Ο ΜΑΚΑΡΙΩΤΑΤΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΙΕΡΟΣΟΛΥΜΩΝ κ.κ. ΘΕΟΦΙΛΟΣ Ο Γ' ΕΔΕΧΘΗ ΤΟΥΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥΣ ΤΥΠΟΥ ΤΩΝ ΚΕΝΤΡΙΚΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥ ΚΡΑΤΙΚΟΥ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΟΥ ΣΤΑΘΜΟΥ ΤΗΣ ΙΟΡΔΑΝΙΑΣ
Γρηγοριανόν (10-9-2009) / Ιουλιανόν (28-8-2009)
Την Πέμπτην 28ην Αυγούστου / 10ην Σεπτεμβρίου 2009, ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Ιεροσολύμων κ.κ. Θεόφιλος ο Γ' εδέχθη τους εκπροσώπους τύπου των κεντρικών εφημερίδων και του κρατικού τηλεοπτικού σταθμού της Ιορδανίας εις το Πατριαρχείον Ιεροσολύμων.
Εις την συνάντησιν ταύτην ο Μακαριώτατος ανεφέρθη εις τας αρίστας σχέσεις του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων μετά του Χασιμιτικού Βασιλείου της Ιορδανίας. «Ο Ελληνορθόδοξος (Rum Orthodox) Πατριάρχης Ιεροσολύμων», είπεν ο Μακαριώτατος, «είναι ο διάδοχος του Πατριάρχου Σωφρονίου, ο οποίος συνηντήθη και συνήψεν την ιστορικήν συνθήκην μετά του Χαλίφου Ομάρ-Ιμπίν-Χατάμπ, του οποίου διάδοχοι είναι τα μέλη της Χασιμιτικής οικογενείας της Ιορδανίας. Ο Χαλίφης Ομάρ-Ιμπίν-Χατάμπ υπήρξεν εθνικός και θρησκευτικός ηγέτης. Ο Πατριάρχης Σωφρόνιος αναδεικνύεται επίσης εθνικός και θρησκευτικός ηγέτης των κατοίκων της Ιερουσαλήμ μετά την αποχώρησιν του Βυζαντινού Αυτοκράτορος Ηρακλείου. Ούτοι οι δύο ηγέται συνηντήθησαν έχοντες τοιαύτην την διττήν ηγετικήν ιδιότητα, την οποίαν κατέχει σήμερον ο νυν Βασιλεύς του Χασιμιτικού βασιλείου της Ιορδανίας. Αύτη ακριβώς η παράδοσις του Ελληνορθοδόξου (Rum Orthodox) Πατριάρχου Ιεροσολύμων και του Βασιλέως της Ιορδανίας, ως των παλαιοτέρων, Πατριάρχου Σωφρονίου και Ομάρ-ΙμπίνΧατάμπ συνεχίζεται έως σήμερον. Τούτο αποδεικνύεται κατά την εκλογήν του εκάστοτε Πατριάρχου Ιεροσολύμων, ότε η Α.Θ.Μ. λαμβάνει την αναγνώρισιν, το κοινώς λεγόμενον ‘βεράτιον', εκ του Βασιλέως τής Ιορδανίας».
«Ο μεγαλύτερος αριθμός πιστών εκ του ημετέρου ποιμνίου», προσέθεσεν ο Μακαριώτατος, «ευρίσκεται εις το Χασιμιτικόν Βασίλειον της Ιορδανίας και απολαμβάνει πλήρους θρησκευτικής ελευθερίας και απολύτου σεβασμού. Η Ιορδανία αποτελεί αναπόσπαστον τμήμα της επονομαζομένης «Γης της Επαγγελίας», γεγονός το οποίον σημαίνει ότι τα Πανάγια Προσκυνήματα δεν περιορίζονται μόνον εις τα Ιεροσόλυμα και την δυτικήν όχθην του Ιορδάνου, αλλ' επεκτείνονται και εις την ανατολικήν όχθην του Ιορδάνου, ως το προσκύνημα της Βαπτίσεως και ο γνωστός, ψηφιδωτός ‘Χάρτης των Ιεροσολύμων' εις την Εκκλησίαν του Αγίου Γεωργίου εις Μαδηβάν».
Εν συνεχεία ο Μακαριώτατος υπεγράμμισεν ότι η θέσις του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων όσον αφορά εις το καθεστώς της Ιερουσαλήμ είναι να παραμείνη η Ιερουσαλήμ μία «ανοικτή πόλις», διατηρούσα τον προσκυνηματικόν αυτής χαρακτήρα, ούτως ώστε η πρόσβασις εις αυτήν να είναι εύκολος δια πάντας τους προσκυνητάς, άνευ διακρίσεως θρησκευτικής η εθνικής».
Ο Μακαριώτατος διεβίβασεν τας ευχαριστίας Αυτού εις την Αυτού Μεγαλειότητα τον νυν Βασιλέα της Ιορδανίας Abdullah δια το ενδιαφέρον Αυτού και την υποστήριξιν υπέρ των εν Ιερουσαλήμ Προσκυνημάτων.
Εν συνεχεία ο Μακαριώτατος επέδωσεν εις τους εκπροσώπους τύπου ως αναμνηστικά δώρα, μετάλλια των 2000 ετών χριστιανοσύνης του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων.
Η συνέντευξις του Μακαριωτάτου μετεδόθη το εσπέρας της ιδίας ημέρας εις το κεντρικόν δελτίον ειδήσεων του κρατικού τηλεοπτικού σταθμού της Ιορδανίας και εδημοσιεύθη εις τας κεντρικάς εφημερίδας της Ιορδανίας.
Εκ της Αρχιγραμματείας