Πέμπτη, 25 Απρ, 2024
Μάρκου του αποστόλου και ευαγγελιστού, Μακεδονίου πατριάρχου Κωνσταντινουπόλεως, Νίκης μάρτυρος, Γεωργίου νεομάρτυρος του Κυπρίου (1752).

Σε γραπτή μορφή


Ακολουθεί η συνέντευξη της Αναπληρώτριας Διαχειρίστριας της Μ.Κ.Ο. «Ρωμηοσύνη» κ. Αικατερίνης Διαμαντοπούλου στην εκπομπή «Εις ύψος νοητόν» του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Ιεράς Μητρόπολης Λεμεσού με τον Αρχιμανδρίτη Φιλόθεο, την 17/09/2010 στη Λεμεσό.

 

-Αρχ. Φιλόθεος: Η σημερινή εκπομπή μας θα είναι κάπως αλλιώτικη, κάπως διαφορετική, αφού θα έχουμε την ευκαιρία να συνομιλήσουμε μαζί με την κ. Αικατερίνα Διαμαντοπούλου,  Θεολόγο – Φιλόλογο, Διδάκτορα της Φιλοσοφίας, εντεταλμένη Ιδρύτρια της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης «Ρωμηοσύνη» του παλαίφατου Πατριαρχείου Ιεροσολύμων, την οποία και φιλοξενούμε εδώ στους ραδιοθαλάμους του ραδιοφωνικού μας σταθμού. Επομένως το θέμα που θα μας απασχολήσει σήμερα θα είναι το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων. Κυρία Διαμαντόπουλου καλωσορίσατε στην Κύπρο, καλωσορίσατε στο ραδιοφωνικό μας σταθμό.

-Αικ. Διαμαντοπούλου: Ευχαριστώ θερμά π. Φιλόθεε για την πρόσκληση να βρεθώ κοντά σας και να συζητήσουμε το τόσο σημαντικό θέμα που αφορά τη δράση του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων μέσα από φορείς, όπως είναι η Μη Κυβερνητική Οργάνωση «Ρωμηοσύνη», που ορθά είπατε ότι κατέχω τη θέση της Αναπληρώτριας Διαχειρίστριας του φορέα.

-Αρχ. Φιλόθεος: Είναι και για μας ιδιαίτερη χαρά το ότι σας έχουμε μαζί μας, έτσι θα έχουμε την ευκαιρία να έρθουμε σε επαφή με τους ακροατές του ραδιοφωνικού μας σταθμού, αφού στο δεύτερο ημίωρο της εκπομπής μας, να πούμε, ότι θα έχετε τη δυνατότητα των δικών σας τηλεφωνικών παρεμβάσεων και έτσι και εσείς μπορείτε να ρωτήσετε οτιδήποτε θέλετε για το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων και που αφορά τη Μη Κυβερνητική Οργάνωση «Ρωμηοσύνη», την κ. Διαμαντόπουλου.

Ευθύς αμέσως κ. Διαμαντόπουλου να εισέρθουμε στο θέμα μας. Το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων θεωρείται η Μήτηρ των Εκκλησιών, είναι ο μεγαλύτερος θεματοφύλακας της Ορθοδόξου Εκκλησίας. Βρίσκεται στον κατεξοχήν χώρο που έζησε, περπάτησε, αγωνίστηκε και θυσιάστηκε ο ίδιος ο ιδρυτής και προστάτης της Εκκλησίας μας ο κύριος μας Ιησούς Χριστός. Και έτσι πάντοτε με αμείωτο το ενδιαφέρον συνεχώς συγκέντρωνε την προσοχή όλων των εθνοτήτων και όλων των κρατών. Ολόκληρη σχεδόν η ιστορία του διέπεται από τους συνεχείς αγώνες της Αγιοταφιτικής Αδελφότητας για τη διαφύλαξη και τη διάσωση των Ιερών Προσκυνημάτων. Έτσι λοιπόν και εσείς ως ιδρύτρια και ως Αναπληρώτρια Διευθύντρια της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης «Ρωμηοσύνη» ασχολείστε ακριβώς με τη διαφύλαξη και διάσωση των Ιερών  Προσκυνημάτων, αλλά και τη δημιουργία των υγιών προϋποθέσεων, ούτως ώστε το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων πέρα από τη σημαντική προσφορά του σε κατεξοχήν  Εκκλησιαστικά θέματα να ασχολείται και με άλλα θέματα, τα οποία έχουν σαν κύριο γνώμονά τους τη βοήθεια των συνανθρώπων μας, αλλά και τη διαφύλαξη, διάσωση και προώθηση των αρχών και ιδεών του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων στην ευαίσθητη αυτή περιοχή της Μέσης Ανατολής. Για αυτό θα θέλαμε να μας πείτε αρχικά πώς δημιουργήθηκε η Μη Κυβερνητική Οργάνωση «Ρωμηοσύνη» και γιατί επιλέξατε αυτό το όνομα.

-Αικ. Διαμαντοπούλου: Βεβαίως π. Φιλόθεε, θα προσπαθήσω να είμαι όσο πιο συνοπτική, αλλά και αναλυτική εκεί που χρειάζεται στο ερώτημά σας. Θα ήθελα όμως εκ τον προτέρων να εκφράσω τη μεγάλη αγάπη που αισθάνομαι για την Κύπρο. Από τα μεταπτυχιακά μου χρόνια είχα την ευκαιρία να γνωρίσω τον τόπο σας και να συμμετάσχω σε Συνέδρια που είχαν να κάνουν με θεματική τον Άγιο Νεόφυτο τον Έγκλειστο ή και εδώ σε κάποια που είχατε διοργανώσει ως Ιερά Μητρόπολη Λεμεσού σε αυτό το κτίριο. Και επίσης βίωσα τη βαθιά σχέση που έχει η Κύπρος με τα Πανάγια Προσκυνήματα, γατί ουσιαστικά οι Αγιοταφίτες Πατέρες, η Αγιοταφιτική Αδελφότητα, το Πατριαρχείο μας, από τους πρώτους Χριστιανικούς αιώνες είχε τη μεγάλη και έχει τη μεγάλη ευλογία και τιμή μέσω μυρίων αντιξοοτήτων να δίδει την Ορθόδοξη μαρτυρία της Χριστιανικής Πίστεως στους Αγίους Τόπους, η οποία συνδέεται άμεσα με το κοσμοσωτήριο γεγονός της παρουσίας του Κυρίου μας. Εκεί έλαβαν χώρα όλα τα γεγονότα, η Γέννησή του, η Σταύρωσή του, η Ταφή του, η Ανάστασή του.

Θα έρθω πιο συγκεκριμένα τώρα στη Μη Κυβερνητική Οργάνωση «Ρωμηοσύνη». Η Μη Κυβερνητική Οργάνωση «Ρωμηοσύνη» ιδρύθηκε το Φεβρουάριο του 2008 κατόπιν αποφάσεως της Αγίας και Ιεράς Συνόδου του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων μετά από εμπνευσμένη πρόταση του ιδίου του Μακαριωτάτου Πατριάρχη Ιεροσολύμων κ.κ. Θεοφίλου Γ΄. Τι ήθελε; Ήθελε ουσιαστικά να δημιουργηθεί ένας φορέας που να μπορεί να παράσχει αρωγή στο θεάρεστο πραγματικά ποιμαντικό, φιλανθρωπικό και κοινωνικό έργο του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων.

