Παρασκευή, 21 Ιουν, 2024
Ιουλιανού του Ταρσέως, μάρτυρος και Αφροδισίου, Παχωμίου και Νικήτα του Νισυρίου (1732) των νεομαρτύρων.

29/11/2010 Ολοκλήρωση 4ης Προσκυνηματικής εκδρομής της "Ρωμηοσύνηs" στις Ιερές Μονές Παναγίας Σκριπούς, Αγάθωνος, Προυσού, Δαδίου


Ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία η 4η Προσκυνηματική Εκδρομή της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης «Ρωμηοσύνη» του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων, η οποία πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 27 και την Κυριακή 28 Νοεμβρίου 2010. Η ομάδα, που αποτελείτο από 30 προσκυνητές, συνοδευόταν από την Αναπληρώτρια Διαχειρίστρια της Μ.Κ.Ο. «Ρωμηοσύνη» Δρ. Αικατερίνη Διαμαντοπούλου, καθώς και από τον κ. Κωνσταντίνο Ηλιόπουλο, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του φορέα.

Το Σάββατο 27 Νοεμβρίου 2010 η ομάδα αναχώρησε για την πόλη του Ορχομενού. Εκεί οι προσκυνητές επισκέφθηκαν τον Ιερό Ναό της Παναγίας Σκριπούς, όπου είχε συντελεστεί το περιώνυμο θαύμα της Παναγίας Ορχομενιώτισσας. Ο εφημέριος του Ιερού Ναού, αφού ενημέρωσε τους προσκυνητές για την ιστορία του Προσκυνήματος, τους ξενάγησε σε αυτό, παρουσιάζοντας τις επιγραφές που υπάρχουν στον εξωτερικό χώρο, ενώ τους προσέφερε πλούσιο κέρασμα.

Κατόπιν οι προσκυνητές μετέβησαν στο ιστορικό Χάνι της Γραβιάς, όπου ξεναγήθηκαν στο πιστό αντίγραφο του ιστορικού χανίου, ενώ είχαν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν προβολή ταινίας σχετικά με το μνημείο.

Το απόγευμα οι συμμετέχοντες, αφού γευμάτισαν, έφτασαν στην Ιερά Μονή Προυσού, όπου τελέστηκε Αρτοκλασία υπέρ των  Μελών της Μ.Κ.Ο. «Ρωμηοσύνη» μετά το πέρας του Εσπερινού. Οι προσκυνητές ασπάστηκαν τη θαυματουργή εικόνα της Παναγίας Προυσιώτισσας και παρακολούθησαν το Απόδειπνο, ενώ είχαν τη χαρά να φιλοξενηθούν και να καταλύσουν στην Ιερά Μονή. Νωρίς το πρωί της Κυριακής 28 Νοεμβρίου 2010 οι προσκυνητές με κατάνυξη παρακολούθησαν τη Θεία Λειτουργία στην Ιερά Μονή Προυσού, ενώ τελέστηκε Αρτοκλασία στη μνήμη του Μακαριστού Γέροντος Πορφυρίου του Καυσοκαλυβίτη και του Μακαριστού Γέροντος Αμβρόσιου Λάζαρη, το μνημόσυνο των οποίων τελείτο το ίδιο πρωινό.

Οι συμμετέχοντες μετά το ευλογημένο προσκύνημα στην Ιερά Μονή Προυσού αναχώρησαν για την Ιερά Μονή Αγάθωνος, αφού πρώτα στάθηκαν  στα λεγόμενα «Πατήματα» της Παναγίας, στο δρόμο έξω από την Ιερά Μονή Προυσού. Στην Ιερά Μονή Αγάθωνος στην Υπάτη, οι συμμετέχοντες μπόρεσαν να προσκυνήσουν το περίφημο λείψανο του Γέροντος Βησσαρίωνος, που φυλάσσεται σε λάρνακα εντός της Ιεράς Μονής, καθώς και τα λείψανα του Αγ. Αγάθωνος και του Αγ. Αρσενίου, προστάτου των καρκινοπαθών. Αφού περιηγήθηκαν στην Ιερά Μονή είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν τον Ηγούμενο της Ιεράς Μονής, π. Δαμασκηνό Ζαχαράκη, από τον οποίο πήραν ευλογία και άκουσαν ψυχωφελείς λόγους. Στην Ιερά Μονή Αγάθωνος βρίσκεται το ιστορικό αρχείο του Γέροντος Γερμανού Δημάκου, του επονομαζόμενου ως Ανυπόμονου, ενώ υπάρχει και το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, το οποίο και επισκέφθηκαν οι προσκυνητές. Αφού γευμάτισαν αναχώρησαν για την Ιερά Μονή Δαδίου ή Παναγίας Γαυριώτισσας στην Αμφίκλεια. Εκεί η Ηγουμένη Μοναχή Γαλήνη υποδέχτηκε τους συμμετέχοντες, οι οποίοι προσκύνησαν τη θαυματουργή εικόνα, καθώς και τον τάφο του Μακαριστού Γέροντος Αμβρόσιου Λάζαρη, του οποίου το μνημόσυνο τελέστηκε το ίδιο πρωινό.

