Δευτέρα, 21 Απρ, 2025
Δευτέρα Διακαινισίμου. Ιανουαρίου ιερομάρτυρος και της συνοδείας αυτού, Αλεξάνδρας μάρτυρος, συζύγου Διοκλητιανού και των θεραπόντων αυτής Απολλώ, Ισαακίου και Κοδράτου, οσίων Αναστασίου του Σιναΐτου και Μαξιμιανού αρχιεπισκόπου Κωνσταντινουπόλεως, Παναγίας Χρυσαφιτίσσης της εν Μονεμβασία.

30/09/09 Ο Α΄Αναπληρωτής Πρωθυπουργός της Ρωσίας κ. Victor Zubkof επισκέπτεται το Πατριαρχείον Ιεροσολύμων


Ο ΜΑΚΑΡΙΩΤΑΤΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΙΕΡΟΣΟΛΥΜΩΝ κ.κ. ΘΕΟΦΙΛΟΣ ΥΠΟΔΕΧΕΤΑΙ ΕΙΣ ΤΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΝ ΤΟΝ Α' ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΝ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ κ. VICTOR ZUBKOF

Γρηγοριανόν (30-9-2009) / Ιουλιανόν (17-9-2009).

Την Τετάρτην, 17/30 Σεπτεμβρίου 2009, ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Ιεροσολύμων κ.κ. Θεόφιλος Γ' εδέχθη τον πρώτον Αναπληρωτήν Πρωθυπουργόν της Ρωσίας κ. Victor Zubkof.
Ο Αναπληρωτής Πρωθυπουργός κ. Victor Zubkof, γενόμενος δεκτός, ηυχαρίστησεν ευθύς εξ' αρχής τον Μακαριώτατον δια την παρασχεθείσαν συνάντησιν και την θερμήν υποδοχήν. Εν συνεχεία εξήγησεν ότι ευρίσκεται εις το πλαίσιον μεγάλης αποστολής διαπραγματεύσεων συνεργασίας μετά του Ισραήλ. «Συνεφωνήσαμεν», είπεν, «επί ωρισμένων αρχών δια συνεργασίαν. Συνηντήσαμεν τον Πρόεδρον, αύριον θα συναντήσωμεν τον Πρωθυπουργόν του Ισραήλ. Σήμερον θέλομεν να αφιερώσωμεν ολίγον χρόνον δια προσευχήν εις το λίκνον της πίστεως ημών».

Ο Μακαριώτατος εξέφρασε την βαθείαν χαράν Αυτού επί τη επισκέψει του Α' Αναπληρωτού Πρωθυπουργού της Ρωσίας εις το Πατριαρχείον, εις την Εκκλησίαν, η οποία αποτελεί την ενσάρκωσιν του έργου του Χριστού εις την Αγίαν Γην και ανέμνησε Αυτώ την επίσκεψιν του Πρωθυπουργού Πούτιν εις τον Ναόν της Αναστάσεως επί ηγουμενίας Αυτού, ως Γέροντος Σκευοφύλακος.

Ο Μακαριώτατος ετόνισεν ότι η Εκκλησία της Ρωσίας έχει την σημασίαν αυτής εις τον Ορθόδοξον και Χριστιανικόν κόσμον. Ότι το Πατριαρχείον συνεργάζεται μετά της Εκκλησίας της Ρωσίας και ότι υπάρχει το εις Μόσχαν Μετόχιον του Παναγίου Τάφου. Εξέφρασε την χαράν Αυτού, διότι παρατηρεί μίαν πνευματικήν ανανέωσιν εις την Ρωσίαν, ιδία με τον νεοεκλεγέντα νέον Πατριάρχην, Μακαριώτατον Κύριλλον. Ο νέος Πατριάρχης Κύριλλος, μετά του οποίου είχε γνωριμίαν ο Μακαριώτατος από των ημερών της διακονίας Αυτού εις το εν Μόσχα Μετόχιον του Παναγίου Τάφου υπόσχεται πολλά δια την Εκκλησίαν. Παρεκάλεσε τον κ. Zubkof να διαβιβάση τας ευχάς Αυτού και όλης της Εκκλησίας των Ιεροσολύμων.

Ο Αναπληρωτής Πρωθυπουργός κ. Victor Zubkof ηυχαριστησε τον Μακαριώτατον δια τους θερμούς λόγους Αυτού, προσθέτων: «Ζώμεν εις δυσκόλους καιρούς οικονομικής κρίσεως. Οι δύο Εκκλησίαι συνεργαζόμεθα, δια να προοδεύσωμεν. Ο Πρωθυπουργός κ. Πούτιν με τον Πατριάρχην Μόσχας είχε δυσκόλους ημέρας εις Ουκρανίαν και Λευκορρωσίαν. Ευχαριστούμεν Υμάς δια τον ενωτικόν υμών ρόλον».