-Αρχ. Φιλόθεος: Ήταν κάποια έλλειψη την οποία είχε διαπιστώσει ο νυν Μακαριώτατος Πατριάρχης Ιεροσολύμων κ.κ. Θεόφιλος Γ΄ και για αυτό προέβη στη δημιουργία αυτής της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης  «Ρωμηοσύνη»;

-Αικ. Διαμαντοπούλου: Όχι έλλειψη. Απλά αισθάνθηκε ότι είναι αναγκαίο να στελεχωθεί το Πατριαρχείο και να βοηθήσουν και άλλοι και να βοηθήσουν πάρα πολύ οι Εξαρχίες, τα Μετόχια βεβαίως βοηθούν πάρα πολύ, αλλά η ανάγκη των καιρών ήταν να προβούμε σε κινήσεις που θα μπορούσαν να φέρουν καρπούς μέσω υγιών  φορέων, γιατί είχε γίνει πλέον καθεστώς ότι οι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, επειδή ελκύουν και ανθρώπους που έχουν κοσμικό φρόνημα και μπορούν όμως, έχουν την αγάπη να βοηθήσουν, έχουν τη θέληση να βοηθήσουν, ίσως μέσω ενός φορέα τέτοιου να προσελκύοντο άνθρωποι που θα ήθελαν να παράσχουν βοήθεια στο κοινωνικό έργο, στο φιλανθρωπικό έργο, κάποιοι μπορεί να θέλουν στο ποιμαντικό χώρο. Είναι οι τομείς δράσης έτσι.

-Αρχ. Φιλόθεος: Μας προκαλεί ιδιαίτερη εντύπωση, και αυτό περιποιεί ιδιαίτερη τιμή για το Μακαριώτατο Πατριάρχη κ.κ. Θεόφιλο Γ΄ το γεγονός ότι ο ίδιος  ακριβώς έχοντας ευαισθητοποιηθεί σε αυτόν τον τομέα της φιλανθρωπίας, το ποιμαντικό, αλλά και φιλανθρωπικό έργο του Πατριαρχείου προέβη στη δημιουργία αυτής της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης της «Ρωμηοσύνης», αλλά και να μας θυμίσει ότι από την εποχή του 33 π.χ. όταν πρώτος Πατριάρχης ήταν ο Άγιος Ιάκωβος Αδερφόθεος, ο οποίος αγωνίστηκε για την εσωτερική διοργάνωση του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων, της τότε μη αναγνωρισμένης Εκκλησίας στα πρεσβυγενή Πατριαρχεία, αφού αυτό προήρθε αργότερα τον 4ο μ.Χ. αιώνα. Έτσι, λοιπόν μετά βλέπουμε, όπως τότε ο Άγιος Ιάκωβος ο Αδερφόθεος, ο οποίος είδε ακριβώς τις ανάγκες προχώρησε στην εσωτερική οργάνωση της τότε Εκκλησίας των Ιεροσολύμων έτσι και τώρα ο Πατριάρχης μας, ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων Θεόφιλος προβαίνει σε αυτή τη δημιουργία και έτσι καλύπτει αυτές τις ανάγκες και συμπληρώνει αυτά τα οποία ίσως να υπήρχαν προηγουμένως με ανθρώπους που ανιδιοτελώς προσφέρουν τις υπηρεσίες τους και είναι άνθρωποι του πνεύματος, άνθρωποι καλλιεργημένοι που πραγματικά αγαπούν την Εκκλησία και τα Πανάγια Προσκυνήματα.

-Αικ. Διαμαντοπούλου: Βεβαίως π. Φιλόθεε θα σας πω τη διοικητική διάρθρωση της «Ρωμηοσύνης» γατί ουσιαστικά έχει δημιουργηθεί αυτός ο φορέας για να λειτουργήσει ως αρωγός στο έργο του Πατριαρχείου, είναι ένας μεγάλος οργανισμός, όπως μεγάλος οργανισμός είναι και οι ιστοχώροι, στους οποίους με εμπνευσμένη πρόταση πάλι του Πατριάρχη προχωρήσαμε και έχουμε δυο επισήμους ιστοχώρους το www.jerusalem-patriarchate.info και  www.romiosini.org.gr .  Θα επανέρθουμε αργότερα πάλι σε αυτό βεβαίως, απλά το ανέφερα έτσι δοθείσης της ευκαιρίας που είπατε τα πολύ καλά λόγια και ευχαριστούμε θερμά και το Μακαριώτατο μας Πατριάρχη Ιεροσολύμων κ.κ. Θεόφιλο, ο οποίος έχοντας συνείδηση του σπουδαίου ρόλου που διαδραματίζουν αυτοί οι φορείς, όταν είναι υγιώς δομημένοι, προχώρησε σε αυτή τη δημιουργία. Στο Διοικητικό Συμβούλιο της «Ρωμηοσύνης» προεδρεύει ο Μακαριώτατος Πατριάρχης των Ιεροσολύμων. Διαχειριστής είναι ο κ.  Πέτρος Κυριακίδης γνωστός επιχειρηματίας, Κύπριος στην καταγωγή.

-Αρχ. Φιλόθεος:  Nαι, που έχει και τους εκδοτικούς οίκους.

-Αικ. Διαμαντοπούλου: Που έχει και τον εκδοτικό οργανισμό, μέγας Χορηγός της «Ρωμηοσύνης». Ειλικρινά η συντήρηση της «Ρωμηοσύνης» που αφορά το διοικητικό προσωπικό την οφείλουμε στον κ. Πέτρο Κυριακίδη, αυτός συνδράμει στη λειτουργία του φορέα και σε πάρα πολλά έργα που λαμβάνουν χώρα, πλην όμως επειδή οι ανάγκες του Πατριαρχείου είναι τεράστιες, για αυτό κάνανε την προσπάθεια και άλλοι άνθρωποι να συνδράμουν και να βοηθήσουν. Τώρα στο Διοικητικό Συμβούλιο είναι: Αναπληρώτρια Διαχειρίστρια του φορέα είμαι εγώ, Διοικητικό Συμβούλιο: ο γνωστός Καθηγητής Βυζαντινής φιλολογίας και παλαιογραφίας, κ. Φώτιος Δημητρακόπουλος που και αυτός αγαπά και τιμά την Κύπρο και έχει διατελέσει για πολλά χρόνια, δέκα χρόνια, στην εκπαιδευτική υπηρεσία ως Καθηγητής εδώ, είναι ο Αναπληρωτής Καθηγητής Ψυχολογίας της Θρησκείας του Πανεπιστήμιου Αθηνών, κ. Σπυρίδων Τσιτσίγκος, είναι ο γνωστός Ιατρός κ. Νικόλας Κουτσουμπός, είναι η Ιατρός Ορθοπεδικός κ. Αρετή Χουντή και είναι ο γνωστός Καθηγητής της Βυζαντινής Μουσικής, Θεολόγος και Φιλόλογος ο κ. Κωνσταντίνος Ηλιόπουλος, βλέπουμε δηλ. ότι το Διοικητικό Συμβούλιο είναι άνθρωποι του πνεύματος, άνθρωποι που αφιλοκερδώς παρίστανται και συνδράμουν στο έργο του Πατριαρχείου από τη θέση τους ο καθένας.

-Αρχ. Φιλόθεος: Τώρα μετά που μας αναφέρατε τη σύσταση της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης «Ρωμηοσύνη» γιατί επιλέξατε αυτή την ονομασία

-Αικ. Διαμαντοπούλου: Ήταν επιθυμία του Πατριάρχου μας. Δηλαδή δεν διαπραγματευτήκαμε το όνομα,  μας είπε ότι επιθυμώ να γίνει αυτό γιατί θα βοηθήσει το έργο του Πατριαρχείου μας αν γίνει μια Μη Κυβερνητική Οργάνωση, ένας Οργανισμός αλλά θέλω να είναι «Ρωμηοσύνη», το Ρούμ Όρθοδοξ, που πολλές φορές αναφέρει ο Πατριάρχης μας και στους λόγους του και που είναι τιμή για όλους μας να είμαστε Ρωμιοί. Αυτό θέλαμε να τονίσουμε, ότι «Η Ρωμηοσύνη εν χαθεί όντας ο κόσμος λήψη», η ευρύτερη Ρωμηοσύνη και όχι η μικρή μας Ρωμηοσύνη, είπε ο γνωστός Κύπριος  Καθηγητής  κ. Μιχαηλίδης.

