη επιτυχία και κατάνυξη ολοκληρώθηκε η 3η Προσκυνηματική εκδρομή της Μ.Κ.Ο. «Ρωμηοσύνη» στους Αγίους Τόπους, περιλαμβανομένου του Θεοβάδιστου Όρους Σινά Όρος Σινά και της Ιερουσαλήμ, 3-12 Ιουλίου 2010.

Η αναχώρηση 50 περἰπου προσκυνητών έγινε το Σάββατο 3 Ιουλίου με προορισμό το Κάιρο. Την ομάδα συνόδευσε η κ. Αικατερίνη Διαμαντοπούλου, Αναπληρώτρια Διαχειρίστρια της Μ.Κ.Ο. «Ρωμηοσύνη».

Με την άφιξη των προσκυνητών, που αποτελούν και Μέλη της Μ.Κ.Ο. «Ρωμηοσύνη», στην πόλη του Καϊρου πραγματοποιήθηκε ξενάγηση στον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου του Τροπαιοφόρου και κατόπιν στην περιοχή της Γκίζας, όπου επισκέφθηκαν τις πυραμίδες του Χέοπα, Μυκερίνου, Χεφρίνου και την περίφημη Σφίγγα. Το βράδυ ακολούθησε κρουαζιέρα στο Νείλο.

Την επόμενη ημέρα οι προσκυνητές ξεκίνησαν την πορεία τους προς την Ιερά Μονή της Αγίας Αικατερίνης στο Θεοβάδιστο όρος Σινά. Διασχίζοντας υποθαλάσσια τη διώρυγα του Σουέζ πέρασαν από την Αφρική στην Ασία. Συνέχισαν δίπλα από την Ερυθρά Θάλασσα και περνώντας μέσα από μικρές πόλεις μπήκαν στην καρδιά της χερσονήσου του Σινά. Κατά την πορεία τους οι προσκυνητές επισκέφθηκαν τη γυναικεία Μονή του Προφήτου Μωυσέως στη Φαράν και κατόπιν έφτασαν στο ξενοδοχείο, πλησίον της Ιεράς Μονής.

Πολύ νωρίς το πρωί της επόμενης ημέρας παρακολούθησαν τη Θεία Λειτουργία στη Μονή, πρωτοστατούντος του Ιερομονάχου, π. Παύλου, ο οποίος κατόπιν προέβη σε ξενάγηση στο εσωτερικό της εκκλησίας, όπου οι προσκυνητές είχαν τη δυνατότητα να προσκυνήσουν τα Άγια Λείψανα της Αγίας Αικατερίνης και να λάβουν ως ευλογία αργυρό ομοίωμα του δακτυλιδιού της Αγίας. Το δακτυλίδι αυτό συμβολίζει τον πνευματικό αρραβώνα της Αγίας με τον Χριστό και τον σύνδεσμο κάθε προσκυνητή με τη Μονή· θεωρείται δε μεγάλο φυλακτό, το οποίο οι προσκυνητές συνήθως φορούν δια βίου. Επίσης θαύμασαν τις Βυζαντινές εικόνες, τα ιερά κειμήλια, τη φλεγόμενη και μη καιόμενη βάτο, το πηγάδι του Iοθώρ, καθώς επίσης και το οστεοφυλάκιο. Επίσης μπόρεσαν να παρακολουθήσουν και τον Εσπερινό που τελέστηκε στην Ιερά Μονή. Μερικοί από τους προσκυνητές πραγματοποίησαν κατά τη διάρκεια της νύκτας ανάβαση στην Αγία κορυφή στο όρος Χωρήβ, όπου ο Μωυσής είχε παραλάβει τις Δέκα Εντολές, και πήραν την ευλογία από τον Ιερό Ναό της Αγίας Αικατερίνης, που βρίσκεται στην Αγία κορυφή.

Την επόμενη ημέρα οι προσκυνητές αναχώρησαν για Τάμπα, όπου και πέρασαν τα σύνορα Αιγύπτου - Ισραήλ. Πραγματοποιήθηκε στάση στη Νεκρά Θάλασσα και επίσκεψη στο Ενυδρείο του Εϊλάτ. Κατόπιν έφτασαν στην Ιεριχώ, από όπου ξεκίνησε μια θαυμαστή πορεία προς τα Πανάγια προσκυνήματα συνοδεία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Καπιτωλιάδος κ.κ. Ησύχιου, ο οποίος με τους λόγους του και τη λεπτομερή περιγραφή των γεγονότων τόσο από την Παλαιά όσο και από την Καινή Διαθήκη προσέφερε πολύτιμες πληροφορίες στους προσκυνητές καθ' όλη τη διάρκεια των επισκέψεων των Παναγίων προσκυνημάτων στους Αγίους Τόπους.

