Κυριακή, 16 Ιουν, 2024
ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ ΠΑΤΕΡΩΝ (α Οικ. Συνόδου). Τύχωνος επισκόπου Αμαθούντος της Κύπρου.

Ο Ιερός Ναός Αγίου Νικολάου στο Πόρτο Λάγος

Ολοκλήρωση 6ης Προσκυνηματικής εκδρομής της «Ρωμηοσύνηs» σε Μακεδονία και Θράκη


Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε η 6η προσκυνηματική εκδρομή που διοργάνωσε η Μη Κυβερνητική Οργάνωση «Ρωμηοσύνη» του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων σε Μακεδονία και Θράκη, 8-11 Απριλίου 2011. Οι συμμετέχοντες στην εκδρομή, με Υπεύθυνους το Γενικό Διευθυντή των Ιστοχώρων του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων, Δρ. Χρίστο Νικολάου, που   ήρθε από την Κύπρο και την Αναπληρώτρια Διαχειρίστρια της Μ.Κ.Ο. «Ρωμηοσύνη», Δρ. Αικατερίνη Διαμαντοπούλου, είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν αξιόλογα προσκυνήματα της Βόρειας Ελλάδας.

Την Παρασκευή 08/11/2011 το μεσημέρι αναχώρησαν οι προσκυνητές από την Αθήνα, με προορισμό τη Θεσσαλονίκη, όπου και αφίχθησαν αργά το βράδυ. Το Σάββατο το πρωί αναχώρησαν για την Ουρανούπολη, στο τελευταίο πόδι της Χαλκιδικής, από όπου με καραβάκι πραγματοποίησαν τον περίπλου του Αγίου Όρους. Κατά τη διάρκεια της περιήγησης είχαν τη μεγάλη ευλογία να θαυμάσουν το «Περιβόλι της Παναγιάς» και τις Ιερές Μονές και Σκήτες που διακρίνονταν από τη θάλασσα.

Στη συνέχεια μετέβησαν στον Ιερό Ναό Αγίου Γρηγορίου του Θεολόγου στη Νέα Καρβάλη, όπου οι προσκυνητές προσκύνησαν το λείψανο του Αγίου Γρηγορίου του Θεολόγου. Κατόπιν μετέβησαν στην πόλη της Ξάνθης, όπου και διανυκτέρευσαν.

Νωρίς το πρωί της Κυριακής 10/11/2011 οι προσκυνητές μετέβησαν στον Ιερό Ναό Υπαπαντής του Κυρίου στη Γενισέα Ξάνθης, όπου βρίσκεται το πιστό αντίγραφο της Παναγίας της Ιεροσολυμίτισσας, το οποίο προσκύνησαν με ιδιαίτερη ευλάβεια τα μέλη της Μ.Κ.Ο. «Ρωμηοσύνη». Στη συνέχεια παρακολούθησαν τη Θεία Λειτουργία, ενώ τελέστηκε και Αρτοκλασία υπέρ της Μ.Κ.Ο. «Ρωμηοσύνη». Οι προσκυνητές έχαιραν θερμής υποδοχής τόσο από τον Εφημέριο του Ιερού Ναού, π. Κωνσταντίνο, όσο και από τον Αρχιερατικό Επίτροπο της Ιεράς Μητρόπολης Ξάνθης και ιεροκήρυκα π. Πολύκαρπο. Ο τελευταίος  μετέφερε θερμό χαιρετισμό εκ μέρους του Μητροπολίτη κ.κ. Παντελεήμονος προς τα μέλη της Μ.Κ.Ο. «Ρωμηοσύνη» και κήρυξε τον Θείο Λόγο.  Επίσης αναφέρθηκε στους στενούς δεσμούς που διατηρεί ο Ιερός Ναός της Υπαπαντής του Κυρίου και η Μητρόπολη Ξάνθης με το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων και συνεχάρη τη Μ.Κ.Ο. «Ρωμηοσύνη» για το έργο που επιτελεί προς την ενίσχυση του θεάρεστου έργου του Πατριαρχείου. Μετά τη Θεία Λειτουργία παρατέθηκε πρωινός καφές στα μέλη της Μ.Κ.Ο. «Ρωμηοσύνη» εκ μέρους του Ιερού Ναού σε παρακείμενη αίθουσά του.

Στη συνέχεια επισκέφθηκαν το Μετόχι της Ιεράς Μονής Βατοπεδίου στο Πόρτο Λάγος, τον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου, όπου τους υποδέχτηκε ο π. Νήμφων, ο οποίος τους ενημέρωσε για τον Ιερό Ναό και την ιστορία του Ιερού Ναού και της θαυματουργικής εικόνας της Παναγίας Παντάνασσας. Εκεί τα Μέλη της Μ.Κ.Ο. «Ρωμηοσύνη» προσκύνησαν το πιστό αντίγραφο της Παναγίας Παντάνασσας, ενώ ταυτόχρονα θαύμασαν το φυσικό κάλλος της περιοχής της λίμνης Βιστωνίδας.

Μετά το γεύμα τους μετέβησαν στην Ιερά Μονή Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου στη Σουρωτή, όπου προσκύνησαν τον τάφο του Γέροντος Παϊσίου. Στην Ιερά Μονή τους υποδέχτηκε η Ηγουμένη Φιλοθέη, ενώ οι προσκυνητές μπόρεσαν να παρακολουθήσουν τον Εσπερινό που τελείτο στον Ιερό Ναό. Κατόπιν μετέβησαν στη Θεσσαλονίκη, όπου και διανυκτέρευσαν. 

