Κυριακή, 25 Φεβ, 2024
ΤΕΛΩΝΟΥ ΚΑΙ ΦΑΡΙΣΑΙΟΥ. Ταρασίου, αρχιεπισκόπου Κωνσταντινουπόλεως, Ρηγίνου επισκόπου Σκοπέλου, Μαρκέλλου ιερομάρτυρος, Αλεξάνδρου μάρτυρος του εν Θράκη.

Χαιρετισμὸς κατὰ τὴν ἔναρξη τοῦ 2ου Διεθνοῦς Συνεδρίου


Μ.Κ.Ο. «Ρωμηοσνη»
2ο Διεθν
ς Συνδριο μ θμα «γιοι Τόποι κα Ρωμηοσύνη»

μφιθατρο το Πολεμικο Μουσεου θηνν
Κυριακ
30 Μαου 2010

 

Χαιρετισμός: κ. Πτρος Κυριακδης, Διαχειριστής της Μ.Κ.Ο. «Ρωμηοσνη»


Μακαριώτατε Πατριάρχα Ιεροσολύμων κύριε Θεόφιλε,

Μακαριώτατε Αρχιεπίσκοπε Αθηνών και πάσης Ελλάδος κύριε Ιερώνυμε,

Μακαριώτατε Αρχιεπίσκοπε Τσεχίας και Σλοβακίας,

Μακαριώτατε Αρχιεπίσκοπε Σινά,

Σεβασμιώτατοι Αρχιερείς,

εκλεκτοί προσκεκλημένοι, κυρίες και κύριοι,

 

Με μεγάλη χαρά σας καλοσωρίζουμε στο 2ο  Διεθνὲς Συνέδριο της  Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης ’’Ρωμηοσύνη’’. Ἡ Μη Κυβερνητική Οργάνωση «Ρωμηοσύνη» ανήκει στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων, ιδρύθηκε το Μάιο του 2008 στην Αθήνα και έχει έδρα  την Εξαρχία του  Παναγίου Τάφου εν Αθήναις.

Η Μη Κυβερνητική Οργάνωση «Ρωμηοσύνη» αποτελεί ένα μάχιμο οργανισμό, που σκοπό έχει να συνδράμει το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων στο έργο του για να μπορεί να φέρει εις πέρας τη θεανθρώπινη αποστολή του. Η ταπεινότητά μου θεωρεί σαν τη μεγαλύτερη τιμή που της έγινε το ότι έγινε αποδεκτό να προσφέρει τις υπηρεσίες της στη Μ.Κ.Ο. «Ρωμηοσύνη» του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων.

Η αγάπη μου για το Πατριαρχείο αυτό  και την Αγία Γη, η αγάπη μου γενικά για την Εκκλησία, ο βαθύτατος σεβασμός και η βαθύτατη εκτίμησή μου προς το πρόσωπο του Πατριάρχου Ιεροσολύμων κυρίου Θεοφίλου του Γ΄ με οδήγησαν συν Θεώ να αναλάβω αυτήν την αποστολή του Διαχειριστού της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης, της «Ρωμηοσύνης».

Η Μ.Κ.Ο. «Ρωμηοσύνη» προσπαθεί να βοηθήσει ουσιαστικά, όσο μπορεί, το χώρο του Πατριαρχείου. Σκοπό έχουμε και προσπαθούμε και πραγματοποιούμε την ίδρυση σχολείων και σχολών, καταγράφουμε  τις ανάγκες όλων αυτών, τα οποία ανήκουν στο Πατριαρχείο στην Αγία Γη, Εκκλησιών, Μοναστηριών, και τα συνδράμουμε και τα συντρέχουμε, όσο οι δυνάμεις μας μπορούν, κάνοντας αναστηλώσεις, ανοικοδομήσεις και ό,τι άλλο χρειάζεται. Γιατί πράγματι η Αγιοταφιτική Αδελφότητα έχει μεγάλη ανάγκη από τη συνδρομή όλων μας και δεν έχουμε συνειδητοποιήσει την αξία, την πολλαπλή αξία, για όλους μας του χώρο αυτού.

