Παρασκευή, 26 Απρ, 2024
Βασιλέως ιερομάρτυρος, επισκόπου Αμασείας, Γλαφύρας, Ιούστας και Νέστορος των οσίων.

«Κύπρος καὶ Ἅγιοι Τόποι στὸ διαδίκτυο»


Μ.Κ.Ο. «Ρωμηοσνη»
3ο Διεθν
ς Συνδριο μ θμα «Κύπρος καὶ Ἅγιοι Τόποι»

Συνεδριακὸ Κέντρο Azia Resort, Πάφος Κύπρου
Κυριακ
10 Ὀκτωβρίου 2010

 

 

Εισηγητής: Δρ. Χρίστος Θ. Νικολάου

Γενικός Διευθυντής των Ιστοχώρων του Πατριαρχείου

Ιεροσολύμων, της Μ.Κ.Ο. «Ρωμηοσύνη» και του «Παντοκράτωρ»

 

Θέμα: «Κύπρος και Άγιοι Τόποι στο διαδίκτυο»


Μακαριώτατε Πατριάρχα Ιεροσολύμων κ.κ. Θεόφιλε,

Μακαριώτατε Αρχιεπίσκοπε Κύπρου κ.κ. Χρυσόστομε,

Σεβαστοί Ιεράρχες και Ιερείς του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων και της Εκκλησίας της Κύπρου

Ελλογιμότατε Διαχειριστά της ΜΚΟ "Ρωμηοσύνη" κ. Πέτρο Κυριακίδη

Αγαπητοί φίλοι και φίλες που συμμετέχετε στο συνέδριο με την παρουσία σας εδώ στην αίθουσα, αλλά και φίλοι και φίλες που μας παρακολουθείτε μέσω διαδικτύου ανά το παγκόσμιο.

 

Η επανάσταση της πληροφορικής γενικότερα και του διαδικτύου ειδικότερα δεν άφησε αμέτοχη την Εκκλησία, η οποία μετά από μία αρχική περίοδο επιφυλακτικής αντιμετώπισης του διαδικτύου ήρε τελικά τις ενστάσεις της και δίνει πλέον το παρόν της σε αυτό, με ολοένα και εντονότερο και συστηματικότερο τρόπο.

Νέοι εκκλησιαστικοί ιστοχώροι παρουσιάζονται στο διαδίκτυο σε εβδομαδιαία βάση, ώστε ακόμα και η απλή καταγραφή τους αποτελεί ένα δύσκολο εγχείρημα, καθότι ξεπερνούν ήδη τις αρκετές χιλιάδες στον αριθμό.

Ως εκ τούτου η εστίαση στο θέμα της σημερινής μου παρουσίασης «Κύπρος και Άγιοι Τόποι στο διαδίκτυο» αν και φαινομενικά απλή υπόθεση, στην πράξη είναι αδύνατον να αναλυθεί η συνολική παρουσία του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων και της Εκκλησίας της Κύπρου στο διαδίκτυο μέσα στα 15 λεπτά της τρέχουσας ομιλίας.

Επιπλέον ο κάθε ιστοχώρος είναι ένα δημιούργημα που φέρει την προσωπική σφραγίδα του δημιουργού και των συντελεστών του, οι οποίοι είναι και οι καταλληλότεροι στο να τον παρουσιάσουν. Γι’αυτούς τους λόγους επέλεξα να παρουσιάσω με ένα περιληπτικό τρόπο τους 5 σχετικούς ιστοχώρους στους οποίους έχω ενεργό ρόλο και να απευθύνω από το παρόν βήμα την πρόταση προς τους παρόντες προκαθημένους του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων και της Εκκλησίας της Κύπρου όπως ευλογήσουν την μελλοντική διοργάνωση μείζονος συνέδριου που θα αφορά στην παρουσία της Ορθοδόξου Εκκλησίας στο διαδίκτυο και τις θεολογικές και ποιμαντικές προεκτάσεις της. Διότι καθώς το κέντρο της ενημέρωσης του κόσμου μετατοπίζεται ολοένα και περισσότερο από τα παραδοσιακά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και τα βιβλία προς το διαδίκτυο αυξάνει η επίδραση του με συνεπακόλουθες μείζονες ποιμαντικές, κοινωνικές και θεολογικές προεκτάσεις.

Ξεκινώ με τον κεντρικό ιστοχώρο του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων www.jerusalem-patriarchate.info Αυτός υλοποιήθηκε με απόφαση της ΙΣΤ’ Ιεράς Συνόδου του Πατριαρχείου που έλαβε χώρα την 10-10-2006 δηλαδή πριν 4 ακριβώς χρόνια σαν σήμερα!