-Αρχ. Φιλόθεος: Όπως αναφέρατε, προηγουμένως εντοπίσατε αυτήν την ύψιστη αναγκαιότητα της προβολής και ανάδειξης του έργου του Πατριαρχείου και ένας από τους πρωταρχικούς στόχους και σκοπούς της «Ρωμηοσύνης» πέρα από το ποιμαντικό, που είναι καθαρά και Εκκλησιαστικό, είναι το φιλανθρωπικό έργο. Πώς εσείς δραστηριοποιείστε σε θέματα φιλανθρωπίας και πώς μπορεί κανείς να βοηθήσει και να σταθεί αρωγός σε αυτήν την προσπάθεια τη δική σας και πού αυτά τα χρήματα διατίθενται ή τα έργα της φιλανθρωπίας μπορούν να απαλύνουν και να προσδώσουν έτσι κάποια βοήθεια στους ανθρώπους που πραγματικά έχουν ανάγκη.

-Αικ. Διαμαντοπούλου: Π. Φιλόθεε η τακτική της «Ρωμηοσύνης», ο σκοπός της που ανέφερα ο πρωταρχικός που είναι πολύτιμη, είναι να σταθεί αρωγός στο πραγματικά σπουδαίο έργο του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων, το πολύπλευρο είναι να καταγράφονται οι ανάγκες Ιερών Μονών και Μοναστηριών με επιτόπια έρευνα, μιλώντας με τους Μοναχούς Ηγουμένους, που ουσιαστικά βρίσκονται στον τόπο εκείνο των Μοναστηριών και μας λένε τις ανάγκες που έχει η ευρύτερη περιοχή, το Μοναστήρι πρωτίστως και μετά τι ανάγκες υπάρχουν, οπότε καταγράφοντας την ανάγκη π.χ. μια Μονή, λέω των Χοζεβίτων μπορεί να έχει αυτή την ανάγκη, η κατάρρευση ενός τμήματος ή μπορεί οι αγιογραφίες να είναι κατεστραμμένες και να χρειάζονται συντήρηση, ή μπορεί να μην έχουν για την ωραία τράπεζα, όπως συμβαίνει στο διάβα του χρόνου, καταστρέφονται καλύμματα, οτιδήποτε άλλο, μικρές ανάγκες και μεγάλες ανάγκες. Μεγάλη ανάγκη, ας πούμε, το καμπαναριό να έχει καταστραφεί, ή η σκεπή, να πέφτουν τα όμβρια ύδατα και να καταστρέφουν τις Αγιογραφίες, όλα αυτά καταγράφονται από τη «Ρωμηοσύνη» μας, έρχεται ο Αρχιτέκτονας του Πατριαρχείου ο ορισθείς από το Μακαριώτατο για να βγάλει τη δαπάνη του έργου, ότι αυτό το έργο για να γίνει χρειάζεται τόσα χρήματα, το δημοσιοποιούμε στον επίσημο Ιστοχώρο μας www.romiosini.org.gr, φωτογραφίζουμε το έργο όπως είναι στην κατάσταση αυτή την άσχημη και αν βρεθούν χορηγοί, τους παρουσιάζουμε, ότι αυτή η ανάγκη επιβάλλεται να τακτοποιηθεί, αυτό το έργο να γίνει και ακολουθούμε σταθερά βήματα, αυτό είναι πολύ ευρύτερο των αναγκών που εμείς καταγράφουμε ως φορέας. Το φιλανθρωπικό έργο, μπορεί να μας πει ένας ηγούμενος της περιοχής, ένας μοναχός, ότι υπάρχει η ανάγκη αυτή η ενδυματολογική ή διατροφής και να σταλούν αυτά τα τρόφιμα, να σταλεί χρειάζονται αυτή την υποτροφία να δοθεί σε κάποια παιδιά που επιβάλλεται να σπουδάσουν, εκεί έχουμε κατευθύνει τη δράση μας.

-Αρχ. Φιλόθεος: Είναι πολύ σημαντικά αυτά που μας αναφέρετε μόλις τώρα κ. Διαμαντόπουλου, γιατί όταν γίνει σωστή καταγραφή και σωστή παρουσίαση των αναγκών τότε γίνεται και το έργο της «Ρωμηοσύνης» πιο πειστικό στους ανθρώπους γιατί πραγματικά βλέπουν ιδίοις όμμασι τις ανάγκες και μπορούν και οι ίδιοι να διαπιστώσουν αυτή την ανάγκη του Πατριαρχείου να διαφυλάξει, να διασώσει και να περισώσει αυτά τα Πανάγια Προσκυνήματα, τα Ιερά Προσκυνήματα, τους θεματοφύλακες της Πίστεως και του Ελληνισμού της Ορθοδοξίας μας σε αυτό το νευραλγικό χώρο, τον ευαίσθητο χώρο της Μέσης Ανατολής και έτσι όντως δηλ. είναι μια σωστή πρωτοβουλία, γιατί φέρνει σε επαφή τον κόσμο με τις ανάγκες πραγματικά του Πατριαρχείου.

-Αικ. Διαμαντοπούλου: π. Φιλόθεε θα σας αναφέρω το εξής. Ενώ πριν σας μίλησα για την καταγραφή που πραγματικά γίνεται, ο Αρχιτέκτονας που συμμετέχει, η δαπάνη του προϋπολογισμού, στη διάρκεια ένας αρωγός που θα συνδράμει και θα γίνει το έργο αυτό δεν θα δώσει όλα τα χρήματα και θα δει στο τέλος το έργο ολοκληρωμένο αλλά μπορεί να το δει και σταδιακά δηλ. γίνεται το ένα τμήμα, μπορεί να μεταβεί με έξοδα της «Ρωμηοσύνης», να παρακολουθήσει ο ίδιος το έργο που γίνεται ή αν το επιθυμεί με την ολοκλήρωση του έργου, όπως συνέβη με ένα χορηγό μας που είδε την ολοκλήρωση του έργου και εξεπλάγη. Ήταν τόσο θαυμαστό το αποτέλεσμα του Άγιου Γεωργίου Εβραϊκής, έγινε το ηγουμενείο με χορηγία από μέλος της «Ρωμηοσύνης» που κατεβήκαμε προσκυνηματική εκδρομή και ευαισθητοποιηθήκαμε τόσο πολύ, αυτή η ευλαβέστατη γυναίκα που γυρίζοντας πίσω μας είπε ότι εγώ θα δώσω τα χρήματα να γίνει το ηγουμενείο, τα έδωσε, την τίμησε το Πατριαρχείο, αυτή βεβαίως θέλησε το όνομα της να μην αποκαλυφθεί γιατί εμείς θα το τιμούσαμε και μέσω του Ιστόχωρου μας, θα λέγαμε ότι η κ. τάδε, θα βάζαμε το Πατριαρχικό Γράμμα το ευχαριστήριο του Μακαριωτάτου μας και όλη η τιμή που θα διδόταν στο πρόσωπό της, οπότε καταλαβαίνετε την απόλυτη διαφάνεια του φορέα.

