Η Α.Θ.Μ. Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΙΕΡΟΣΟΛΥΜΩΝ κ.κ. ΘΕΟΦΙΛΟΣ Γ' ΕΤΕΛΕΣΕ ΤΟΝ ΑΓΙΑΣΜΟΝ ΕΠΙ ΤΗ ΕΝΑΡΞΕΙ ΤΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΕΤΟΥΣ ΕΙΣ ΤΗΝ ΙΕΡΑΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΗΝ ΣΧΟΛΗΝ ΤΗΣ ΣΙΩΝ
Γρηγοριανόν (14-9-2009) / Ιουλιανόν (1-9-2009).
Την Δευτέραν, 1ην-14ην Σεπτεμβρίου 2009, η Α.Θ.Μ. ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων κ.κ. Θεόφιλος Γ' ετέλεσε την ιεράν ακολουθίαν του Αγιασμού εις την Πατριαρχικήν Σχολήν της Αγίας Σιών, το Ελληνορθόδοξον Γυμνάσιον και Λύκειον του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων, παρουσία του Προέδρου της Σχολικής Εφορείας, Ιερωτάτου Μητροπολίτου Ελευθερουπόλεως, Γέροντος Δραγουμάνου κ. Χριστοδούλου, του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Ιορδάνου κ. Θεοφυλάκτου, του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Θαβωρίου κ. Μεθοδίου και του Σχολάρχου μοναχού π. Φωτίου. Η Σχολή ακολουθεί τα μαθήματα του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων της Ελλάδος. Εις αυτήν φοιτούν μαθηταί, οι οποίοι θα στελεχώσουν μετά την αποφοίτησίν των την Ιεράν Αγιοταφιτικήν Αδελφότητα.
Εις την ακολουθίαν του Αγιασμού συμμετείχαν πάντες, διδάσκοντες και διδασκόμενοι. Κατ' αυτήν ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Ιεροσολύμων κ.κ. Θεόφιλος, προσεφώνησε διδάσκοντας και διδασκομένους ως εξής:
«Αγαπητοί μαθηταί και αγαπητοί διδάσκοντες, τέκνα εν Κυρίω αγαπητά,
Ιδιαιτέρα χαρά και συγκίνησις κατέχει Ημάς ταύτην την ευλογημένην ημέραν, πρώτην του μηνός Σεπτεμβρίου και αρχήν του νέου εκκλησιαστικού έτους, διότι η Χάρις του Παναγίου Τάφου συνήγαγε πάντας ημάς εις την Ιεράν Πατριαρχικήν Σχολήν, δια την τέλεσιν του αγιασμού επί τη ενάρξει των μαθημάτων του νέου σχολικού έτους.
Η Πατριαρχική Σχολή, εις την οποίαν φοιτάτε, ευρίσκεται εις το κέντρον του ενδιαφέροντος της Αγιοταφιτικής ημών Αδελφότητος και του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων, διότι κατέστη το φυτώριον, εκ του οποίου αναδεικνύονται ικανά στελέχη της Αδελφότητος, ίνα επανδρώσουν το Τάγμα των Σπουδαίων, να προσφέρουν την διακονίαν αυτών εις τα Πανάγια Προσκυνήματα και εις το ευλαβές ποίμνιον ημών, το οποίον δια μέσου των αιώνων ζη και κινείται εντός των Αγίων Τόπων, πέριξ των Παναγίων Προσκυνημάτων και εντός της ευρυτέρας περιοχής της Μέσης Ανατολής.
Ζώμεν εις μίαν εποχήν, κατά την οποίαν η ηθική, αλλά και η φυσική τάξις των πραγμάτων έχει ανατραπή και η σύγχυσις κυριεύει τας καρδίας των ανθρώπων. Κύριος σκοπός της Ιεράς Πατριαρχικής ημών Σχολής είναι να αναδείξη προσωπικότητας, εμφορουμένας υπό του φρονήματος του Χριστού, του φωτός της Τρισηλίου Θεότητος και του φωτός της του Χριστού Αναστάσεως, περί αυτού ακριβώς του οποίου φωτός ο Κύριος είπεν εις τους μαθητάς και αποστόλους Αυτού: «Ούτως λαμψάτω το φως υμών έμπροσθεν των ανθρώπων, όπως ίδωσιν υμών τα καλά έργα και δοξάσωσν τον Πατέρα υμών τον εν τοις ουρανοίς», (Ματθ. 5, 14-16). Τούτους τους Κυριακούς λόγους απευθύνομεν και Ημείς σήμερον προς υμάς, τους μαθητάς, ούτως ώστε να τους ενστερνιστήτε, δια να συνεχίσωμεν από κοινού την ιεράν αυτήν αποστολήν ημών, και δια να δώσωμεν την καλήν μαρτυρίαν εδώ εις τους Αγίους Τόπους.
