Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΙΕΡΟΣΟΛΥΜΩΝ κ.κ. ΘΕΟΦΙΛΟΣ Γ' ΠΡΟΕΞΑΡΧΕΙ ΤΩΝ ΕΟΡΤΑΣΜΩΝ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΟΡΘΟΔΟΞΟΥ ΚΟΙΝΟΤΗΤΟΣ ΕΙΣ ΦΧΕΣ ΤΗΣ ΙΟΡΔΑΝΙΑΣ ΕΠΙ ΤΗ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΕΙ ΕΚΑΤΟΝΤΑΕΤΗΡΙΔΟΣ ΑΠΟ ΤΗΣ ΙΔΡΥΣΕΩΣ ΤΟΥ ΙΕΡΟΥ ΝΑΟΥ ΑΥΤΗΣ ΠΡΟΣ ΤΙΜΗΝ ΤΟΥ ΑΓ. ΜΕΓΑΛΟΜΑΡΤΥΡΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΟΥ ΤΡΟΠΑΙΟΦΟΡΟΥ ΚΑΙ ΠΑΡΑΣΗΜΟΦΟΡΕΙ ΤΟΝ ΠΡΙΓΚΙΠΑ ΤΗΣ ΙΟΡΔΑΝΙΑΣ ΥΨΗΛΟΤΑΤΟΝ ΕΜΙΡΗ ΓΑΖΗ.
Γρηγοριανόν (2-10-2009) Ιουλιανόν (19-9-2009).
Η πόλις Φχες, προάστειον του Αμμάν, είναι μία εκ των μεγάλων πόλεων της Ιορδανίας, αριθμούσα περί τους 13.000 χιλιάδας κατοίκων, ζηλευτή και δια το εύφορον έδαφος αυτής και το εύμορφον φυσικόν περιβάλλον.
Εις αυτήν την πόλιν το Πατριαρχείον διατηρεί ανέκαθεν Ελληνορθόδοξον αραβόφωνον Κοινότητα, αριθμούσαν 7.000 χιλιάδας μέλη με Πατριαρχικόν Επιτροπον σήμερον τον Αγιοταφίτην Αρχιμανδρίτην Ιερώνυμον και ιερείς τους αιδεσιμωτάτους, π. Τζίριες Σμεράτ, π. Ρωμανόν Σαμάουϊ καί π. Ηλιάς Σουές και σχολείον, (νηπιαγωγείον-δημοτικόν-γυμνάσιον-λύκειον), με 50 καθηγητάς και 600 μαθητάς.
Εις των ναών της Κοινότητος αυτής είναι ο του Αγίου Ιακώβου του Αδελφοθέου, πρώτου ιεράρχου Ιεροσολύμων, μικρός σχετικώς, ευπρεπής όμως και υποβλητικός πλησίον του δημοτικού σχολείου και έτερος εν καθημερινή λατρευτική χρήσει, ο του Αγίου Γεωργίου του Τροπαιοφόρου, θεμελιωθείς το 1909 επί των ημερών του αοιδίμου Πατριάρχου Ιεροσολύμων Δαμιανού.
Την συμπλήρωσιν εκατόν ετών από της ιδρύσεως του ναού τούτου εώρτασε το Πατριαρχείον Ιεροσολύμων δια διημέρων εορταστικών εκδηλώσεων από της 18ης Σεπτεμβρίου /1ης Οκτωβρίου έως της 19ης Σεπτεμβρίου /2ας Οκτωβρίου 2009.
Δια τους εορτασμούς τούτους εξεκίνησεν ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Ιεροσολύμων κ.κ. Θεόφιλος ο Γ' μετά συνοδείας εκ του Πατριαρχείου την πρωΐαν της Πέμπτης 18ης Σεπτεμβρίου / 1ης Οκτωβρίου 2009. Διαβάς την γέφυραν του Ιορδάνου, εγένετο δεκτός μετά τιμών υπό του Διευθυντού της γεφύρας εις την Ιορδανικήν πλευράν, μεθ' ο κατηυθύνθη δια διαμονήν εις την εν Αμμάν Μητρόπολιν του Πατριαρχείου.