-Αρχ. Φιλόθεος: Αυτό είναι πολύ σημαντικό γιατί δείχνει και την αξιοπιστία της «Ρωμηοσύνης» αλλά και παράλληλα εμπνέει εμπιστοσύνη στους ανθρώπους για να βοηθήσουν, είτε κάποιος από το υστέρημά του, είτε από το περίσσευμα του, όμως είναι σημαντικό γιατί μέσα σε αυτά τα λιγοστά που μας έχετε αναφέρει μας έχετε σκιαγραφήσει αυτή την προοπτική και αυτές τις δυνατότητες που παρέχει η Ρωμηοσύνη και είναι σημαντικό γιατί πέρα από τις ανάγκες των ανθρώπων βλέπουμε ότι ασχολείστε με την ανάληψη, τη διεκπεραίωση, αλλά και την προστασία αυτών των πολιτιστικών και Θρησκευτικών μνημείων εκεί της περιοχής που πραγματικά οι άνθρωποι έρχονται και παρέρχονται, εννοώ τα Μοναστήρια, τα προσκυνήματα μας παραμένουν εκεί και θα παραμένουν αιώνες των αιώνων. Έτσι λοιπόν πέρα από αυτή την καταγραφή, την παρουσίαση και την προβολή των αναγκών σε ποιους άλλους τομείς δραστηριοποιείται η «Ρωμηοσύνη»;

-Αικ. Διαμαντοπούλου: Όπως ορθά αναφέρατε π. Φιλόθεε στην ανάληψη, διεκπεραίωση, διενέργεια και συμμετοχή σε προγράμματα που αφορούν τη διάδοση του Ιεροσολυμιτικού μοναχισμού και των μνημείων του. Δύο χιλιάδες χρόνια το Πατριαρχείο μας κάνει τεράστιο αγώνα και να διασωθεί αυτό που λέμε Ελληνορθόδοξο παγκόσμιο πνευματικό πολιτισμό, αυτό υπηρετεί. Και εμείς πώς συνδράμουμε σε αυτό; Προσπαθώντας να βρούμε πόρους, αρωγούς, αν θέλετε, να διατηρήσει ο ένας αυτό το μνημείο, και θα αναφερθώ τώρα στην Αγία Αικατερίνη, ένα Μοναστηράκι πλησίον του Πατριαρχείου που μας ενημέρωσε εκεί ο ηγούμενος ότι η οροφή είναι μισο-κατεστραμμένη, τα όμβρια ύδατα κυλούν, αυτό που σας είπα, μέσα στο χώρο της Εκκλησίας, έχει υπέροχο τέμπλο η Εκκλησία αυτή και κινδυνεύει και το τέμπλο, έχει βγει το κόστος αυτής της συντήρησης του μνημείου, που αξίζει να συντηρηθεί, γιατί είναι αυτό που σας είπα, είναι Πνευματικό απόκτημα παγκόσμιο, οπότε εμείς το έχουμε ανακοινώσει αυτό, έχουμε ακολουθήσει όλο τον τρόπο που σας ανέφερα πριν της καταγραφής της συγκεκριμένης ανάγκης και μέσω αυτού προσπαθούμε να διασώσουμε το συγκεκριμένο μνημείο, τη συγκεκριμένη Εκκλησία της Άγιας Αικατερίνης, οπότε και ευλαβείς ακροατές που το ακούν, μπορούν να έρθουν σε επικοινωνία με τη Ρωμηοσύνη μας, εάν το επιθυμούν από το περίσσευμα τους και να ρωτήσουν, να δουν, να τους δώσουμε χειροπιαστά στοιχεία και τμήμα τμήμα να γίνει η Αγία Αικατερίνη.

-Αρχ. Φιλόθεος: Ήδη εξάλλου όπως αναφέρατε και εσείς στην αρχή της εκπομπής μας, οι Κύπριοι συνδέονται ιδιαίτερα με τα Πανάγια Προσκυνήματα και ως επί το πλείστον οι περισσότεροι έχουν επισκεφτεί πάνω από 2 -3 φορές τα Ιεροσόλυμα, κάποιοι από αυτούς έχουν μείνει αρκετούς μήνες εκεί και στα Μοναστήρια, τα Ασκητήρια, τον Άγιο Σάββα και σε άλλα Μοναστήρια. Για αυτό λοιπόν νομίζω ότι καλό είναι όσοι μας ακούν και θέλουν να συμβάλλουν, να συνδράμουν και να βοηθήσουν μπορούν στο δεύτερο ημίωρο τις εκπομπής μας να κάνουν τις δικές τους τηλεφωνικές παρεμβάσεις.

Κυρία Διαμαντοπούλου στην κουβέντα μας ασχοληθήκαμε με την καταγραφή, τον εντοπισμό των προβλημάτων, αλλά και την προώθηση τους και την προβολή τους και μέσω από τους δικούς σας Ιστοχώρους, τους οποίους θα αναφέρουμε στη συνέχεια, ούτως ώστε να έρθουν ο κόσμος και οι άνθρωποι σε επαφή με τα προβλήματα και τις ανάγκες του χώρου εκεί. Όμως, όπως είναι γνωστό, σε κάθε χώρο, ή κάθε Εκκλησία, το κάθε Πατριαρχείο, όταν είναι εκτός από τον Ελλαδικό χώρο έχει κάποιες υποδομές σε θέματα εκπαίδευσης και παιδείας. Το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων έχει κάποια σχολεία ή κάποια σχολή, που με την οποία, μέσα από αυτή μπορεί να εκκολαφτούν οι νέοι συνεργάτες και οι νέοι Ιεράρχες, οι άνθρωποι που θα επανδρώσουν τα Πανάγια Προσκυνήματα και θα βοηθήσουν με έμψυχο υλικό τους χώρους αυτούς;

-Αικ. Διαμαντοπούλου: Πατέρα Φιλόθεε το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων έχει δώσει μεγάλο βάρος στην εκπαίδευση και στην ίδρυση σχολείων και σχολών σε όλη την επικράτειά του και στο Πατριαρχείο υπάρχει η περίφημη Πατριαρχική Σχολή της Σιών, που είναι ενέργεια σήμερα, αλλά και στην Ιορδανία, στην Παλαιστινιακή Αρχή, παντού υπάρχουν σχολεία που ανήκουν στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων. Τώρα θα σας μιλήσω για την περίφημη Πατριαρχική Σχολή της Σιών, στην οποία μαθήτευσε και ο Μακαριώτατος, ο νυν Πατριάρχης Ιεροσολύμων.

-Αρχ. Φιλόθεος: Και η οποία έχει μια μακραίωνη ιστορία με πολύ παράδοση.

-Αικ. Διαμαντοπούλου: Τεράστια παράδοση, διότι πολλοί από τους Πατριάρχες που υπήρξαν, που ηγούντο ουσιαστικά στο θρόνο του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων βγήκαν από το φυτώριο, βγήκαν από την περίφημη Πατριαρχική σχολή της Σιών.

-Αρχ. Φιλόθεος: Εκεί για αρκετά χρόνια να υπενθυμίσουμε στους αγαπητούς ακροατές μας βρισκόταν και το σκήνωμα του Κύπριου Ιερομάρτυρα, του Αγίου Φιλουμένου, που τώρα έχει πάει στο χώρο που έχει ανεγερθεί η νέα του Εκκλησία.

-Αικ. Διαμαντοπούλου: Και ήταν μεγάλη τιμή και χαρά για το Πατριαρχείο φέτος που Αγιοποιήθηκε ο Άγιος Φιλούμενος, είχαν πολλά χρόνια στη Σχολή, την περίφημη Πατριαρχική σχολή της Σιών, το σκήνωμά του οι μαθητές εκεί. Όπως σας είπα, η Σχολή, η Πατριαρχική Σχολή της Σιών, είναι δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, δηλ. Γυμνάσιο – Λύκειο. Μπορούν να εγγραφούν μαθητές από την πρώτη Γυμνασίου μέχρι την τρίτη Λυκείου.

-Αρχ. Φιλόθεος: Και οι μαθητές προέρχονται από πού;

-Αικ. Διαμαντοπούλου: Πολύ ωραία. Είναι Ορθόδοξοι, Έλληνες Ορθόδοξοι. Θέλει να διατηρηθεί ουσιαστικά ο Ελληνορθόδοξος χαρακτήρας του Πατριαρχείου το ίδιο το Πατριαρχείο μας. Για αυτό και στη Σχολή αυτή φοιτούν μόνο Ορθόδοξοι, Έλληνες Ορθόδοξοι μαθητές.