Έχομεν το μέγα προνόμιον να είμεθα λειτουργοί και διάκονοι των ιερών τόπων, οι οποίοι συνδέονται άρρηκτα μετά του μυστηρίου της θείας οικονομίας, μετά του μυστηρίου της φανερώσεως της αληθείας. Τούτο αποδεικνύεται από το γεγονός της προσελεύσεως ενταύθα εκατοντάδων και χιλιάδων προσκυνητών από όλα τα μέρη του κόσμου και κυρίως από τα Ορθόδοξα κράτη. Ούτοι δεν προσέρχονται μόνον, δια να προσκυνήσουν, αλλά διότι αναζητούν να θεωρήσουν με τους ιδίους φυσικούς, αλλά και πνευματικούς αυτών οφθαλμούς το μέγα γεγονός της σωτηρίας ημών και να ψηλαφήσουν την σεσαρκωμένην αλήθειαν. Εις τούτο συνίσταται η μεγάλη αποστολή του Αγιοταφίτου και εις ταύτην ακριβώς την αποστολήν καλείσθε υμείς, οι μαθηταί και πάντες όσοι άλλοι προσφέρουν την διακονίαν αυτών, να αναλάβητε ευθύνας ιεράς ενώπιον του Θεού και των συνανθρώπων ημών.
Εύχομαι το νέον σχολικόν έτος να αποβή καρποφόρον και ωφέλιμον και δι' υμάς, αλλά και δια τους γονείς υμών, οι οποίοι από αγάπην και ευλάβειαν εις τον Πανάγιον Τάφον, ενεπιστεύθησαν υμάς εις το Πατριαρχείον.
Θέλομεν επί τη ευκαιρία να ευχαριστήσωμεν εκ βάθους καρδίας τον Σχολάρχην της Πατριαρχικής Σχολής, π. Φώτιον, ο οποίος αόκνως και ακαταπαύστως εργάζεται δια την εύρυθμον λειτουργίαν αυτής, τόσον εις τον εκπαιδευτικόν, όσον και εις τον διοικητικόν τομέα. Θέλομεν επίσης να καλωσορίσωμεν τους ελλογιμωτάτους καθηγητάς, οι οποίοι θα εργασθούν εις το σχολείον, να τους ευχηθώμεν καλήν επιτυχίαν εις την ανάληψιν των νέων καθηκόντων αυτών και να τους διαβεβαιώσωμεν ότι απολαμβάνουν της αμερίστου συμπαραστάσεως και του ενδιαφέροντος, τόσον Ημών των Ιδίων, όσον και της Σχολικής Εφορείας, της οποίας Πρόεδρος είναι ο Άγιος Ελευθερουπόλεως, Γέρων Δραγουμάνος κ. Χριστόδουλος, όπως επίσης και του Γενικού Προξένου της Ελλάδος εις τα Ιεροσόλυμα κ. Σωτηρίου Αθανασίου.
Και πάλιν σας εύχομαι καλήν σχολικήν χρονιάν και ο Κύριος ημών Ιησούς Χριστός, ο Θεός της αγάπης, της ειρήνης και του φωτός να φωτίζη να ειρηνεύη και να ενσταλάζη εις τας καρδίας πάντων το φως Του, την ειρήνην και την αγάπην Του».
Μετά την προσφώνησιν του Μακαριωτάτου ηκολούθησε δεξίωσις εις την αίθουσαν των εκδηλώσεων της Σχολής, όπου ο Σχολάρχης π. Φώτιος προσεφώνησε τον Μακαριώτατον ως εξής:
«Μακαριώτατε Πάτερ και Δέσποτα,
κ.κ. καθηγηταί, αγαπητοί μαθηταί,
Η Εκκλησία μας εορτάζει σήμερον την Εκκλησιαστική Πρωτοχρονιά. «Πνεύμα Κυρίου επ' εμέ, ου είνεκεν έχρισέν με, ευαγγελίσασθαι πτωχοίς, απέσταλκέν με,... κηρύξαι ενιαυτόν Κυρίου δεκτόν». (Λουκ. 4,18.), θα μας αναγγείλει ο Κύριος. Ένας νέος χρόνος αρχίζει, μία νέα περίοδος, την οποίαν καλείται να βαδίση ο άνθρωπος, περίοδος που, εν αντιθέσει με την αρχαιότητα, καταυγάζει το φως του Χριστού. Ο άνθρωπος καλείται να εξέλθη της πτωχείας του, να ανακτήση το κατ' εικόνα και να πορευθή προς το καθ' ομοίωσιν, να κατακτήση και να μεταμορφώση τον κόσμον, να βασιλεύση της κτίσεως, να εκπληρώση τον σκοπόν, δια τον οποίον εδημιουργήθη.