 

Ο ιστοχώρος λειτουργεί σε τρεις (3) γλώσσες Ελληνικά, Αραβικά και Αγγλικά, ώστε να καλύπτει και το αραβόφωνο ποίμνιο και το διεθνές κοινό. Από τεχνικής απόψεως βέβαια μας δυσκόλεψε η αραβική γραφή αλλά χάρις στην συνδρομή αραβόφωνου τεχνικού από το ποίμνιο του Πατριαρχείου στην Κανά της Γαλιλαίας ξεπεράσαμε τα προβλήματα.

Τη γενική ευθύνη οικοδόμησης και λειτουργίας φέρει ο ομιλών. Η τεχνική υποστήριξη αποτελεί χορηγία της Μονάδας Ιατρικής Τεχνολογίας και ευφυών Πληροφοριακών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων υπό τον Καθηγητή κ. Δημήτριο Φωτιάδη. Υπεύθυνη υλικού, αλλά και της Γραμματειακής υποστήριξης του ιστοχώρου είναι η Θεολόγος-φιλόλογος κ. Αικατρίνη Διαμαντοπούλου.

Ο ιστοχώρος συνδράμει στην:

Α. Στην ενημέρωση των επισκεπτών για τα Πανάγια Προσκηνύματα, την ιστορία και την διοικητική οργάνωση του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων.

Β. Στη διευκόλυνση της επικοινωνίας με τα στελέχη και τις υπηρεσίες του Πατριαρχείου μέσω της αναγραφής των τηλεφώνων, ταχυδρομικών και ηλεκτρονικών διευθύνσεων.

Γ. Τη διανομή ψηφιακού υλικού όπως π.χ. το Αγιοταφίτικο ημερολόγιο το οποίο μπορεί να λάβει ο επισκέπτης στον υπολογιστή του εντελώς δωρεάν.

Ξεκινά με το καλωσόρισμα του Μακαριωτάτου και στη συνέχεια επεκτείνεται σε όλα τα αναγραφόμενα τμήματα.

Στην συνέχεια προχωρούμε στην Πύλη Ειδησεογραφίας του Πατριαρχείου μας www.jp-newsgate.net  της οποίας διατηρώ επίσης την γενική διεύθυνση και η οποία ενεργοποιήθηκε την 21 Νοεμβρίου 2009.

Η τεχνική υποστήριξη της Πύλης αποτελεί προσφορά της εταιρείας πληροφορικής Digitizeit LTD που εδρεύει στα Ιωάννινα. Λειτουργεί και αυτή σε τρεις γλώσσες Ελληνικά, Αραβικά και Αγγλικά αν και δεν έχουμε ακόμα φτάσει στο επίπεδο της μετάφρασης όλων των ειδήσεων μας στα Αραβικά και Αγγλικά. Σε αυτό το σημείο οφείλω να εκφράσω δημοσίως τα εύσημα στον Σεβασμιώτατο Αρχιεπίσκοπο Κωνσταντίνης Αρίσταρχο για το άριστο έργο που επιτελεί όσον αφορά την ετοιμασία της ειδησεογραφίας του Πατριαρχείου μας, ο οποίος μαζί με την υπεύθυνη του Γραφείου του Ιστοχώρου μας στην Αρχιγραμματεία Δόκιμης Μοναχής Ευανθίας Χατζηκώστα αποτελούν την ψυχή της ειδησεογραφίας μας.

Η παρούσα Πύλη Ειδησογραφίας αποτελεί την επίσημη πηγή ενημερώσεως εκ μέρους του Πατριαρχείου μας. Από αυτήν ενημερώνονται οι διπλωματικές αποστολές και τα υπουργεία εξωτερικών των ενδιαφερομένων χωρών, τα Πατριαρχεία και οι Εκκλησίες, τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, τα στελέχη του ιδίου του Πατριαρχείου που βρίσκονται διασπαρμένα σε ολόκληρη την επικράτεια του και εν τέλει το ποίμνιο και οι φίλοι του Πατριαρχείου.

Στη συνέχεια προχωρούμε εντελώς επιγραμματικά στον προσωπικό μου ιστοχώρο τον «Παντοκράτωρ» www.pantocrator.gr  ο οποίος ως κατ’εξοχήν κατηχητικό εργαλείο εξειδικεύεται στη δωρεάν διανομή χριστιανικών ορθοδόξων πνευματικών ομιλίων σε ακουστική μορφή mp3.

Διαθέτει προς λήψη στον υπολογιστή των επισκεπτών πέραν των 6.000 ομιλιών Ορθοδόξου Κατηχήσεως από τους πλέον δημοφιλείς ομιλητές της Εκκλησίας.