-Αρχ. Φιλόθεος: Δηλαδή κάποιος μπορεί να μπει στη Σχολή για να εισέρθει τόσο από την Κύπρο όσο και από την Ελλάδα;

-Αικ. Διαμαντοπούλου: Κοιτάξτε, επιδιώκουμε την Κύπρο και την Ελλάδα, αλλά εάν κάποιος Ορθόδοξος Ρουμάνος ή Ρώσος επιθυμήσει να στείλει το παιδί του στο σχολείο αυτό, στο οποίο θα μάθει πολύ καλά Ελληνικά, Αραβικά και Αγγλικά, νομίζω ότι το Πατριαρχείο εκεί θα πει ναι σε αυτές τις περιπτώσεις, γιατί το παιδάκι αυτό παίρνει Ελληνορθόδοξη παιδεία. Το ωρολόγιο πρόγραμμα που ακολουθεί η εκπαίδευση στην Ελλάδα είναι και στο σχολείο αυτό, έχουν τα ίδια μαθήματα, με τη μόνη διαφορά ότι εκεί προστίθενται μαθήματα Εκκλησιαστικής μουσικής, Αγιογραφίας και υποχρεωτικά η Αραβική γλώσσα. Κάποια πολύτεκνη οικογένεια ή οικογένεια που θα στείλει το παιδί της την Πατριαρχική Σχολή είναι μεγάλη ευλογία γιατί η εκπαίδευση του είναι άριστη, υπάρχει εκεί Οικοτροφείο, διαμένει εκεί και τα έξοδα σπουδών και παραμονής του παιδιού τα καλύπτει όλα το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων.

-Αρχ. Φιλόθεος: Αυτό είναι πολύ σημαντικό να τονιστεί, γιατί όταν γνωρίζουν οι γονείς ότι εκεί θα υπάρχει και δωρεάν σίτιση και διαμονή και το επίπεδο της Σχολής θα είναι σε ύψιστο σημείο, τότε πιο εύκολα θα δώσουν άδεια, θα επιτρέψουν στα παιδιά τους να μπουν στην Πατριαρχική Σχολή και έτσι εκεί να μάθουν τα Ελληνικά, αλλά και τα Αγγλικά και τα Αραβικά, αλλά και να γνωρίσουν καλύτερα τον Ελληνορθόδοξο πολιτισμό και την Ελληνορθόδοξη παράδοσή μας.

-Αικ. Διαμαντοπούλου: Η Σχολή π. Φιλόθεε αποτελεί κατ’ ουσίαν το φυτώριο της Αδελφότητας, από το οποίο θα προέλθουν οι αυριανοί Αγιοταφίτες πατέρες. Στόχος της είναι το να προετοιμάσει τους νέους ανθρώπους που θα βρεθούν εκεί να ανταποκριθούν στην υψηλή αποστολή της εθνικής και πνευματικής κληρονομιάς που είναι η Αγιοταφιτική Αδελφότητα. Τώρα αν κάποιο παιδάκι που πράγματι έχει χριστιανικές αρχές, κάποιος μαθητής δεν επιθυμήσει από προσωπική επιλογή να ακολουθήσει την Αγιοταφιτική Αδελφότητα όχι μόνο ενισχύεται, αλλά και συνεχίζονται οι σπουδές του από το Πατριαρχείο, δηλαδή αυτό το παιδί που θα αποφασίσει να μην ενταχθεί στην Αδελφότητα, φροντίζει το Πατριαρχείο, και είναι καλός μαθητής και περάσει στο Πανεπιστήμιο αποκτά σχέση με το Πατριαρχείο εσαεί. Το Πατριαρχείο τον σπουδάζει στο Πανεπιστήμιο που θα βρεθεί γιατί ουσιαστικά είναι ένα δικό του παιδί. Γιατί και στη θέση του λαϊκού να βρεθεί αύριο σε κάποια θέση τους δεσμούς του με το Πατριαρχείο δεν τους καταργεί. 

-Αρχ. Φιλόθεος: Είναι ένας πρεσβευτής του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων.

-Αικ. Διαμαντοπούλου: Ακριβώς.

-Αρχ. Φιλόθεος: Στο χώρο στον οποίο θα κινείται το κάθε παιδί. 

-Αικ. Διαμαντοπούλου: Επίσης υπάρχει και ένα μεγάλο πλεονέκτημα. Εάν κάποιο παιδί φοιτήσει τέσσερα χρόνια στην Πατριαρχική Σχολή της Σιών μπορεί να δώσει τα τελευταία τέσσερα χρόνια εξετάσεις πανελλήνιες, ευνοϊκές, διότι μπαίνουν με τις εισαγωγικές των ομογενών και εκεί το ποσοστό στην Πατριαρχική Σχολή είναι μεγάλο που δίνει κάθε φορά για τις εισαγωγές άρα μπαίνει με ευνοϊκές εισαγωγικές εξετάσεις και φοιτά στο ελληνικό πανεπιστήμιο.

-Αρχ. Φιλόθεος: Είναι δυνατό κίνητρο αυτό.

-Αικ. Διαμαντοπούλου: Ναι, είναι δυνατό κίνητρο, δηλαδή αν κάποιος παρακολουθήσει τα μαθήματα, το ωρολόγιο πρόγραμμα και τα τελευταία χρόνια μπαίνει με ευνοϊκές εισαγωγικές εξετάσεις, πολύ μεγάλη διευκόλυνση.

-Αρχ. Φιλόθεος: Οι Καθηγητές που είναι εκεί στη Σχολή είναι με απόσπαση από την Ελλάδα και από την Κύπρο ή είναι και Αρχιερείς από το Πατριαρχείο των Ιεροσολύμων;

-Αικ. Διαμαντοπούλου: Σχολάρχης είναι ο π. Φώτιος της Πατριαρχικής Σχολής, όμως οι Καθηγητές είναι αποσπασμένοι από το Υπουργείο Παιδείας της Ελλάδος και της Κύπρου. Φέτος και η Κύπρος μας θα στείλει δύο καθηγητές κάτω στο σχολείο αυτό, η υποδομή είναι εκπληκτική. Αν κάποιος από τους ενδιαφερομένους μαθητές ή γονείς θελήσει να μπει στο site του Πατριαρχείου www.jerusalem-patriarchate.info και πατήσει Πατριαρχική Σχολή της Σιών, υπάρχει και φωτογραφικό υλικό, είναι ένα εκπληκτικό πέτρινο κτίριο με πολλές παροχές.

-Αρχ. Φιλόθεος:  Πάνω στο λόφο εκεί ψηλά.  

-Αικ. Διαμαντοπούλου: Ναι, πάνω στο λόφο της Σιών που ετελέσθη και ο Μυστικός Δείπνος, δηλαδή είναι εκπληκτικό το σχολείο αυτό για σπουδές ενός παιδιού, για την εκπαίδευσή του,  ουσιαστικά για την παιδαγωγία του.

-Αρχ. Φιλόθεος: Είναι πολύ σημαντικό ιδιαίτερα μέσα από την κρίση τη σημερινή που περνάει η παιδεία μας. Όμως να έρθουμε σε ένα άλλο θέμα με το οποίο ασχολείται η «Ρωμηοσύνη», το θέμα των υποτροφιών. Υπάρχει αυτή η δυνατότητα να εντάξετε μέσα σε αυτά τα πλαίσια της δικής σας προσπάθειας και τις υποτροφίες απόρων ή ανθρώπων που πραγματικά ή νέων που πραγματικά έχουν ανάγκη.