Θα έπρεπε ο καθένας μας, ο κάθε ένας από μας να συμβάλλει στην όσο γίνεται καλύτερη λειτουργία του χώρου αυτού και να συνδράμουμε  όσο μπορούμε τη στήριξη κάθε τι που ανήκει στο Πατριαρχείο αυτό. Έχουμε χάσει πολλά και κινδυνεύουμε να χάσουμε και άλλα. Τουλάχιστον ας μη δώσουμε χώρο, χώρο να χαθεί στην Αγία Γη το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων.

Η Εκκλησία είναι αναντικατάστατη. Τίποτα δεν μπορεί να αντικαταστήσει ή να υποκαταστήσει την Εκκλησία, ούτε κράτη, ούτε κόμματα, ούτε οργανώσεις, ούτε τίποτε άλλο. Γιατί μόνο μέσα στην Εκκλησία συντελείται το Μέγα Μυστήριο της σωτηρίας. Όλα τα άλλα είναι η εξωτερική υποδομή και αυτήν την υποδομή ακριβώς προσπαθούμε να συντηρήσουμε στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων. Η «Ρωμηοσύνη», η Μ.Κ.Ο. «Ρωμηοσύνη», δεν είναι καμία παραθρησκευτική, ούτε καμία παραεκκλησιαστική οργάνωση, αλλά είναι παιδί της Εκκλησίας, είναι μέσα στην Εκκλησία. Γιατί μόνο ό,τι γίνεται μέσα στην Εκκλησία είναι αγαθό και σωτήριο. Ούτε φιλοσοφίες, ούτε μεταφυσικές, ούτε αλλότριες  εκπαιδεύσεις μπορούν να αντικαταστήσουν την Εκκλησία. Ας προσπαθήσουμε λοιπόν όσο μπορούμε και ό,τι μπορούμε να προσφέρουμε στην Εκκλησία, η οποία Εκκλησία είναι Αγία, είναι του Χριστού και θα πρέπει όλοι να αγωνιστούμε για την Εκκλησία  και μαζί με όλη την Εκκλησία και για αυτό το Πατριαρχείο που ταλαιπωρείται και έχω ιδίαν γνώση και εμπειρία της ταλαιπωρίας που υφίσταται στο χώρο εκεί που είναι και του τεράστιου αγώνα, του ηρωικού αγώνα που δίνει η Αγιοταφιτική Αδελφότητα. Η Ρωμηοσύνη είναι κάτι πολύ μεγάλο και αυτό θέλησε να συμβολίσει και η μικρή Μ.Κ.Ο. του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων με τον τίτλο της «Ρωμηοσύνη».

Η Ρωμηοσύνη είναι ευρύτατη και χωράει μέσα κάθε ένας που έχει το πνεύμα της Ορθοδοξίας, την κουλτούρα της Ορθοδοξίας, τον πολιτισμό της, τον κάθε είδους πολιτισμό της, την τέχνη της και όλα αυτά τα οποία απαρτίζουν τον πολιτισμό της. Δεν θα πρέπει λοιπόν να πάνε χαμένα όλα αυτά και ας είναι οι εξωτερικές εκδηλώσεις του Μεγάλου Μυστηρίου της Εκκλησίας.

Ας μην ξεχνάμε ότι ο κρόκος του αυγού δεν θα μπορούσε να υπάρχει αν δεν υπάρχει το εξωτερικό που κρατάει μέσα το τσόφλι. Άρα και τα δύο χρειάζονται και το εσωτερικό, αλλά και το εξωτερικό, το οποίο στηρίζει το εσωτερικό.  