Ο Μακαριώτατος είπεν ότι είναι αισθητή η ρωσική παρουσία ενταύθα δια των προσκυνητών εκ Ρωσίας. «Δεσμευόμεθα», είπεν, «δια να συντελέσωμεν εις ενότητα, όπου δυνάμεθα. Τούτο αναμένεται παρά του Πατριαρχείου, να διαδραματίζη ρόλον συμφιλιωτικόν και ειρηνευτικόν. Ευλογημένη η επίσκεψις υμών. Θεωρούμεν υμάς ως προσκυνητήν των Αγίων Τόπων. Ο άνθρωπος έχει ανάγκη σήμερον πνευματικού άρτου, τον οποίον προσφέρει ο Χριστός δια της Εκκλησίας. Η Εκκλησία ευρίσκεται μακράν παντός φανατισμού και πάσης διακρίσεως».

Ο Πρωθυπουργός ευχαριστών λέγει: «Εις Ρωσίαν υπήρχε μοναστήρι του 16ου αιώνος, κτισθέν υπό του Πατριάρχου Νίκωνος, αναπαριστάνον την Ιερουσαλήμ προς αναπλήρωσιν των αναγκών των προσκυνητών, οι οποίοι δεν δύνανται να επισκεφθούν την Αγίαν Γην. Τούτο παρήκμασε, κατεστράφη, περιπεσόν εις δυσμένειαν επί των ημερών του κομμουνιστικού καθεστώτος. Σήμερον προσκυνηταί επισκέπτονται αυτό και θέλουν να το ανακαινίσουν ως ήτο. Τούτο ανετέθη εις εμέ. Συνεκεντρώσαμεν τα χρήματα, προετοιμάσαμεν τα σχέδια, τον προσεχή Οκτώβριον θα αρχίσωμεν την ανοικοδόμησιν, θα διαρκέση 5-7 έτη η όλη εργασία. Ζητούμεν την τεχνικήν Υμών συνδρομήν».

Ο Μακαριώτατος απήντησεν ότι το Πατριαρχείον διαθέτει εμπειρογνώμονα αρχιτέκτονα, τον κύριον Μητρόπουλον. Ο Μακαριώτατος έκαμε λόγον δια το Μετόχιον της Αγιοταφιτικής Αδελφότητος εις Ρωσίαν, με την ελπίδα ότι θα επαναδοθούν εις το Πατριαρχείον τα πλήρη δικαιώματα αυτού. Τούτο ήτο μία εκ των 6 Εκκλησιών, αι οποίαι ελειτούργουν εις Μόσχαν διαρκούντος του κομμουνιστικού καθεστώτος. «Δια τούτου», είπεν ο Μακαριώτατος, «θέλομεν να συσφίγξωμεν τον σύνδεσμον μετά της Εκκλησίας της Ρωσίας».

Ο Μακαριώτατος επέδωσε τω Αναπληρωτή Πρωθυπουργώ κεραμεικήν εικόνα της Παναγίας της Βηθλεεμιτίσσης, ούσης συμβόλου υπακοής και αφοσιώσεως, υπομονής και ελπίδος καθώς και το προσκυνηματικόν φωτογραφικόν λεύκωμα: «Ιερουσαλήμ, ο ομφαλός της γης».

Ο Πρωθυπουργός κ. Victor Zubkof επέδωσε τω Μακαριωτάτω εικόνα των Εκκλησιών του Κρεμλίνου εκ σμάλτου. Ο Μακαριώτατος επέδωσεν αναμνηστικά δώρα εις τον κ. Zubkof και εις την συνοδείαν αυτού.

Εκ της Αρχιγραμματείας



Ο Μακαριώτατος υποδέχεται τον Αναπληρωτή Πρωθυπουργό της Ρωσίας κ. Zubkof

Ο Μακαριώτατος δίδει στον κ. Zubkof εικόνα της Παναγίας Βηθλεεμίτισσας

Ο κ. Victor Zubkof δίδει στο Μακαριώτατο αναπαράσταση των Ναών του Κρεμλίνου

Ο Μακαριώτατος με τον κ. Zubkof στον Θρόνο

Print-icon 




Πνευματικά δικαιώματα 2009-2013 © «Ρωμηοσύνη»
Επιτρέπεται η αναπαραγωγή του υλικού του ιστοχώρου με προϋπόθεση την αναφορά στην πηγή: «Ρωμηοσύνη» www.romiosini.org.gr

:: Πατριαρχείο Ιεροσολύμων :: Ειδήσεις εκ του Πατριαρχείου Ἱεροσολύμων :: Σχετικά :: Τελευταία νέα :: Τρέχοντα Προγράμματα :: Ιστορικό Αρχείο της Μ.Κ.Ο. "Ρωμηοσύνη" ::


Login-iconLogin  ForgottenPassword-iconΥπενθύμιση κωδικού 

Αυτή τη στιγμή διαβάζουν την ιστοσελίδα μας 117 επισκέπτες.