-Αικ. Διαμαντοπούλου: Βεβαίως π. Φιλόθεε. Εμάς ο σκοπός μας είναι να ενισχύσουμε αυτό που πάρα πολύ επιθυμεί ο Μακαριώτατος, να επανδρωθεί και να ενισχυθεί με πολλά παιδιά η Πατριαρχική Σχολή της Σιών. Για αυτό τα έξοδα μεταβάσεως, διδάκτρων και πολλές φορές ό,τι άλλο χρειάζεται τα καλύπτει, μπορεί να τα καλύψει η «Ρωμηοσύνη» μας, το να μεταβεί μια οικογένεια κάτω που θα μείνει, αν τελικά θα παρακολουθήσει τα μαθήματα τα καλύπτει η «Ρωμηοσύνη», όπως επίσης η «Ρωμηοσύνη» μπορεί να δώσει υποτροφίες στα παιδιά που αριστεύουν, πάντα σε συνεννόηση με το Πατριαρχείο μας, με το Μακαριώτατο, διότι το ίδιο το Πατριαρχείο θεωρεί την Πατριαρχική Σχολή αποκλειστικής συντήρησης, εννοώ διαμονής και ευθύνης σιτίσεως, τα πάντα από το Πατριαρχείο, ό,τι μας ορίσει ο Μακαριώτατος συνδράμουμε σε αυτό, ό,τι δοθεί στο πρόγραμμα. Αλλά είμαστε πολύ ευχαριστημένοι, διότι βλέπουμε ότι υπάρχει μια προσπάθεια τώρα που οι καιροί είναι δύσκολοι και πολλά τηλέφωνα δεχόμεθα και επίσης προκειμένου να δουν λίγο πώς είναι όλη η κατάσταση, για να στείλουν οι άνθρωποι τα παιδιά τους σε ένα σχολείο, που είναι ένας φορέας υγιής, θα μάθουν τα παιδιά τους γράμματα, θα μάθουν τα παιδιά του και καλά γράμματα, χωρίς φροντιστήρια που χρειάζεται μια περιουσία, θα αποκτήσουν ελληνορθόδοξη παιδεία, θα γίνουν καλοί πρέσβεις του Πατριαρχείου μας και της Ορθοδοξίας μας.

-Αρχ. Φιλόθεος: Υπάρχουν κάποια ειδικά κριτήρια εισδοχής ή απλώς το να είναι κάποιος Ορθόδοξος και να προέρχεται από τον ελλαδικό ή τον κυπριακό χώρο;

-Αικ. Διαμαντοπούλου: Κριτήρια, το μόνο που είναι προϋπόθεση είναι να έχει χριστιανική παιδεία και να είναι από μια οικογένεια και περιβάλλον. Δεν δέχεται η Πατριαρχική Σχολή άτομα με ειδικές ανάγκες, δεν υπάρχει υποδομή να υποστηριχθεί κάτι τέτοιο, απλά δέχεται παιδιά από ένα περιβάλλον ορθόδοξο, χριστιανικής οικογένειας και τίποτε άλλο. Δεν είναι θέμα πλούτου ή φτώχειας, αυτά τα εξασφαλίζει όλα το Πατριαρχείο στην ουσιαστικά εκπαίδευση του παιδιού.

-Αρχ. Φιλόθεος: Ωραία, ένα άλλο θέμα πριν κάνουμε το δεύτερο μας μουσικό διάλειμμα είναι το θέμα του Ιστοχώρου. Όπως γνωρίζουμε, το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων έχει τη δική του Ιστοσελίδα, αλλά και εσείς σαν «Ρωμηοσύνη» έχετε το δικό σας Ιστοχώρο. Όπως πληροφορούμαστε τώρα γίνεται και μια προσπάθεια για να υπάρχει αυτή η ψηφιακή τηλεόραση, να υπάρχει η δυνατότητα κάποιος να παρακολουθεί εκεί ζωντανά τις Ακολουθίες στον Πανάγιο Τάφο που γίνονται καθημερινά, αφού η πρώτη λειτουργία του έτους και κάθε μέρας γίνεται εκεί στον Πανάγιο Τάφο και στο Γολγοθά. Μιλήστε μας λίγο για αυτές τις δυνατότητες, αυτήν την οικοδόμηση αυτών των Ιστοχώρων, και τι προοπτικές διανοίγονται τόσο για τη «Ρωμηοσύνη», αλλά όσο και για την πληροφόρηση και ενημέρωση του κόσμου και των ανθρώπων.

-Αικ. Διαμαντοπούλου: Πατέρα Φιλόθεε ζούμε την εποχή του διαδικτύου. Είναι γεγονός ότι πάρα πολλά εγχειρήματα και πάρα πολλές επικοινωνίες περνούν μέσα από το διαδίκτυο. Πρόσφατα η ελληνική Κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι πλέον όλες οι προκηρύξεις, ανακοινώσεις φορέων και μη πρέπει να περνούν από τον Ιστοχώρο τους, άρα υποχρεώνονται εκ της πολιτείας όπως συμβαίνει και σε παγκόσμιο επίπεδο να δημιουργήσουν ιστοχώρους. Το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων προέβη στη δημιουργία επισήμου ιστοχώρου, αυτό που σας είπα www.jerusalem-patriarchate.info , όπου εκεί εκτός από την πλούσια θεματολογία, ιστορικά στοιχεία, διοικητική διάρθρωση του Πατριαρχείου, φωτογραφικό υλικό, υπάρχει και η περίφημη Πύλη Ειδησεογραφίας, ενημερώνονται πλέον όλοι για τη δράση του Πατριάρχου μας και το τι συμβαίνει στις Μονές μας, τα Μοναστήρια μας, το ρόλο που έχει το Πατριαρχείο αυτή τη στιγμή να διαδραματίσει.    

-Αρχ. Φιλόθεος: Αυτό επειδή μας ενδιαφέρει και μας, σαν ραδιοφωνικό σταθμό υπάρχει και στον Ιστοχώρο της Ρωμηοσύνης ή μόνο στη σελίδα του Πατριαρχείου;

-Αικ. Διαμαντοπούλου: Αυτή τη στιγμή στην Πύλη Ειδησεογραφίας στο Πατριαρχείο ανακοινώνονται σε πολυτονικό και είναι απλή καθαρεύουσα η γλώσσα που χρησιμοποιούν στο Πατριαρχείο μας. Στη Ρωμηοσύνη όμως όλες οι ειδήσεις δημοσιοποιούνται σε μονοτονικό και απλή δημοτική, οπότε μπορείτε εσείς που έχετε στο ραδιοφωνικό σταθμό δράση πολύ σημαντική να παίρνετε ειδήσεις και να ενημερώνετε τον κόσμο. Πήγε ο Πατριάρχης μας τώρα στη Φινλανδία πέντε μέρες. Μπορείτε να δείτε το χρονικό τι ειπώθηκε με αδρές γραμμές να ξέρουν οι ακροατές σας τη δράση του Πατριάρχου μας γιατί πήγε εκεί, το πλαίσιο συνομιλιών, επαφών, μπορεί να ενημερώνονται για τα πάντα είναι δηλαδή μια ανοικτή πόρτα προς τα έξω. Και αυτό που ήθελε ο Μακαριώτατος ήταν οι κινήσεις όλες να είναι τόσο καθαρές και διαυγείς και διάφανες που να μπορεί ανά πάσα στιγμή ο καθένας να γνωρίζει τη δράση του προσώπου και των προσώπων.

-Αρχ. Φιλόθεος: Είναι αυτές οι δυνατότητες που παρέχει στον κάθε άνθρωπο το διαδίκτυο, δηλαδή να γίνει ένας παγκόσμιος πολίτης και να έρθει σε επαφή με πολιτισμούς, αλλά και με την Ορθόδοξη πίστη και παράδοση, τόσο στο χώρο των Ιεροσολύμων, αλλά και σε κάθε άλλη Ορθόδοξη Εκκλησία μέσα από το διαδίκτυο.       