Ο «Παντοκράτωρ» μεταξύ άλλων αποτελεί μία χειροπιαστή απόδειξη της νέας τάξης πραγμάτων που επικρατεί στο διαδίκτυο σχετικά με τα όρια και τις σχέσεις των Εκκλησιών. Με ένα πάτημα κουμπιού μέσω της κεντρικής του σελίδας μεταφέρεται κανείς από ένα ομιλητή εκ της Εκκλησίας της Κύπρου σε ένα ομιλητή εκ του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων ή της Εκκλησίας της Ελλάδος. Από έναν ιστοχώρο της Εκκλησίας της Κύπρου σε έναν ιστοχώρο του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων.

Είναι εν ολίγοις ένας χώρος όπου το ενιαίο της Ανατολικής Ορθοδόξου του Χριστού Εκκλησίας γίνεται ορατό τοις πάσιν.

Ως ένα δείκτη του παραγομένου, έργου αλλά κυρίως του ενδιαφέροντος που υπάρχει για κατηχητήριο υλικό αναφέρω ότι τον παρελθόντα μήνα Σεπτέμβριο ο «Παντοκράτωρ» μοίρασε ανά το παγκόσμιο πέραν των 50.000 ορθοδόξων ομιλιών της μίας ώρας έκαστη σε ακουστική μορφή εκ των οποίων μεγάλος αριθμός αναμεταδίδεται από ραδιοφωνικούς σταθμούς, σε συνάξεις νέων, μέσω κινητών κ.λ.π.

Υπάρχουν πραγματικά πολύ ενδιαφέροντα στατιστικά στοιχεία που αφορούν από στην θεματολογία με την περισσότερη ζήτηση και καταλήγουν μέχρι τις ώρες της ημέρας με την μεγαλύτερη επισκεψιμότητα, τα οποία όπως προανέφερα θα αποτελούσαν ενδιαφέρον υλικό προς αναλυτική παρουσίαση σε μελλοντικό θεματικό συνέδριο που θα αφορά στην Εκκλησιαστική παρουσία στο διαδίκτυο.

Προχωρούμε στη συνέχεια στην Πύλη Εκκλησιαστικής Ενημέρωσης Κύπρου «Νήσος Αγίων» www.nisosagion.com ένα ερασιτεχνικό έργο, επαγγελματικών όμως προδιαγραφών. Σε αυτήν προσωπικώς ενέχω συμβουλευτικό ρόλο. Όλη η εργασία σχεδιασμού, υλοποίησης και τροφοδοσίας της γίνεται σε εθελοντική βάση από τα στελέχη της κυπριακής εταιρίας πληροφορικής Istognosis LTD υπό την διεύθυνση του αγαπητού μου φίλου κ. Ιωάννη Κωνσταντίνου.

Σε αυτήν αναρτώνται καθημερινά όλες οι πανηγύρεις, αγρυπνίες, ομιλίες και γενικότερα πάσης φύσεως εκκλησιαστικές εκδηλώσεις που λαμβάνουν χώρα στην Κύπρο. Έτσι ο επισκέπτης μπορεί σε ελάχιστο χρόνο να εντοπίσει την δραστηριότητα του ενδιαφέροντος του, ώστε να συμμετάσχει σε αυτήν. Ταυτόχρονα με ένα πάτημα κουμπιού μπορεί να ακούσει τους εκκλησιαστικούς ραδιοφωνικούς σταθμούς της Κύπρου.

Τέλος προχωρούμε στην παρουσίαση του ιστοχώρου της Μ.Κ.Ο. «Ρωμηοσύνη» www.romiosini.org.gr ο οποίος λειτουργεί με την χορηγία της εταιρείας IPS Θεσσαλονίκης. Την γενική διεύθυνση οικοδόμισης και λειτουργίας του φέρει ο ομιλών, ενώ υπεύθυνη υλικού και γραμματειακής υποστηριξης του είναι και πάλι η Θεολόγος – Φιλόλογος Αικατερίνη Διαμαντοπούλου,η και Αναπληρώτρια Διαχειρίστρια της Μ.Κ.Ο. «Ρωμηοσύνη»

Στην πρώτη σελίδα βλέπουμε το καλωσόρισμα του Μακαριωτάτου, τα μείζονα εγχειρήμα της Μ.Κ.Ο. «Ρωμηοσύνη» καθώς και την ανακοίνωση του Συνεδρίου μας με τις τεχνικές οδηγίες για την παρακολούθηση του μέσω του διαδικτύου.

Ως κύρια του αποστολή έχει την δημοσιοποίηση των δραστηριοτήτων της Μ.Κ.Ο. «Ρωμηοσύνη» της οποίας αποτελεί το σημείο αναφοράς. Όλα τα έργα και δραστηριότητές της δημοσιοποιούνται δια του ιστοχώρου της και έτσι λειτουργεί στο φως δίδοντας στους πάντες επί ίσοις όροις την δυνατότητα να συμμετάσχουν, αλλά και να συνδράμουν στο έργο της.