Την μεσημβρίαν ο Μακαριώτατος είχε συνάντησιν μετά του πρίγκιπος της Ιορδανίας Υψηλοτάτου Εμίρη Γάζη.
Το εσπέρας της ιδίας ημέρας ο Μακαριώτατος μετά της συνοδείας Αυτού κατηυθύνθη εις την πόλιν του Φχες. Εις την είσοδον της πόλεως πλήθος ευσεβούς λαού υπεδέχθη Αυτόν. Του πλήθους τούτου προΐστατο ο Δήμαρχος της πόλεως κ. Τζίριες Σουές, το Δημαρχικόν Συμβούλιον και εκπρόσωποι της Ιορδανικής Κυβερνήσεως. Των προσκόπων προελαυνόντων, η όλη τιμητική δια τον Πατριάρχην πομπή, διελθούσα δια μέσου της πόλεως, έφθασεν εις το προαύλειον του Ναού και του παρακειμένου σχολείου του Πατριαρχείου.
Εις την είσοδον του Ναού ο Πατριάρχης, γενόμενος δεκτός υπό του ηγουμένου πανοσιωτάτου Αρχιμανδρίτου π. Ιερωνύμου και των ιερέων του Ναού, ενεδύθη μανδύαν και αναγνώσας την ευχήν του αγιασμού του ύδατος, ερράντισε τον περιεστώτα λαόν. Ακολούθως εισώδευσεν εις τον ιερόν ναόν, ραντίζων αυτόν και τους πιστούς και τό Ιερόν Βήμα, ενώ εψάλλοντο τα τροπάρια «Σώσον Κύριε τον λαόν Σου...», «Ο υψωθείς εν τω σταυρώ εκουσίως...», «Τη Υπερμάχω...» και το απολυτίκιον του Αγίου του Ναού: «Ως των αιχμαλώτων ελευθερωτής...». Του Πατριάρχου ανελθόντος εις τον Θρόνον, εψάλη η Δοξολογία και ανεπέμφθη δέησις, μεθ' ην εψαλη το Πολυχρόνιον και εγένετο Απόλυσις.
Εν συνεχεία, ε ο Μακαριώτατος, η εξ Ιεροσολύμων συνοδεία Αυτού, αι τάξεις των ιερέων του Πατριαρχείου εις Ιορδανίαν και ο πιστός λαός του Κυρίου, εξήλθον εις τον υπαίθριον προαύλειον χώρον του σχολείου. Ο Μακαριώτατος και οι ανώτατοι προσκεκλημένοι Κυβερνητικοί υπάλληλοι εκάθισαν επί εξέδρας και ο λαός εις τραπέζας εστρωμένας. Η χορωδία του καθεδρικού ναού της Υπαπαντής εν Αμμάν έψαλεν εκλεκτά τροπάρια εις ακριβές βυζαντινόν κατανυκτικόν ύφος. Η χορωδία του σχολείου του Πατριαρχείου ηύφρανε την ομήγυριν δια Ιορδανικών πατριωτικών ασμάτων και χορών.
Μετά ταύτα ο κ. Όδε Σουές, πρώην εκπρόσωπος του Πατριαρχείου εις το Συμβούλιον Εκκλησιών της Μέσης Ανατολής (ΣΕΜΑ), εκαλωσώρισεν εις ποιητικόν λόγον τον Μακαριώτατον, ως επάξιον προεξάρχοντα του πανηγυρικού εορτασμού τούτου προς τιμήν του ιερού ναού.
Μετά ταύτα εψάλησαν πάλιν κατανυκτικά άσματα δια τον καλωσορισμόν του πρίγκιπος του Χασιμιτικού Βασιλείου Εμίρη Γάζη. Ούτος αφιχθείς, εγένετο δεκτός μετά θερμών εκδηλώσεων. Ο ιερεύς π. Ηλιάς Σουές καλωσορίζων τούτον, υπεγράμμισεν ότι η Ιορδανία απολαύει δημοκρατίαν και πρόοδον επί των ημερών του Χασιμιτικού Βασιλείου. Ότι Μουσουλμάνοι και Χριστιανοί συμβιούν αρμονικώς εις το πλαίσιον του ανεξιθρήσκου και Ιορδανικού τούτου κράτους. Ότι η προσφορά του πρίγκιπος είναι σημαντικωτάτη εις το έργον τούτο. Τον πρίγκιπα εκαλωσώρισε και ο Δήμαρχος του Φχες, τονίζων το πνεύμα συνεργασίας, το οποίον υπάρχει δια την συντήρησιν των μνημείων της πόλεως, εν οις και ο ναός του Αγίου Γεωργίου και υπογραμμίζων το ενδιαφέρον του Μακαριωτάτου δια την πόλιν του Φχες.