Στην περιοχή της Άνω Γαλιλαίας πραγματοποιήθηκε ανάβαση στο όρος Θαβώρ, τον τόπο της Μεταμόρφωσης του Κυρίου και επίσκεψη στο Ελληνορθόδοξο μοναστήρι της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος. Εν συνεχεία οι προσκυνητές κατευθύνθηκαν στον Ιερό Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στη Ναζαρέτ. Ανατολικά της Ναζαρέτ στο δρόμο προς τη λίμνη της Τιβεριάδος επισκέφθηκαν την Κανά της Γαλιλαίας, όπου ο Κύριος τέλεσε το πρώτο θαύμα μετατρέποντας το νερό σε κρασί. Κατόπιν μετέβησαν στην ακτή της λίμνης της Τιβεριάδος, όπου βρίσκεται η αρχαία πόλη της Καπερναούμ, την οποία ο Χριστός είχε καταστήσει κέντρο της επίγειας δράσης του. Πάνω στα παλιά ερείπια έχει χτιστεί η Ιερά Μονή των Αγίων Αποστόλων, στην οποία και πραγματοποιήθηκε επίσκεψη, καθώς και λιτό γεύμα. Ακολούθησε στάση στον Ιορδάνη ποταμό, όπου και τελέστηκε συμβολικός Αγιασμός από το Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Καπιτωλιάδος κ.κ. Ησύχιο. Κατόπιν πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στο μοναστήρι του Αγίου Γερασίμου του Ιορδανίτου, που αναφέρεται ως το αρχαιότερο μοναστήρι της Παλαιστίνης.

Η επόμενη ημέρα ξεκίνησε με τη μετάβαση στο μοναστήρι του Προφήτου Ελισσαίου, όπου βρίσκεται και η συκομορέα του τελώνη Ζακχαίου. Ακολούθησε ανάβαση στο Σαραντάριο όρος, όπου ο Κύριος έζησε 40 ημέρες με νηστεία και προσευχή πριν την έναρξη του κοσμοσωτήριου έργου Του. Πλησιάζοντας στα Ιεροσόλυμα στην πόλη της Βηθανίας πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στην Ιερά Μονή Μαρίας και Μάρθας. Αφού διέσχισαν οι προσκυνητές το Όρος των Ελαίων έφτασαν στην παλαιά πόλη των Ιεροσολύμων, όπου και κατέλυσαν για το υπόλοιπο των ημερών.

Την επόμενη ημέρα πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στην Ιερά Μονή του Αγίου Σάββα του Ηγιασμένου και κατόπιν στην Ιερά Μονή του Αββά Θεοδοσίου του Κοινοβιάρχου. Ακολούθησε ξενάγηση στο ιερό προσκύνημα στο Χωριό των Ποιμένων. Έπειτα οι προσκυνητές επισκέφθηκαν το Ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων, όπου έγιναν δεκτοί από το Μακαριώτατο Πατριάρχη κ.κ. Θεόφιλο Γ'. Ο Μακαριώτατος υποδέχτηκε με θερμά λόγια τους συμμετέχοντες στην προσκυνηματική εκδρομή εκφράζοντας την ευχαριστία του προς τη Μ.Κ.Ο. «Ρωμηοσύνη» για το ουσιώδες έργο που προφέρει στο Πατριαρχείο, κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στην πολύτιμη προσφορά του Διαχειριστή αυτής, κ. Πέτρου Κυριακίδη. Επίσης τόνισε τη μεγάλη σημασία του Ελληνορθόδοξου Πατριαρχείου Ιεροσολύμων στην Αγία Γη της Ιερουσαλήμ, δίνοντας έμφαση, εκτός από τη θρησκευτική του διάσταση, στην ιστορική και την πολιτική του διάσταση για την παγκόσμια ειρήνη. Παράλληλα, εξέφρασε την επιθυμία και ευχή του όπως η Μ.Κ.Ο «Ρωμηοσύνη» συνεχίσει την ανοδική πορεία της με την συσπείρωση πέριξ της ολοένα και περισσότερων προσώπων προς την ενίσχυση του έργου της, που δεν είναι άλλο από την στήριξη του έργου του ιδίου του Πατριαρχείου. Στην συνέχεια ευχήθηκε καλή προσωπική πρόοδο στους συμμετέχοντες και τους έδωσε ευλογίες. Επίσης προσκάλεσε τα παρευρισκόμενα μέλη της Μ.Κ.Ο. «Ρωμηοσύνη» να συμμετάσχουν στην κουρά του δόκιμου μοναχού, π. Δανιήλ, σε μοναχό.

