Κυριακή, 25 Φεβ, 2024
ΤΕΛΩΝΟΥ ΚΑΙ ΦΑΡΙΣΑΙΟΥ. Ταρασίου, αρχιεπισκόπου Κωνσταντινουπόλεως, Ρηγίνου επισκόπου Σκοπέλου, Μαρκέλλου ιερομάρτυρος, Αλεξάνδρου μάρτυρος του εν Θράκη.

Ο Ιερός Ναός των Παμμεγίστων Ταξιαρχών, όπου βρίσκεται η Ιερή εικόνα της Παναγίας Γρηγορούσας

Το Ιερό Προσκύνημα της Παναγίας «Γρηγορούσας» στην Αθήνα


Το Ιερό Προσκύνημα της Παναγίας «Γρηγορούσας» στην Αθήνα

Ο πρώτος Ιερός Ναός των Παμμεγίστων Ταξιαρχών ήταν κατά την παράδοση κτίσμα του 9ου αιώνα μ.Χ. Κτήτορες αυτού ήταν ο Νικόλαος και η Ελισάβετ, οι ευσεβείς γονείς του Αγίου Λεοντίου του Αθηναίου. Ο πρώτος Ναός καταστράφηκε από πυρκαγιά την περίοδο της Τουρκοκρατίας.  Ο Ιερός Ναός ανοικοδομήθηκε το 1922 και παραμένει έκτοτε απαράλλακτος, ενώ το 1995 έγινε μια μικρή προέκταση. Ο αρχιτεκτονικός του ρυθμός είναι εγγεγραμμένος σταυροειδής με τρούλο (δικιόνιος), οι δε αγιογραφίες είναι έργο του Ζακύνθιου αγιογράφου Δ. Πελεκάση και συνδυάζουν τη βυζαντινή τεχνική με δυτικότροπα επτανησιακά στοιχεία.

 Ο Ιερός Ναός βρίσκεται στη συμβολή των οδών Δεξίππου και Ταξιαρχών, μεταξύ της Αρχαίας Ρωμαϊκής Αγοράς και της Βιβλιοθήκης του Αδριανού.

Πανηγυρίζει την 8η Σεπτεμβρίου προς τιμήν της Παναγίας και την 8η Νοεμβρίου προς τιμήν των Ταξιαρχών.  

 

Η Ιερή εικόνα

Παλλάδιο του Ιερού Ναού των Ταξιαρχών είναι η θαυματουργή εικόνα της Υπεραγίας Θεοτόκου, οικογενειακό κειμήλιο από τη Μικρά Ασία, η οποία αφιερώθηκε στον Ιερό Ναό το 1945. Έκτοτε πλήθος πιστών συρρέει με ευλάβεια στην Αγία Εικόνα, αποκομίζοντας γρήγορα ανακούφιση  στους ψυχικούς πόνους και θεραπεία στους σωματικούς, την επονόμασε «Γρηγορούσα». Το 1948 ο Ιερός Ναός χαρακτηρίστηκε ως Προσκυνηματικός με Προεδρικό Διάταγμα και έλαβε την επωνυμία «Ιερό Προσκύνημα Παναγίας Γρηγορούσης – Παμμεγίστων Ταξιαρχών». Το Ιερό αυτό Προσκύνημα επιχορηγεί το Εκκλησιαστικό Ορφανοτροφείο Βουλιαγμένης της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, υπό την εποπτεία της οποίας και λειτουργεί.   

 

Πηγή υλικού

Το Ιερό Προσκύνημα της Παναγίας «Γρηγορούσης», Μοναστηράκι -  Αθήνα, εκ του Ιερού Ναού

 

Επιλογή υλικού 

Αικατερίνη Διαμαντοπούλου

Υπεύθυνη υλικού των Ιστοχώρων του Πατριαρχείου ΙεροσολύμωνΗ θαυματουργή εικόνα της Παναγίας Γρηγορούσας

Από το τέμπλο του Ιερού Ναού των Παμμεγίστων Ταξιαρχών

Από το τέμπλο του Ιερού Ναού των Παμμεγίστων Ταξιαρχών

Από το τέμπλο του Ιερού Ναού των Παμμεγίστων Ταξιαρχών

Εξωτερική άποψη του Ιερού Ναού των Παμμεγίστων Ταξιαρχών

Εξωτερική άποψη του Ιερού Ναού των Παμμεγίστων Ταξιαρχών

Print-icon 
Πνευματικά δικαιώματα 2009-2013 © «Ρωμηοσύνη»
Επιτρέπεται η αναπαραγωγή του υλικού του ιστοχώρου με προϋπόθεση την αναφορά στην πηγή: «Ρωμηοσύνη» www.romiosini.org.gr

:: Πατριαρχείο Ιεροσολύμων :: Ειδήσεις εκ του Πατριαρχείου Ἱεροσολύμων :: Σχετικά :: Τελευταία νέα :: Τρέχοντα Προγράμματα :: Ιστορικό Αρχείο της Μ.Κ.Ο. "Ρωμηοσύνη" ::


Login-iconLogin  ForgottenPassword-iconΥπενθύμιση κωδικού 

Αυτή τη στιγμή διαβάζουν την ιστοσελίδα μας 57 επισκέπτες.