Δεν θέλω να σας κουράσω περισσότερο. Πιστεύω να έχουν γίνει κατανοητά αυτά τα οποία έχω πει. Θα ήθελα πάρα πολύ οι Έλληνες να γνωρίσουν το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων. Θα ήθελα πάρα πολύ η Μ.Κ.Ο. «Ρωμηοσύνη» να οργανώνει τακτικά εκδρομές προς το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων. Βεβαίως θα μου πείτε ότι οι εκδρομές κοστίζουν και εκείνοι οι οποίοι έχουν τη δυνατότητα μετέχουν σε αυτές. Υπάρχουν όμως και οι αδερφοί μας εκείνοι, οι οποίοι δεν έχουν τη δυνατότητα να μετάσχουν στις εκδρομές αυτές λόγω του ότι υπάρχει η οικονομική αδυναμία. Νομίζω ότι εν Χριστώ είμαστε όλοι ίδιοι και δεν θα πρέπει κανένας  να αδικείται. Ας βάλει λοιπόν ο Εκδοτικός Οργανισμός Π. Κυριακίδη ένα λιθαράκι  και σε αυτό. Αποφασίζει ο Εκδοτικός Οργανισμός Π. Κυριακίδη κάθε χρόνο να προσφέρει μία δωρεά, όσον θέλει ο Θεός να υπάρχει αυτός ο Εκδοτικός, να προσφέρει 30.000 € δωρεά κάθε χρόνο στη Ρωμηοσύνη, ούτως ώστε πραγματικά άποροι και  αδυνατούντες που θέλουν να επισκεφθούν τα Ιεροσόλυμα να έχουν τη δυνατότητα να τα επισκέπτονται και είθε το μικρό αυτό παράδειγμα να ακολουθηθεί και από άλλους, οι οποίοι αγαπούν την Εκκλησία, το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων και την Αγία Γη.

Η Ρωμηοσύνη είναι πολύ σπουδαία και δεν το έχουμε συνειδητοποιήσει. Ποιητές την ύμνησαν. Να αναφέρω το μεγάλο ποιητή, το Γιάννη Ρίτσο «Τη Ρωμηοσύνη μην την κλαις». Να αναφέρω το τραγούδι του μεγάλου Μίκη Θεοδωράκη «Καρφώνει το θεριό με το καμάκι του ήλιου, καρφώνει η Ρωμηοσύνη το κακό με το καμάκι του νοητού ήλιου». Και ο μεγάλος  Κύπριος ποιητής Βασίλης Μιχαηλίδης εκτός από τις πολλές παραδόσεις που υπάρχουν για τη Ρωμηοσύνη έγραψε: «Η Ρωμιοσύνη εν φυλή συνότζαιρη του κόσμου, κανένας δεν εμπόρεσε για να την εξαλείψει,
κανένας, γιατί σκέπει την απάνω της ο ίδιος ο Θεός μου. Η Ρωμηοσύνη εν να χαθεί όντας ο κόσμος λείψει.»

Εδώ έχω μια μικρή διαφωνία με τον ποιητή. Ας μου επιτραπεί, λέει ότι «η Ρωμηοσύνη εν να χαθεί όταν  ο κόσμος λείψει» και λέω: εάν η Ρωμηοσύνη, η μεγάλη και ευρεία, είναι μέσα στην Εκκλησία του Χριστού και εάν η μικρή η «Ρωμηοσύνη», η Μ.Κ.Ο., είναι μέσα στην Εκκλησία του Χριστού, δεν θα εισέλθουν διά της Εκκλησίας και εν τη Εκκλησία εις τη Βασιλεία του Χριστού να ζήσουν αιωνίως; Αμήν.  

Σας ευχαριστώ πολύ.Print-icon 
Πνευματικά δικαιώματα 2009-2013 © «Ρωμηοσύνη»
Επιτρέπεται η αναπαραγωγή του υλικού του ιστοχώρου με προϋπόθεση την αναφορά στην πηγή: «Ρωμηοσύνη» www.romiosini.org.gr

:: Πατριαρχείο Ιεροσολύμων :: Ειδήσεις εκ του Πατριαρχείου Ἱεροσολύμων :: Σχετικά :: Τελευταία νέα :: Τρέχοντα Προγράμματα :: Ιστορικό Αρχείο της Μ.Κ.Ο. "Ρωμηοσύνη" ::


Login-iconLogin  ForgottenPassword-iconΥπενθύμιση κωδικού 

Αυτή τη στιγμή διαβάζουν την ιστοσελίδα μας 54 επισκέπτες.