Ακολούθησε επίσκεψη στην Ιερά Μονή του Τιμίου Σταυρού και στο Μοναστήρι του Αγίου Συμεών του Θεοδόχου ή Καταμόνας. Κατόπιν πραγματοποιήθηκε ξενάγηση στο λόφο της Σιών, όπου οι προσκυνητές θαύμασαν εξωτερικά την Πατριαρχική Σχολή της Σιών και ακολούθησε επίσκεψη στο Υπερώο, όπου είχε λάβει χώρα ο Μυστικός Δείπνος. Τέλος πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στη Γεθσημανή, όπου η ομάδα προσκύνησε τον Τάφο της Παναγίας, όπου βρίσκεται η εκπληκτική και θαυματουργή εικόνα της Παναγίας Ιεροσολυμίτισσας. Έχει γραφεί ότι η εικόνα της Παναγίας Ιεροσολυμίτισσας είναι αυτή που προσομοιάζει περισσότερο στην πραγματική μορφή της Παναγίας. Επίσης οι προσκυνητές προσκύνησαν τους Τάφους των Θεοπατόρων Ιωακείμ και Άννης και του μνήστορος Ιωσήφ. Ακολούθησε επίσκεψη στον Κήπο της Γεθσημανής.

Η επόμενη ημέρα ήταν αφιερωμένη στην παλαιά πόλη. Αρχίζοντας από τον Πανίερο Ναό της Αναστάσεως, οι προσκυνητές ξεναγήθηκαν εντός του Ναού από το Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Καπιτωλιάδος κ.κ. Ησύχιο και προσκύνησαν τον Πανάγιο Τάφο, την Αποκαθήλωση, το φρικτό Γολγοθά, το σημείο όπου βρέθηκε ο Τίμιος Σταυρός, καθώς και τα διάφορα παρεκκλήσια. Στη συνέχεια διέσχισαν την Οδό Του Μαρτυρίου, επισκέφθηκαν το Πραιτώριο, το σπίτι των Θεοπατόρων Ιωακείμ και Άννας, τη φυλακή του Χριστού. Ακολούθως επισκέφθηκαν την Ιερά Μονή του Λιθοβολισμού του Πρωτομάρτυρος Στέφανου. Ακολούθησε μετάβαση στη Βασιλική της Γεννήσεως στη Βηθλεέμ, όπου πραγματοποιήθηκε προσκύνημα στο σπήλαιο και τη Φάτνη όπου γεννήθηκε ο Κύριος μας Ιησούς Χριστός. Το βράδυ οι προσκυνητές παρακολούθησαν την Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, που τελείται στον Πανάγιο Τάφο.

Η τελευταία ημέρα ήταν αφιερωμένη στην επίσκεψη στα διάφορα μικρά μοναστήρια εντός της παλαιάς πόλεως (Ι.Μ. Αγίου Χαραλάμπους, Ι. Μ. Μεγ. Παναγίας, Ι. Μ. Παναγίας Σεϊδανάγιας, Ι.Μ. Τιμίου Προδρόμου κ.ά.), καθώς και στην ξενάγηση μέσα και γύρω από την παλαιά πόλη της Ιερουσαλήμ.

Την Δευτέρα το πρωί με τη συνδρομή του ταξιδιωτικού πρακτορείου Caravel Travel η Μ.Κ.Ο. «Ρωμηοσύνη» ολοκλήρωσε την προσκυνηματική εκδρομή στα Πανάγια Προσκυνήματα. Οι συμμετέχοντες επέστρεψαν στην Αθήνα πλήρεις ευλογιών, εσωτερικής ανάτασης, πίστης και ελπίδας ότι οι αστοχίες και αδυναμίες των ανθρώπων μπορούν πολύ εύκολα να ξεπεραστούν με τη χάρη του Θεού και των Αγίων μας. Η εμπειρία ήταν ανεπανάληπτη και η χαρά ζωγραφισμένη στα πρόσωπα των συμμετεχόντων κατά τον αποχαιρετισμό αυτών στο Αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Εκ της Γραμματείας της Μ.Κ.Ο. «Ρωμηοσύνη»Αναμνηστική φωτογραφία των προσκυνητών στον Ιορδάνη ποταμό

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καπιτωλιάδος π. Ησύχιος κατά την ξενάγηση στα Πανάγια προσκυνήματα

Αναμνηστική φωτογραφία του Μακαριωτάτου με τους προσκυνητές της Μ.Κ.Ο.

Print-icon 
Πνευματικά δικαιώματα 2009-2013 © «Ρωμηοσύνη»
Επιτρέπεται η αναπαραγωγή του υλικού του ιστοχώρου με προϋπόθεση την αναφορά στην πηγή: «Ρωμηοσύνη» www.romiosini.org.gr

:: Πατριαρχείο Ιεροσολύμων :: Ειδήσεις εκ του Πατριαρχείου Ἱεροσολύμων :: Σχετικά :: Τελευταία νέα :: Τρέχοντα Προγράμματα :: Ιστορικό Αρχείο της Μ.Κ.Ο. "Ρωμηοσύνη" ::


Login-iconLogin  ForgottenPassword-iconΥπενθύμιση κωδικού 

Αυτή τη στιγμή διαβάζουν την ιστοσελίδα μας 46 επισκέπτες.