Εξ ονόματος των Επιτρόπων ωμίλησεν ο κ. Χάννα Μαδαήν. Ούτος επήνεσε το ποιμαντικόν έργον του Πατριάρχου, λέγων ότι τούτο επιδεικνύεται εκ του ότι το Ορθόδοξον ποίμνιον του Φχες διάγει άνευ προβλημάτων και επήνεσεν τον Εμίρην δια την ελευθέραν άνευ προκαταλήψεων θρησκευτικότητα αυτού.
Ακολούθως ο Μακαριώτατος δια στόματος π. Ιμβραήμ Νταμπούρ εκαλωσώρισε τον πρίγκιπα Εμίρην Γάζη και πάντας τους μετέχοντας εις το γεγονός του εορτασμού των 100 ετών της Εκκλησίας του Αγίου Γεωργίου, λέγων ότι φέρει χαιρετισμόν εκ της Αγίας Πόλεως των Ιεροσολύμων και εκ της Εκκλησίας αυτής, ήτις διεφύλαξε δια μέσου των αιώνων χριστιανικά, μουσουλμανικά και ιουδαϊκά θρησκευτικά μνημεία αδιακρίτως, υπερβαίνουσα αντιξοότητας και συμπαρισταμένη εις τους καταδιωκομένους και πρόσφυγας.
«Η Εκκλησία του Αγίου Γεωργίου εις Φχες», είπε, «είναι προέκτασις της Εκκλησίας της Αναστάσεως εις Ιεροσόλυμα. Η Μήτηρ των Εκκλησιών προστατεύει όλα τα θρησκευτικά μνημεία των Ιεροσολύμων. Τον Ναόν της Αναστάσεως και τα Άγια των Αγίων. Προσευχόμεθα και υπέρ εδραιώσεως του βασιλέως Αμπντάλα ΙΙ και του πρίγκιπος, δια την υποστήριξιν εις τον αγώνα αυτών υπέρ της ειρήνης, του διαλόγου και της συναδελφοσύνης». «Δια τους λόγους τούτους», είπεν, «προσφέρομεν τω πρίγκιπι το Ανώτατον Παράσημον του Παναγίου Τάφου, χρυσούν σταυρόν μετά στέμματος και στεφάνης και το Ανώτατον Παράσημον της Ειρήνης, κοπέν υπό του μακαριστού Πατριάρχου Βενεδίκτου δι' υψηλοτάτας και διακεκριμένας προσωπικότητας, εις αναγνώρισιν των υπηρεσιών Αυτού προς επικράτησιν της θρησκευτικής ειρήνης και προς το Πατριαρχείον Ιεροσολύμων».
Ο πρίγκιψ συγκεκινημένος ηυχαρίστησε τον Μακαριώτατον δια την τιμητικήν ταύτην διάκρισιν. Εις τον Δήμαρχον της πόλεως κ. Τζίριες Σμεράτ και εις τον Πρόεδρον των Επιτρόπων κ. Αμπού Μούσα ο Μακαριώτατος προσέφερεν τιμητικήν πλακέτταν.
Ο πρίγκιψ Εμίρ Γάζη προσέφερεν εις τον Μακαριώτατον μικράν αργυράν φιάλην ύδατος αγιασμού, αργυρούν δίσκον και επιταγήν $ 50.000 USD, ως συνδρομήν δια την ανακαίνισιν του Ναού, εκφράζων και πάλιν συγκεκινημένος τας ευχαριστίας αυτού.
Τας εορταστικάς ταύτας εκδηλώσεις ηκολούθησε τράπεζα δια πάντας υπέρ τους χιλίους.