-Αικ. Διαμαντοπούλου: Επίσης π. Φιλόθεε και αγαπητοί μου ακροατές η «Ρωμηοσύνη», η Μη Κυβερνητική Οργάνωση «Ρωμηοσύνη» με το site της www.romiosini.org.gr έχει κάνει ένα σπουδαίο έργο ως προς το να αναδεικνύει τα Πανάγια Προσκυνήματα με ειδική πανοραμική απεικόνιση, δηλαδή αυτό αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία, το να μπορεί κάποιος να πατήσει το κουτάκι που είναι ο Άγιος Σάββας και να περιηγηθεί με το βελάκι του σαν να είναι ο ίδιος εκεί. Είναι τρισδιάστατη απεικόνιση των Παναγίων Προσκυνημάτων και έχουμε βάλει ένα μέρος των Προσκυνημάτων ήδη που μπορεί κάποιος να περιηγηθεί οπότε και να μην έχει πάει στα Πανάγια Προσκυνήματα είναι σαν να είναι παρόν ο ίδιος, ή παρούσα στο χώρο αυτό. Οπότε αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό. Επίσης παράλειψή μου είναι και ας με συγχωρήσει για αυτό ο Γενικός Διευθυντής των Ιστοχώρων μας, ο οποίος είναι Κύπριος στην καταγωγή και αυτός από την Πάφο ο Δρ. Χρίστος Νικολάου, είναι ιατρός...   

-Αρχ. Φιλόθεος: Τον οποίο γνωρίζουμε και εμείς και είμαστε σε επαφή τώρα με αυτήν την πλατφόρμα που σκέφτεται για να ανεβάσει την ψηφιακή τηλεόραση από το Πατριαρχείο.

-Αικ. Διαμαντοπούλου: Και είναι μεγάλη χαρά και τιμή για εμάς που συνδεόμεθα με Κύπριους στην όλη μας προσπάθεια.

-Αρχ. Φιλόθεος: Εξάλλου ο κ. Νικολάου έχει την Ιστοσελίδα  του Παντοκράτορος που από εκεί τροφοδοτεί με πολύ πνευματικό υλικό άλλες ιστοσελίδες, αλλά και κανείς μπορεί να έχει άμεση πρόσβαση σε αυτόν τον Ιστοχώρο και να ακούσει ομιλίες και να δει διάφορα προσκυνήματα, αλλά και να βαπτιστεί πνευματικά.  

-Αικ. Διαμαντοπούλου: Ο κ. Νικολάου είχε ιεραποστολικά συνδράμει. Φανταστείτε είναι εθελοντής σε όλα αυτά τα εγχειρήματα και όχι μόνο αυτό, στα παρελθόντα χρόνια, όταν εγώ ήμουν φοιτήτρια, μας έφερνε κασέτες του π. Αθανασίου και υλικό για να ακούμε τις ομιλίες του π. Αθανασίου σε πάρα πολλούς φοιτητές, έφερνε χιλιάδες κασέτες αυτός ο άνθρωπος.

-Αρχ. Φιλόθεος: Ιεραπόστολος.

-Αικ. Διαμαντοπούλου: Ναι μετά εκσυγχρονίστηκε και μας έφερνε CD, ώσπου έφτιαξε το δικό του Παντοκράτορα, τον περίφημο αυτό Ιστοχώρο που μπορούμε να κατεβάζουμε, τις ομιλίες που επιθυμούμε και εγώ ειλικρινά ευχαριστώ τον π. Αθανάσιο γιατί πάρα πολύ με βοήθησε στη ζωή μου να μην έχω συγκεχυμένα κάποια πράγματα που γίνονταν  σε πνευματικό επίπεδο και γίνονται. Έχει πολύ καθαρή σκέψη πνευματική και τον ευχαριστώ θερμά για αυτό. Είναι προσωπική αυτή η τοποθέτησή μου πλέον, ανεξάρτητα από τη «Ρωμηοσύνη» μας και το έργο.   

-Αρχ. Φιλόθεος: Η διαπίστωση αυτή είναι πολλών ανθρώπων τόσο στον Κυπριακό χώρο όσο και στον Ελλαδικό, αλλά και στον παγκόσμιο χώρο, όμως εδώ να μας επιτρέψετε να κάνουμε ακόμα ένα διάλειμμα να ακούσουμε αυτή τη φορά στίχους από το τραγούδι του Βασίλη Μιχαηλίδη «Η Ρωμηοσύνη εν φυλή συνότζερη του κόσμου».

Κυρία Διαμαντοπούλου να επανέρθουμε στο θέμα μας και να μας μιλήσετε λίγο για την προσπάθεια που κάνει η «Ρωμηοσύνη» για το ψηφιακό ραδιόφωνο και ψηφιακή τηλεόραση. Πού βρίσκεται αυτή η προσπάθεια;

-Αικ. Διαμαντοπούλου: Πατέρα Φιλόθεε έχουμε μελετήσει ουσιαστικά στα Ιεροσόλυμα, έχοντας κατέβει με ειδικό, με τεχνικούς, προκειμένου να μελετήσουν πώς θα γίνει η λήψη σήματος, το τεχνικό μέρος και πλησιάζουμε στο να ολοκληρωθεί το πρώτο εγχείρημα, το «Ράδιο Ρωμηοσύνη», που θα εκπέμπει διαδικτυακά και θα μπορεί να δώσει σήμα σε όποιους σταθμούς το επιθυμούν. Τώρα αυτό το «Ράδιο Ρωμηοσύνη» ποια θα είναι η θεματική του: ουσιαστικά θα αναμεταδίδει ακολουθίες από τον Πανάγιο Τάφο, την πρωινή ακολουθία από τον Ναό του Αγίου Κωνσταντίνου και της Αγίας Ελένης, που είναι οι Αγιοταφίτες πατέρες και συμμετάσχουν στη λειτουργική ζωή και μετά κατά επιλογή ότι παρρησία και εορτή που θα μπορεί  η εμβέλεια η τεχνική να σταθεί, θα το αναμεταδίδουμε.

-Αρχ. Φιλόθεος: Ιδιαίτερα την περίοδο της Μεγάλης Εβδομάδας που γίνονται όλες αυτές οι πανέμορφες ακολουθίες που τόσο συγκινούν τους πιστούς.

-Αικ. Διαμαντοπούλου: Αυτός είναι ο σκοπός μας, να μπορούμε σε καθημερινή βάση οι ακροατές μας, όλοι, να ακούσουν ακολουθία από τον Πανάγιο Τάφο, είναι η πιο μεγάλη σύνδεση, όπως το βιώνω, το πιο μεγάλο εγχείρημα αυτό γιατί εκεί μιλά ο Θεός κατοικεί ο Θεός τον οποίο εμείς επικαλούμεθα.

-Αρχ. Φιλόθεος: Να φέρουμε εις γνώση τόσο σε εσάς, αλλά όσο και στους αγαπητούς μας ακροατές ότι έχουν γίνει κάποιες διαβουλεύσεις από μέρους συνεργατών του Ραδιοφωνικού μας σταθμού και του τεχνικού μας, όπως και άλλους συνεργάτες του Σταθμού μας, του κ. Λουκά Λουκά με το Πατριαρχείο έχουμε στείλει επίσημη επιστολή, μας ζητά ο Πατριάρχης κάποιες συμβουλές για τη δημιουργία το δικού τους Ραδιοφώνου όχι τόσο του ψηφιακού αλλά του ραδιοφωνικού που εκπέμπουν όπως και εμείς κανονικά έχουμε δώσεις τις συμβουλές μας έχουμε έρθει σε επαφές και τώρα με ιδιαίτερη χαρά πληροφορούμαστε ότι γίνεται αυτή η προσπάθεια πλέον του ψηφιακού ραδιοφώνου που δίνει άλλες δυνατότητες βέβαια γιατί μέσα από το ψηφιακό ραδιόφωνο μπορεί να έρθουν σε γνωριμία με τα Πανάγια Προσκυνήματα να ακούσουν τις ακολουθίες και να δουν τηλεοπτικά. Αφού θα μας μιλήσετε αργότερα για την ψηφιακή τηλεόραση τις ιερές αυτές ακολουθίες και έτσι να μεταφερθούν νοερώς αλλά και πραγματικά στο χώρο εκεί των Παναγίων Προσκυνημάτων.

