Δευτέρα, 21 Απρ, 2025
Δευτέρα Διακαινισίμου. Ιανουαρίου ιερομάρτυρος και της συνοδείας αυτού, Αλεξάνδρας μάρτυρος, συζύγου Διοκλητιανού και των θεραπόντων αυτής Απολλώ, Ισαακίου και Κοδράτου, οσίων Αναστασίου του Σιναΐτου και Μαξιμιανού αρχιεπισκόπου Κωνσταντινουπόλεως, Παναγίας Χρυσαφιτίσσης της εν Μονεμβασία.

21/12/09 Διαθρησκειακή Συνάντηση στο Νάμπι Σουέμπι, ιερό τόπο των Δρούζων


Την Δευτέραν, 8/21 -12-2009, έλαβε χώραν Διαθρησκειακή Συνάντησις ευρείας συμμετοχής εις τον ιερόν τόπον των Δρούζων Νάμπι Σουέμπι της περιοχής Γαλιλαίας, ουχί μακράν της πόλεως τής Τιβεριάδος.

Εις τον τόπον τούτον έζησε τον 11ον μ.Χ. αι. και είναι ενταφιασμένος ο Νάμπι Σουέμπι, ένας από τους προφήτας της Κοινότητος των Δρούζων.

Η Συνάντησις αυτή είναι η τρίτη εις το είδος της. Η πρώτη έλαβε χώραν εις την Αρχιραββινείαν των Ιεροσολύμων το έτος 2003 και είχε ως θέμα την έναρξιν μιας συνεργασίας μεταξύ των θρησκευτικών Κοινοτήτων εις το Ισραήλ δια την πρόληψιν κρίσεων βίας. Η δευτέρα έλαβε χώραν το έτος 2008 εις το Κφαρ-Καράα και είχε ως θέμα την αντιμετώπισιν εκδηλωθείσης κρίσεως βίας. Εις αυτήν την δευτέραν κύριος ομιλητής ήτο η Α.Θ.Μ. ο Πατήρ ημών και Πατριάρχης Ιεροσολύμων κ.κ. Θεόφιλος. Η εν λόγω τρίτη αυτή Συνάντησις, διοργανωθείσα με την συνεργασίαν του Υπουργείου Θρησκευμάτων του Ισραήλ, κ. Γιακούμπ Σαλάμε και κ. Σεζάρ Μαρτζήε, της Αρχιραββινείας, των Αρχηγών των Θρησκευτικών Κοινοτήτων της Αγίας Γης, Εκπροσώπων του Εβραϊκού Πανεπιστημίου του Μπαριλάν και της Κοινότητος των Δρούζων και Εκπροσώπων του Ισλάμ είχε ως θέμα: «τους τρόπους με τους οποίους δύνανται οι θρησκευτικοί αρχηγοί να επηρεάσουν εις κρίσεις και φιλονεικίας» θρησκευτικάς η κοινωνικάς είτε δια της προλήψεως αυτών είτε δια τής αντιμετωπίσεως, εφ' όσον δεν κατέστη δυνατόν να αποτραπούν και εξεδηλώθησαν είτε δια της θεραπείας, εάν είχαν συνεπείας οποιασδήποτε.

Εις την Συνάντησιν αυτήν μετέσχον Ανώτατοι Εκπρόσωποι των τριών θρησκευμάτων της Αγίας Γης και της Κοινότητος των Δρούζων. Από πλευράς Χριστιανών μετέσχεν η Α.Θ.Μ. ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων κ.κ. Θεόφιλος Γ' μετά συνοδείας των Σεβασμιωτάτων, Αρχιεπισκόπου Κωνσταντίνης κ. Αριστάρχου, Γέροντος Αρχιγραμματέως, Αβήλων κ. Δωροθέου, του Αρχιμανδρίτου π. Αριστοβούλου, Διευθυντού της χορωδίας του Πανιέρου Ναού της Αναστάσεως, του ηγουμένου της Μονής Τιβεριάδος Αρχιμανδρίτου π. Τιμοθέου, του ηγουμένου της Μονής Καπερναούμ μοναχού Ειρηνάρχου, του ηγουμένου της Μονής Κανά Αρχιμανδρίτου π. Δοσιθέου και του εφημερίου ιερέως της Ναζαρέτ π. Γαβριήλ Ναντάφ.