Ως δευτερεύουσα, αλλά όχι ελάσσονος σημασίας αποστολή του έχει την διάδοση του Ελληνορθοδόξου Πνεύματος της Ρωμηοσύνης και της προβολής του έργου Πατριαρχείου ανά το παγκόσμιο. Αυτός ο στόχος υλοποιείται μέσω λογοτεχνικών κειμένων και φωτογραφικού και οπτικοακουστικού υλικού

Ξεχωριστή θέση στον ιστοχώρο της έχουν τα τρισδιάστατα πανοράματα μέσω των οποίων ο επισκέπτης μπορεί να περιηγηθεί εικονικά στα Πανάγια Προσκυνήματα.

Κλείνοντας την παρουσίασή μου έχω τη χαρά να σας ενημερώσω ότι με απόφαση της Ιεράς Συνόδου του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων και με την ευγενή προσωπική χορηγία του εκλεκτού Διαχειριστού της Μ.Κ.Ο. «Ρωμηοσύνη» κ. Πέτρου Κυριακίδη ξεκινάμε μία νέα εποχή στα εκκλησιαστικά δικτυακά δρώμενα.

Το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων προχωρεί προς την ίδρυση και λειτουργία κατ’αρχήν ενός δικτυακού ραδιοφωνικού σταθμού του «Ράδιο Ρωμηοσύνη» και στην συνέχεια ενός δικτυακού τηλεοπτικού σταθμού του «Ρωμηοσύνη TV»

Οι σταθμοί αυτοί θα αναμεταδίδουν καθημερινά ακολουθίες και εκδηλώσεις από την έδρα του Πατριαρχείου στα Ιεροσόλυμα και όχι μόνο, μεταφέροντας την εικόνα και τον ήχο από τους Αγίους Τόπους κατευθείαν κυριολεκτικά μέσα στα σπίτια μας.

Κλείνοντας την παρουσίασή μου οφείλω να εκφράσω δημοσίως τις ευχαριστίες μου στους βασικούς συντελεστές και συνεργάτες των προαναφερθέντων εγχειρημάτων.

Εν πρώτοις στο Μακαριώτατο Πατριάρχη Ιεροσολύμων κ.κ. Θεόφιλο, ο οποίος από της αναλήψεως των καθηκόντων του διέβλεψε τη δυναμική του διαδικτύου και παρά το προαναφερθέν γενικότερο πλαίσιο των επιφυλάξεων εκ μέρους των στελεχών της Εκκλησίας έναντι του διαδικτύου, μου παρήχε και συνεχίζει να μου παρέχει απεριόριστη στήριξη στο έργο μου ως Γενικού Διευθυντή των Ιστοχώρων του Πατριαρχείου χάρις στην οποία και εγώ παρά τα πενιχρά οικονομικά μέσα που διατίθενται μπορώ να τελεσφορώ το έργο μου.

Εκ δευτέρου στον εκλεκτό Διαχειριστή της Μ.Κ.Ο. «Ρωμηοσύνη» κ. Πέτρο Κυριακίδη, ο οποίος με την ουσιαστική οικονομική του συνδρομή κατέστησε εαυτόν την κινητήριο δύναμη της.

Τέλος ιδιαίτερες ευχαριστίες οφείλω στην εκλεκτή συνεργάτιδα μου Υπεύθυνη υλικού και γραμματειακής υποστήριξης των Ιστοχώρων του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων κ. Αικατερίνη Διαμαντοπούλου και στον προσωπικό μου φίλο και συνεργάτη κ. Δημήτριο Μακρή, Διευθυντή της Ελλαδικής εταιρείας πληροφορικής Digitizeit LTD.

Το περιορισμένο του χρόνου δε μας επιτρέπει αναλυτικότερη παρουσίαση των προαναφερθέντων ιστοχώρων. Ως εκ τούτου σας προσκαλώ να επισκεφθείτε τους παραπάνω ιστοχώρους και να αξιοποιήσετε τις δυνατότητες ενημέρωσης και πνευματικής οικοδομής που προσφέρουν.

 

Σας ευχαριστώ!



Print-icon 




Πνευματικά δικαιώματα 2009-2013 © «Ρωμηοσύνη»
Επιτρέπεται η αναπαραγωγή του υλικού του ιστοχώρου με προϋπόθεση την αναφορά στην πηγή: «Ρωμηοσύνη» www.romiosini.org.gr

:: Πατριαρχείο Ιεροσολύμων :: Ειδήσεις εκ του Πατριαρχείου Ἱεροσολύμων :: Σχετικά :: Τελευταία νέα :: Τρέχοντα Προγράμματα :: Ιστορικό Αρχείο της Μ.Κ.Ο. "Ρωμηοσύνη" ::


Login-iconLogin  ForgottenPassword-iconΥπενθύμιση κωδικού 

Αυτή τη στιγμή διαβάζουν την ιστοσελίδα μας 64 επισκέπτες.