Την πρωΐαν του Σαββάτου, 20ης Σεπτεμβρίου / 2ας Οκτωβρίου 2009, ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Ιεροσολύμων κ.κ. Θεόφιλος ο Γ' εκκινήσας εκ της εν Αμμάν Μητροπόλεως, έφθασεν εις τον εν Φχες ιερόν Ναόν Αγίου Γεωργίου, τον συμπληρούντα 100 έτη από της ιδρύσεως αυτού. Γενόμενος δεκτός υπό του ηγουμένου Αρχιμανδρίτου Ιερωνύμου και των ιερέων, ενεδύθη μανδύαν προ της εισόδου, εισώδευσεν εις τον ιερόν ναόν, ηυλόγησε την είσοδον και προεξήρξε της ακολουθίας του Όρθρου και της Αρτοκλασίας, εν συνεχεία δε και της κατανυκτικής Πατριαρχικής και πολυαρχιερατικής θ. Λειτουργίας, συλλειτουργούντων Αυτώ του Ιερωτάτου Μητροπολίτου Φιλαδελφείας κ. Βενεδίκτου και των Σεβασμιωτάτων Αρχιεπισκόπων Ιόππης κ. Δαμασκηνού, Κωνσταντίνης κ. Αριστάρχου, Θαβωρίου κ. Μεθοδίου και Ιορδάνου κ. Θεοφυλάκτου, του ηγουμένου του ιερού ναού Αρχιμανδρίτου Ιερωνύμου, επιτυχώς περατώσαντος την ανακαίνισιν του ηγουμενείου, των αιδεσιμωτάτων ιερέων του ναού π. Ηλιάς Σουές, π. Τζίριες Σμεράτ και π. Ρωμανού Σαμάουϊ, παρουσία του Αντιπροσώπου της εν Αμμάν Ελληνικής Πρεσβείας κ. Ιωάννου Μαλικούρτη, του Κυπρίου Πρέσβεως κ. Ευτυχίου, των πρέσβεων της Ρωσίας, Ρουμανίας, Αλβανίας και Ουκρανίας.
Πολύς λαός παρηκολούθησεν εν ευλαβεία την θ. Λειτουργίαν. Εις πολλούς μετέδωσε την θ. Κοινωνίαν ο Μακαριώτατος. Ο ναός ούτος δια του εορτασμού τούτου εδείχθη τόπος «ρωμηοσύνης», ορθής δόξης και λατρείας του Θεού. Ο λαός του Θεού, κατάλοιπον της βυζαντινής ρωμηοσύνης εις Ιορδανίαν, έδωσεν δυνατήν ορθόδοξον μαρτυρίαν ελπίδος και ειρήνης εις την πόλιν Φχες και εις το κράτος της Ιορδανίας. Η χορωδία έψαλεν εις ύφος βυζαντινόν αραβιστί και ελληνιστί. Η θ. Λειτουργία εγένετο και πάλιν πρόξενος αγιασμού, αφέσεως αμαρτιών, δυνάμεως και σωτηρίας δια τους λειτουργούς του Κυρίου και τους πιστούς.
Ο Μακαριώτατος εκήρυξε τον θ. Λόγον εις τους πιστούς έχοντα ούτως:
«Ευφραίνου, αγάλλου η νέα Ιερουσαλήμ, η γαρ δόξα Κυρίου επί σε ανέτειλε», ψάλλει ο υμνωδός.
Ευφραίνου και αγάλλου η γη της χώρας πέραν του Ιορδάνου, ότι η δόξα του Κυρίου συνανέτειλεν επ' αυτήν και δη εν τη αγλαοκάρπω πόλει Φχες.
Η χάρις του Παναγίου Πνεύματος συνήγαγε και ημάς, αγαπητοί μου αδελφοί, εν τω ιερώ τούτω Ναώ, ίνα ευχαριστιακώς ευχαριστήσωμεν και δοξολογικώς δοξάσωμεν το Άγιον Όνομα του Τριαδικού Θεού επί τη εκατονταετεί επετείω της πήξεως του ιερού θυσιαστηρίου, επί του οποίου προσφέρεται η αναίμακτος θυσία.