Τη Δευτέρα 11/04/2011  οι προσκυνητές επισκέφθηκαν τον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου, όπου τους υποδέχτηκε ο Εφημέριος του Ναού π. Γεώργιος και τους ενημέρωσε για την ιστορία του Ιερού Ναού και το  βίο του Αγίου Δημητρίου. Εκεί θαύμασαν τις σπάνιες αγιογραφίες που κοσμούν τον Ιερό Ναό, ενώ προσκύνησαν τη λάρνακα με τα χαριτόβρυτα λείψανα του Αγίου Δημητρίου, τα λείψανα του Αγίου Γρηγορίου Καλλίδη και τα λείψανα της Αγίας Ανυσίας.

Στη συνέχεια μετέβησαν στο Άλσος του Αγίου Νικολάου, στις πηγές της Αράπιτσας στη Νάουσα, όπου είχαν την ευκαιρία να θαυμάσουν τη φυσική ομορφιά της περιοχής.

Κατόπιν κατευθύνθηκαν στην Ιερά Μονή της Παναγίας Σουμελά στην Καστανιά Βέροιας, όπου προσκύνησαν τη θαυματουργή εικόνα της Παναγίας, ενώ ο Ηγούμενος της Ιεράς Μονής τους διένειμε ευλογίες και τους απηύθυνε πρόσκληση να επισκεφθούν ξανά το  Μοναστήρι.

Η προσκυνηματική εκδρομή έλαβε τέλος με την άφιξη των προσκυνητών στην Αθήνα αργά το βράδυ, οι οποίοι πλήρεις ευλογίας και της θείας χάριτος ανανέωσαν το ραντεβού τους στις επόμενες δραστηριότητες της Μ.Κ.Ο. «Ρωμηοσύνη».

 

Εκ της Γραμματείας της Μ.Κ.Ο. «Ρωμηοσύνη»Το πιστό αντίγραφο της Ιερής εικόνας της Παναγίας Ιεροσολυμίτισσας  στον Ι.Ν. Υπαπαντής του Κυρίου

Το πιστό αντίγραφο της Ιερής εικόνας της Παναγίας Ιεροσολυμίτισσας  στον Ι.Ν. Υπαπαντής του Κυρίου

Η Ιερή εικόνα της Παναγίας εκ του Ιερού Ναού Αγίου Γρηγορίου στη Νέα Καρβάλη

Η Ιερή εικόνα της Παναγίας με θέμα  'Ο γλυκασμός των Αγγέλων '

Η λάρνακα με τα άγια λείψανα του Αγίου Γρηγορίου του Θεολόγου

Η Ιερή εικόνα του Αγίου Γρηγορίου του Θεολόγου στον ομώνυμο Ιερό Ναό στη Νέα Καρβάλη

Οι προσκυνητές στον προαύλιο χώρο του Ιερού Ναού Αγίου Γρηγορίου στη Νέα Καρβάλη

Ο Ιερός Ναός του Αγίου Γρηγορίου στη Νέα Καρβάλη

Το Καμπαναριό του Ιερού Ναού Υπαπαντής του Κυρίου στη Γενισέα Ξάνθης

Οι προσκυνητές της Μ.Κ.Ο. 'Ρωμηοσύνη' κατά τη Θεία Λειτουργία στον Ι.Ν. Υπαπαντής του Κυρίου στη Γενισέα Ξάνθης

Οι προσκυνητές της Μ.Κ.Ο. 'Ρωμηοσύνη' κατά τη Θεία Λειτουργία στον Ι.Ν. Υπαπαντής του Κυρίου στη Γενισέα Ξάνθης

Το Καθολικό του Ι.Ν. Υπαπαντής του Κυρίου στη Γενισέα Ξάνθης

Ο θυρεός του δικέφαλου αετού εκ του Ιερού Ναού Υπαπαντής του Κυρίου στη Γενισέα Ξάνθης

Η διαδρομή των προσκυνητών προς την Ουρανούπολη

Παλιός φἀρος στο λιμάνι της Ουρανούπολης

Η θέα από το λιμάνι της Ουρανούπολης

Η Ουρανούπολη καθώς απομακρύνεται το πλοιάριο για τον περίπλου του Αγίου Όρους

Το ταϊσμα των γλάρων κατά τη διάρκεια του περίπλου του Αγίου Όρους

Άποψη από το 'Περιβόλι της Παναγιάς'

Άποψη μίας εκ των είκοσι Ιερών Μονών του Αγίου Όρους

Άποψη μίας εκ των είκοσι Ιερών Μονών του Αγίου Όρους

Το Ρώσικο Ορθόδοξο Μοναστήρι στο Άγιο Όρος

Το φυσικό κάλλος των πηγών της Αράπιτσας στην περιοχή του Αγίου Νικολάου στη Νάουσα

Ξύλινη γέφυρα στις πηγές της Αράπιτσας στην περιοχή του Αγίου Νικολάου στη Νάουσα
1 - 24 / 30

Print-icon 
Πνευματικά δικαιώματα 2009-2013 © «Ρωμηοσύνη»
Επιτρέπεται η αναπαραγωγή του υλικού του ιστοχώρου με προϋπόθεση την αναφορά στην πηγή: «Ρωμηοσύνη» www.romiosini.org.gr

:: Πατριαρχείο Ιεροσολύμων :: Ειδήσεις εκ του Πατριαρχείου Ἱεροσολύμων :: Σχετικά :: Τελευταία νέα :: Τρέχοντα Προγράμματα :: Ιστορικό Αρχείο της Μ.Κ.Ο. "Ρωμηοσύνη" ::


Login-iconLogin  ForgottenPassword-iconΥπενθύμιση κωδικού 

Αυτή τη στιγμή διαβάζουν την ιστοσελίδα μας 73 επισκέπτες.