Εκ των υπολοίπων χριστιανικών δογμάτων της Αγίας Γης παρέστησαν ο Κουστωδός των Φραγκισκανών της Αγίας Γης π. Πιέρ Μπατίστα Πιζαμπάλλα, ο Λατίνος Πατριάρχης εις τα Ιεροσόλυμα Monsignor Φουάδ Τουάλ, ο Αποστολικός Δελεγάτος, Monsignor Antonio Franco, ο Λουθηρανός Επίσκοπος εις τα Ιεροσόλυμα Monsignor Μουνίμπ Γιουνάν κ.α.

Από πλευράς Ιουδαϊσμού μετέσχον ο Αρχιραββίνος του Τελ Αβίβ κ. Γιόνα Μετζίγκερ, ο Αρχιραββίνος της Χάϊφας κ. Σλόμο Αμάρη, ο ραββίνος κ. Νταίηβιντ Ρόζεν, Εκπρόσωπος του Ιουδαϊσμού εις τον διάλογον αυτού μετά του Χριστιανισμού και της Ορθοδοξίας, ο Γενικός Γραμματεύς της Αρχιραββινείας κ. Οντέντ Βάϊνερ και άλλοι ραββίνοι.

Από πλευράς Ισλάμ μετέσχον ο ιμάμης Ζιγιάντ Αμπού- Μοχ, Διευθυντής του Τμήματος Ισλαμικών Υποθέσεων εις το κράτος του Ισραήλ και πολλοί άλλοι ιμάμηδες της περιοχής.

Από πλευράς Δρούζων μετέσχον ο φιλοξενών την Συνάντησιν αυτήν Σεΐχης Μουάφακ Ταρίφ, ο Πρόεδρος του Συμβουλίου του θρησκευτικού τούτου τόπου των Δρούζων κ. Ντοντάν Όδε και πολλαί άλλαι προσωπικότητες των Δρούζων.

Η Συνάντησις αυτή, διαρκείας μιας ημέρας, ελειτούργησε ως εξής: Εσχηματίσθησαν τρεις ομάδες εργασίας από εκπροσώπους των αρχηγών των τριών θρησκευμάτων. Εις την μίαν εξ αυτών έγινε διάλογος με θέμα την πρόληψιν της κρίσεως. Εις την δευτέραν έγινε διάλογος με θέμα την αντιμετώπισιν της κρίσεως, εν ω αυτή λαμβάνει χώραν και εις την τρίτην έγινε διάλογος με θέμα την θεραπείαν της κρίσεως η μάλλον την θεραπείαν των συνεπειών μιας εκδηλωθείσης ήδη κρίσεως.

Τα πορίσματα των συζητήσεων των τριών αυτών ομάδων επαρουσιάσθησαν υπό των διεθυνόντων τας συζητήσεις αυτάς κατά την λαβούσαν εν συνεχεία χώραν συνάντησιν της ολομελείας εις την ευρύχωρον και καλαίσθητον αίθουσαν του Κέντρου τούτου των Δρούζων, την οποίαν ανήγειρεν ο αρχηγός της Κοινότητος των Δρούζων, κ. Μουαφάκ Ταρίφ.

Κύριος ομιλητής εις την ολομέλειαν αυτήν ήτο ο Λατίνος Πατριάρχης εις τα Ιεροσόλυμα Monsignor Φουάδ Τουάλ. Κατόπιν τούτου ωμίλησαν εν συντομία ο Διευθύνων του Τμήματος των Χριστιανικών Υποθέσεων του Υπουργείου Θρησκευμάτων του Ισραήλ κ. Γιακούμπ Σαλάμε, ο Αρχιραββίνος του Τελ Αβίβ κ. Γιόνα Μετζίκερ, ο Αρχιραββίνος της Χάϊφας κ. Σλόμο Αμάρη, ο καθηγητής του Πανεπιστημίου του Μπαριλάν και Διευθύνων τας συζητήσεις της τρίτης ομάδος κ. Μπεν Μολλόβ, ο Αρχηγός της Κοινότητος των Δρούζων κ. Μουαφάκ Ταρίφ, ο Γενικός Γραμματεύς του Συμβουλίου του προσκυνήματος τούτου κ. Ντοντάν Όντε, ο κ. Τζιγιάντ Αμπού-Μοχ, ο κ. Μανσούρ Μπαχίτζ, Υπεύθυνος του Τμήματος Θρησκευτικών Υποθέσεων του Υπουργείου Εξωτερικών του Ισραήλ και τινες άλλοι.