Οι προσκυνητές και Μέλη της Μ.Κ.Ο. «Ρωμηοσύνη» επέστρεψαν στην Αθήνα γεμάτοι ευλογία και ψυχική ανάταση, ενώ ανανέωσαν το ραντεβού τους για την 3η Συνάντηση των Μελών της Μ.Κ.Ο. «Ρωμηοσύνη», που θα λάβει χώρα την Κυριακή 12 Δεκεμβρίου 2010 στην Εξαρχία του Παναγίου Τάφου στην Πλάκα (Μπορείτε να δείτε τη σχετική ανακοίνωση πατώντας εδώ).   

 

Εκ της Γραμματείας της Μ.Κ.Ο. «Ρωμηοσύνη»   Η εικόνα της Παναγίας Σκριπούς από τον Ιερό Ναό της Παναγίας Σκριπούς στον Ορχομενό

Η εικόνα της Παναγίας Οδηγήτριας από τον Ιερό Ναό της Παναγίας Σκριπούς στον Ορχομενό

Απόδοση του θαύματος της Παναγίας Ορχομενιώτισσας

Η εικόνσ της Παναγίας Ορχομενιώτισσας

Η εικόνα των Αποστόλων Πέτρου και Παύλου από τον Ιερό Ναό της Παναγίας Σκριπούς στον Ορχομενό

Η εικόνα της Αγίας Αικατερίνης και του Αγ. Μερκουρίου από τον Ιερό Ναό της Παναγίας Σκριπούς

Ο Εφημέριος του Ιερού Ναού της Παναγίας Σκριπούς ενημερώνει τους προσκυνητές

Ο Εφημέριος του Ιερού Ναού της Παναγίας Σκριπούς ενημερώνει τους προσκυνητές

Οι προσκυνητές παρακολουθούν με προσοχή τον Εφημέριο του Ιερού Ναού της Παναγίας Σκριπούς

Οι προσκυνητές παρακολουθούν με προσοχή τον Εφημέριο του Ιερού Ναού της Παναγίας Σκριπούς

Το ψηφιδωτό στο εσωτερικό του Ιερού Ναού της Παναγίας Σκριπούς στον Ορχομενό

Το ηλιακό ρολόι που σώζεται στον Ιερό Ναό Παναγίας Σκριπούς στον Ορχομενό

Μία από τις επιγραφές που σώζονται στον Ιερό Ναό Παναγίας Σκριπούς στον Ορχομενό

Μία από τις επιγραφές που σώζονται στον Ιερό Ναό Παναγίας Σκριπούς στον Ορχομενό

Άποψη από το εξωτερικό του Ιερού Ναού της Παναγίας Σκριπούς στον Ορχομενό

Άποψη από το εξωτερικό του Ιερού Ναού της Παναγίας Σκριπούς στον Ορχομενό

Ιερός Ναός έναντι από το ιστορικό Χάνι της Γραβιάς

Άποψη από το εξωτερικό του ιστορικού μνημείου στο Χάνι της Γραβιάς

Το τζάκι από το εσωτερικό μέρος του ιστορικού μνημείου στο Χάνι της Γραβιάς

Άποψη από το στάβλο του ιστορικού μνημείου στο Χάνι της Γραβιάς

Άποψη από το στάβλο του ιστορικού μνημείου στο Χάνι της Γραβιάς

Οι προσκυνητές κάτω από το υπόστεγο στο Χάνι της Γραβιάς

Τα είδη οικιακής χρήσης στο Χάνι της Γραβιάς

Η εικόνα της Παναγίας Προυσιώτισσας από την Ιερά Μονή Προυσού
1 - 24 / 34

Print-icon 
Πνευματικά δικαιώματα 2009-2013 © «Ρωμηοσύνη»
Επιτρέπεται η αναπαραγωγή του υλικού του ιστοχώρου με προϋπόθεση την αναφορά στην πηγή: «Ρωμηοσύνη» www.romiosini.org.gr

:: Πατριαρχείο Ιεροσολύμων :: Ειδήσεις εκ του Πατριαρχείου Ἱεροσολύμων :: Σχετικά :: Τελευταία νέα :: Τρέχοντα Προγράμματα :: Ιστορικό Αρχείο της Μ.Κ.Ο. "Ρωμηοσύνη" ::


Login-iconLogin  ForgottenPassword-iconΥπενθύμιση κωδικού 

Αυτή τη στιγμή διαβάζουν την ιστοσελίδα μας 55 επισκέπτες.