Το γεγονός τούτο ενέχει ιδιαιτέραν σημασίαν, τόσον δια τα πιστά μέλη του σώματος της Εκκλησίας, όσον και δια τους κατοικούντας την πόλιν ταύτην.
Ο λόγος και η σημασία της πήξεως του θυσιαστηρίου, δηλαδή της ανεγέρσεως του χριστιανικού Ναού, είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με τον λόγον και την σημασίαν της υψώσεως και της πήξεως του Τιμίου Σταυρού του Χριστού επ' αυτόν τον τόπον του εκχυθέντος απολυτρωτικού αίματος του Χριστού επί του φρικτού Γολγοθά.
Επί μεν του φρικτού Γολγοθά ο Κύριος ημών Ιησούς Χριστός συνήψε τα επίγεια με τα ουράνια δια της καθαιρέσεως του μεσοτοίχου της έχθρας, προσφέρων το τίμιον Αυτού αίμα αντίλυτρον αντί πολλών.
Επί δε του θυσιαστηρίου της αναιμάκτου λατρείας Αυτός Ούτος ο σαρκωθείς Θεός Λόγος, Κύριος ημών Ιησούς Χριστός πάλιν και πολλάκις προσφέρεται τω Θεώ και Πατρί ως νέος πλέον Αδάμ υπέρ ημών και δι' ημάς.
Το ακαταπαύστως τελούμενον μέγα μυστήριον της θείας Ευχαριστίας επί του εκκλησιαστικού τούτου θυσιαστηρίου ουδέν άλλο υποδηλοί παρά την άπειρον αγάπην και φιλανθρωπίαν του Θεού.
Και η μεν φιλανθρωπία του Θεού γίνεται αισθητή δια των απείρων ευεργεσιών αυτού εις τον κόσμον. Η δε ευεργεσία του Θεού εις ένα έκαστον εξ ημών γίνεται αισθητή δια της προς τον συνάνθρωπον ημών κενωτικής, τουτέστιν θυσιαστικής και ανιδιοτελούς προσφοράς.
Ναι, αγαπητοί μου αδελφοί, όπως ο Σταυρός, δηλαδή η σταυρική θυσία του Χριστού, εγένετο ο λόγος και το αίτιον της θεώσεως πάντων των ανθρώπων, κατά τον ίδιον ακριβώς τρόπον η λειτουργική και ευχαριστιακή αναίμακτος θυσία γίνεται ο λόγος και το αίτιον της κοινωνίας ημών μετά του «προσφέροντος και προσφερομένου, του προσδεχομένου και διαδιδομένου Χριστού του Θεού» κατά τον ιερόν Χρυσόστομον.
Η εκατονταετής παρουσία του ιερού και περικαλλούς Ναού προς τιμήν του Αγίου Γεωργίου του Μεγαλομάρτυρος αποτελεί την μεγάλην και αδιάψευστον μαρτυρίαν της πνευματικής και φυσικής κληρονομιάς, ην εκληρονόμησεν και διεφύλαξε μετά σεβασμού το Χασιμιτικόν Βασίλειον της Ιορδανίας, τουτέστιν την κληρονομιάν της Ρωμηοσύνης.
Η επί εκατονταετίαν αδιάκοπος και απρόσκοπτος λειτουργία του ιερού τούτου Ναού αποτελεί τρανήν απόδειξιν αφ' ενός και ορατόν σύμβολον αφ' ετέρου των συμβιωτικών δεσμών του σεσαρκωμένου Λόγου, της εν Χριστώ δηλονότι αληθείας, του κηρυττομένου υπό της Ρωμηοσύνης και του «σπερματικού λόγου της αληθείας», κατά τον ιερομάρτυρα και φιλόσοφον Ιουστίνον, του εκδηλωμένου υπό της θρησκευτικής πίστεως των Αράβων Χαλιφών και δη του σημερινού διαδόχου αυτών, Μεγαλειοτάτου Βασιλέως της Ιορδανίας Abdullah Ibn Hussein Al Thani.