Κύριαι θέσεις των ομιλησάντων ήσαν ότι η αποστολή των θρησκευτικών αρχηγών και των θρησκευτικών ανδρών εν γένει είναι να προλαμβάνουν την έκρηξιν κρίσεων δια καταλλήλου διδασκαλίας προς τους πιστούς, τους οποίους καθοδηγούν. Επίσης επεσημάνθη ο ρόλος των κατά την διάρκειαν ωρισμένης κρίσεως, να μειώνουν δηλαδή την έντασιν και τον φανατισμόν, είτε μετά την εκδήλωσιν αυτής, να προσπαθούν να θεραπεύσουν με τον καλλίτερον τρόπον τα αρνητικά αποτελέσματά της, τραύματα, χάσματα, ζημίας κ.λπ. Το έργον τούτο οφείλει, είπον, να γίνεται από κοινού ανεξαρτήτως των δογματικών διαφορών αναμεταξύ των θρησκειών. Αι διαφοραί αυταί παραμένουν, δέν αποτελεούν αντικείμενον διαπραγματεύσεως η συμβιβασμού, παρά ταύτα οφείλουν να μην επηρεάζουν το ειρηνευτικόν έργον των θρησκευτικών ανδρών.

Δύνανται και οφείλουν, είπον οι ομιληταί, είτε οι ραββίνοι εις τας συναγωγάς είτε οι ιερείς εις τας εκκλησίας, είτε οι σεΐχηδες-ιμάμηδες εις τα τεμένη να διαπαιδαγωγούν τους πιστούς των θρησκειών των με τας αρχάς του σεβασμού του δικαιώματος του άλλου να έχη μίαν διαφορετικήν γνώμην, πεποίθησιν, πίστιν. Έτι περαιτέρω αποστολή των θρησκευτικών ανδρών είναι να εισέρχωνται και εις τον χώρον των αντιθέτων μεταξύ των ομάδων και να προσπαθούν να τας συμφιλιώσουν με την δημιουργίαν γεφυρών εμπιστοσύνης.

Σκοπός των συναντήσεων του είδους τούτου είναι η επί το αυτό συνάντησις των αρχηγών των θρησκειών και εκπροσώπων των δια τον παραδειγματισμόν των πιστών των, ύστερα μάλιστα από τας κρίσεις, αι οποίαι έλαβον χώραν εις το Ισραήλ είτε κατά το περασμένον έτος εις την Άκκρην κατά την διάρκειαν των ημερών της Ιουδαϊκής εορτής του Εξιλασμού μεταξύ των Ισραηλινών και Μουσουλμάνων είτε μετά τα γεγονότα, τα οποία έλαβον χώραν μεταξύ Ισραηλινών και Δρούζων εις τό βιβλικόν χωρίον Πκέα του βορείου Ισραήλ. Επίσης σκοπός της συναντήσεων αυτών είναι να ενεργούν προληπτικώς, ούτως ώστε να αποφεύγωνται άλλαι κρίσεις, αι οποίαι ενδεχομένως εμφανίζονται εις τον ορίζοντα.

Εκ της Αρχιγραμματείας



Print-icon 




Πνευματικά δικαιώματα 2009-2013 © «Ρωμηοσύνη»
Επιτρέπεται η αναπαραγωγή του υλικού του ιστοχώρου με προϋπόθεση την αναφορά στην πηγή: «Ρωμηοσύνη» www.romiosini.org.gr

:: Πατριαρχείο Ιεροσολύμων :: Ειδήσεις εκ του Πατριαρχείου Ἱεροσολύμων :: Σχετικά :: Τελευταία νέα :: Τρέχοντα Προγράμματα :: Ιστορικό Αρχείο της Μ.Κ.Ο. "Ρωμηοσύνη" ::


Login-iconLogin  ForgottenPassword-iconΥπενθύμιση κωδικού 

Αυτή τη στιγμή διαβάζουν την ιστοσελίδα μας 119 επισκέπτες.