Σήμερα αρχίζει και μία νέα σχολική χρονιά. Διδάσκαλοι και μαθηταί και πάλιν καλούνται έκαστος από την δική του σκοπιά, να επιτελέσουν το έργο της Παιδείας. Έργον εξαιρετικά δύσκολο εις την εποχήν μας, εποχήν αμφισβητήσεως των πάντων και αποπροσανατολισμού. Ο άνθρωπος έχει εγκαταλείψει την πορεία του προς την Βασιλεία του Θεού και έχει στραφεί προς τον γήϊνο παράδεισο, που του υπόσχεται η τεχνολογία, παράδεισον όμως που θα μπορούσε να πη κανείς, δεν διαφέρει από την κόλαση, αφού αναγκάζεται να επιδοθή σ' έναν αγώνα ικανοποίησης αναγκών, συχνά περιττών, που δημιούργησε ο τεχνικός πολιτισμός με τις ανέσεις. Το αποτέλεσμα είναι οι ανάγκες αυτές να γίνουν σκοπός της ζωής, να λησμονηθή το αληθινό νόημα της ανθρωπίνης υπάρξεως και το τελειότερο δημιούργημα του Θεού, προωρισμένον δια την θέωσιν, να μεταβληθή σε ανώνυμο παραγωγική μονάδα, σε δούλο μιας ανικανοποίητης από ανέσεις και αγαθά κοινωνίας. Δυστυχώς προς την κατεύθυνσιν αυτή κινείται σήμερον και η Παιδεία, αφού θέτει σαν κύριο μέλημά της την συσσώρευση γνώσεων και απόκτηση δεξιοτήτων για τήν παραγωγή υλικών αγαθών, ενώ κύριος στόχος της θα έπρεπε να είναι η ενοίκηση στον άνθρωπο της αληθινής και ενυπόστατης σοφίας του Θεού και της Χάριτος του Παναγίου Πνεύματος, η όπως επιγραμματικά λέγει ο Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος: «Παιδεία μετάληψις αγιότητος εστί».
Μακαριώτατε,
«Χωρίς εμού ου δύνασθε ποιείν ουδέν» (Ιω.15,5.), είπε ο Κύριος και «θεμέλιον γαρ άλλον ουδείς δύναται θείναι παρά τον κείμενον, ος έστιν Ιησούς Χριστός»(Α'Κορ. 3,11.), αναφωνεί ο Απόστολος. Ο Κύριος ημών Ιησούς Χριστός με την διδασκαλία, την Σταύρωση και την Ανάστασή του και οι Άγιοι της Εκκλησίας μας πρέπει να είναι για όλους μας τα πνευματικά πρότυπα στην καθημερινή πορεία μας προς την αιωνιότητα.
Αυτή την ώρα με την έναρξη του νέου σχολικού έτους, η Πατριαρχική Σχολή, το φυτώριον της Αγιοταφιτικής Αδελφότητος, διδάσκοντες και διδασκόμενοι έχομε την ιδιαιτέραν χαράν και ευλογίαν να αγιάζεται το έργο μας από την Υμετέρα σεβαστή Πατρότητα και να λαμβάνωμεν την εξ ύψους βοήθειαν, η οποία είναι αναγκαία δια να επιτελέση η Σχολή την αποστολή της, αποστολή η οποία συνδέεται με την τόσο σημαντική αποστολή της Εκκλησίας των Ιεροσολύμων, σημαντική για το Έθνος μας, την περιοχή μας και τον κόσμο ολόκληρο. Οι δόκιμοι της Πατριαρχικής Σχολής θα κληθούν να διαφυλάξουν αλώβητο την Ιερά και Εθνική παρακαταθήκη των προγόνων μας, τα προσκυνήματα και την Ορθόδοξη μαρτυρία, εδώ εις τους Αγίους Τόπους, τους Τόπους που καθηγίασε η επί Γης παρουσία του Κυρίου μας.
Πολλά τα έτη σας, Μακαριώτατε».
Εκ της Αρχιγραμματείας