Δικαίως λοιπόν, αγαπητοί μου αδελφοί , ευφραίνεται και αγάλλεται το χριστεπώνυμον πλήρωμα της Εκκλησίας μας, αναφωνούσης μετά του υμνωδού: «Ουρανός πολύφωτος η Εκκλησία ανεδείχθη άπαντας φωταγωγούσα τους πιστούς, εν ω εστώτες κραυγάζομεν. Τούτον τον οίκον στερέωσον Κύριε», δια πρεσβειών της Υπερευλογημένης Δεσποίνης ημών Θεοτόκου και Αειπαρθένου Μαρίας και δια των μεσιτειών του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Γεωργίου του Τροπαιοφόρου, πολιούχου και προστάτου της πόλεως υμών.
Είθε Κύριος ο Θεός να ενδυναμώνη και αγιάζη τους αγαπώντας την ευπρέπειαν του οίκου Αυτού. Τουτέστιν τους λειτουργούς του Ιερού Ναού τούτου, τον πολιόν Πρεσβύτερον και οικονόμον Πατέρα Ηλιάς, τον δραστήριον ηγούμενον Αρχιμανδρίτην Ιερώνυμον και τους συλλειτουργούς ιερείς π. Τζίριες και π. Ρομάνος και πάντας τους διακονούντας, κοπιώντας και ψάλλοντας εν τω ιερώ τούτω Ναώ. Αμήν.
Μετά την απόλυσιν της θ. Λειτουργίας ηκολούθησε λιτανεία των ιερών εικόνων πέριξ του ιερού ναού. Μετά ταύτην, κατά την διανομήν του αντιδώρου, εγένετο διανομή αναμνηστικών δώρων και της εικόνος του Αγίου Γεωργίου μετά της εν επιγραφή ενδείξεως επ' αυτής της 100ετηριδος αυτού. Μετά την σύντομον επίσκεψιν εις το ηγουμενείον, ο Μακαριώτατος επεσκέφθη την Δημαρχίαν της πόλεως. Ο Δήμαρχος και το Διοικητικόν Συμβούλιον υπεδέχθησαν τον Μακαριώτατον και ηυχαρίστησαν επί τη επισκέψει εις την πόλιν αυτών και εις την Δημαρχίαν και δια την υποστήριξιν του Μακαριωτάτου εις τους ιερούς ναούς της πόλεως, τα σχολεία και εις την συνύπαρξιν του μουσουλμανικού και του χριστιανικού στοιχείου. Ο Μακαριώτατος υπέγραψεν εις το βιβλίον της Δημαρχίας αναμνηστικώς και εδώρησεν εικόνα του Αγίου Τάφου ως σύμβολον ελπίδος. Ο Δήμαρχος εδώρησεν εις τον Μακαριώτατον πίνακα με αναπαράστασιν του ιερού ναού του Αγίου Γεωργίου εις Φχες.
Εν συνεχεία ο Μακαριώτατος επεσκέφθη το προσφάτως ανακαινισθέν δημοτικόν σχολείον του Πατριαρχείου παρά τον ιερόν Ναόν του Αγίου Ιακώβου του Αδελφοθέου, ένθα θερμώς υπεδέχθησαν Αυτόν ο Υποδιευθυντής των σχολείων του Πατριαρχείου εις Ιορδανίαν κ. Έδουαρδ Σμεράτ και η Διευθύντρια κ. Ρούλα Νταούντ μετά των διδασκαλισσών και των μαθητών.
Εν τέλει την μεσημβρίαν ηκολούθησε τράπεζα παρατεθείσα εις τον Μακαριώτατον και την Συνοδείαν Αυτού και εις πολλούς προσκεκλημένους εκ των Κυβερνητικών και εκ των προυχόντων και απλού λαού υπό του κ. Εδλιόφ Σουές.
Μετά την τράπεζαν ο Μακαριώτατος επεσκέφθη δια συλλυπητήρια την οικογένειαν του προ μηνός εκλιπόντος ιεροψάλτου της Εκκλησίας Φχες μακαριστού Ντάχερ Νταούντ.
Η όλη διήμερος εορταστική εκδήλωσις εχαροποίησε την Χριστιανικήν Κοινότητα του Φχες, και επεβεβαίωσεν δια μίαν ακόμη φοράν την παρουσίαν του Πατριαρχείου πλησίον του ποιμνίου αυτού εκτός των ορίων της Ιερουσαλήμ.
Εκ της Αρχιγραμματείας