Κατ. Και πιστεύω π. Φιλόθεε ότι αυτό είναι το καλύτερο ερέθισμα γιατί έτσι αποκτά σχέση. Είναι η επαφή, είναι το άκουσμα, τώρα είναι το ακουστικό μέρος, αύριο θα είναι και το οπτικό τμήμα που είναι πάρα πολύ σημαντικά γιατί οι άνθρωποι δένονται, βλέπουν ακριβώς το τι γίνεται, είναι μια παρρησία υπέροχη και ευλογία παίρνουν, αλλά και στη σκέψη τους βαθιά όσοι δεν έχουν επισκεφθεί τα Πανάγια Προσκυνήματα και δεν έχουν συνδεθεί θα ήθελαν πολύ να πάνε και οι ίδιοι, να το θέσουν ως στόχο ζωής ένα τέτοιο προσκύνημα, γιατί είναι στόχος ζωής και να ωφεληθούνε, είναι ψυχωφελές, εμάς ο στόχος μας είναι όλα μας τα εγχειρήματα να είναι ωφέλεια της ψυχής γιατί και αυτοί που θα έρθουν ως δωρητές ως απλά μέλη ωφελούνται ψυχικά, συνδράμουν ένα θεσμό. Το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων είναι θεσμός.

-Αρχ. Φιλόθεος: Για αυτό και ένας από τους πρωταρχικούς στόχους και σκοπούς της Ρωμηοσύνης είναι ακριβώς αυτή η πνευματική υποδομή των ανθρώπων.

-Αικ. Διαμαντοπούλου: Που γίνεται με αυτό το μέσο, μέσω αυτού του δρόμου, δηλαδή είναι πολλοί οι δρόμοι που οδηγούν στον Κύριό μας, στην Παναγιά μας, είναι πολλές οδοί, απλά δημιουργήσαμε έναν άλλο δρόμο για να έρθει πιο οικείο σε πολλούς ανθρώπους που έχουν κοσμικό φρόνημα, αλλά κατ’ ουσίαν έχουν πολύ ισχυρή θέληση να κάνουν έργο που και αυτοί θα βρουν το δρόμο τους.

-Αρχ. Φιλόθεος: Σίγουρα είναι ένα έναυσμα, μια αφορμή αυτή η επαφή με το ψηφιακό ραδιόφωνο και την τηλεόραση. Να ασχοληθούμε με ένα άλλο θέμα και να καταλήξουμε με το Συνέδριο το οποίο θα μας πείτε στη συνέχεια κ. Διαμαντοπούλου. Όσον αφορά τις εκδόσεις πώς δραστηριοποιείται η Μη Κυβερνητική Οργάνωση «Ρωμηοσύνη».

-Αικ. Διαμαντοπούλου: Ευχαρίστως π. Φιλόθεε. Ουσιαστικά προσπαθούμε να καταγράψουμε τις εκδοτικές ανάγκες του Πατριαρχείου μας, υπάρχει το περίφημο σύγγραμμα του Χρυσοστόμου Παπαδοπούλου «Η Ιστορία της Εκκλησίας των Ιεροσολύμων» που η τελευταία έκδοση είναι πριν σαράντα χρόνια. Εμείς αυτό το βιβλίο τώρα θα το εκδώσουμε. Επίσης το περιοδικό της Νέας Σιών, το περίφημο σύγγραμμα το ετήσιο του Πατριαρχείου το εκδίδει ο Εκδοτικός Οργανισμός Πέτρου Κυριακίδη, το έχει αναλάβει ο Διαχειριστής μας, παρέα με μια πολύ σημαντική μελέτη ενός Κύπριου φοιτητή είναι νομίζω η διδακτορία του που αφορά τον Άγιο Γεώργιο Ρηγάτης, έχει κάνει μια πολύ σπουδαία μελέτη ο Μάριος Σολωμού εάν ενθυμούμαι το όνομα του παιδιού αυτού, η οποία θα εκδοθεί τώρα. Βεβαίως την Ιστορία του Χρυσοστόμου Παπαδοπούλου την έχει αναλάβει άλλος Εκδοτικός Οργανισμός, του κ. Γιαννακόπουλου, γιατί σας λέω εμείς δεχόμεθα αρωγές, ο συγκεκριμένος Εκδοτικός Οργανισμός μας πλησίασε και μας είπε ότι εγώ θα βγάλω το σπουδαίο αυτό σύγγραμμα γιατί η αρωγή του κ. Πέτρου Κυριακίδη του Διαχειριστού μας είναι δεδομένη, τον ευεργετεί το Πατριαρχείο, τον έχει τιμήσει, τον υπεραγαπούμε, είναι άνθρωπος της προσφοράς, πλην όμως είναι τόσο μεγάλες οι ανάγκες του Πατριαρχείου που πρέπει ο καθένας μας να βάλει το λιθαράκι του για να διατηρηθεί όλη αυτή η παγκόσμια κληρονομιά και στην Ελλάδα σιγά σιγά το συνειδητοποιούν πολλοί άνθρωποι, να και ο συγκεκριμένος, ο κ. Γιαννακόπουλος και άλλοι άνθρωποι ότι χρειαζόμαστε τη συνδρομή πολλών για να έχει το Πατριαρχείο μας τη δυνατότητα στο διάβα των αιώνων να ανθίσει.

-Αρχ. Φιλόθεος: Είναι πολλές οι ανάγκες, γι’ αυτό και καλοδεχούμενη κάθε δυνατή βοήθεια. Στη συνέχεια να μας μιλήσετε λίγο για το επικείμενο Συνέδριο το οποίο διοργανώνει η «Ρωμηοσύνη» πού θα γίνει, ποιο θα είναι το γενικότερο θέμα, ποιοι θα είναι οι εισηγητές και πώς μπορεί κανείς να μάθει περισσότερες πληροφορίες;

-Αικ. Διαμαντοπούλου: Το Συνέδριο, το 3ο Διεθνές Συνέδριο θα λάβει χώρα στην Πάφο, 10 Οκτωβρίου 2010, τώρα σε λίγες μέρες. Διοργανώνεται από τη Μη Κυβερνητική Οργάνωση «Ρωμηοσύνη», όπως σας είπα, με την ευγενή χορηγία του Εκδοτικού Οργανισμού Πέτρου Κυριακίδη και το Azia Resort, το ξενοδοχείο στην Πάφο του κ. Οικονομίδη, ο οποίος διαθέτει το χώρο, όπου θα λάβει χώρα η Συνεδρία. Θα χαιρετήσει το Συνέδριο, θα έρθει επ’ αυτού ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Ιεροσολύμων κ.κ. Θεόφιλος Γ΄, όπου θα κάνει και την έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου, θα χαιρετήσει ο Αρχιεπίσκοπος Νέας Ιουστινιανής και Πάσης Κύπρου κ.κ. Χρυσόστομος Β΄ και βεβαίως έχουν προσκληθεί όλοι οι Επίσκοποι της Κύπρου και ευελπιστούμε ότι και οι Μητροπολίτες μας, οι Σεβασμιώτατοι θα μας κάνουν την τιμή να παραστούν στο Συνέδριο αυτό, καθώς και η πολιτική ηγεσία, έχει τηρηθεί δηλαδή το πρωτόκολλο των προσκλήσεων. Βεβαίως τώρα θα σας μιλήσω λίγο για το ποιοι είναι οι εισηγητές. Το γενικότερο θέμα είναι «Κύπρος και Άγιοι Τόποι» του 3ου Διεθνούς Συνεδρίου μας εδώ στην Κύπρο η επιλογή της Κύπρου έγινε λόγω της μεγάλης αγάπης και της σύνδεσης που έχει η Κύπρος με τα Πανάγια Προσκυνήματα, οπότε είναι χαρά μας και τιμή μας που θα βρεθούμε εδώ και που βρισκόμαστε τώρα, αλλά και που θα βρεθούμε στο Συνέδριο. Θα χαιρετήσει, θα παραστεί ο Διαχειριστής μας κ. Πέτρος Κυριακίδης και θα χαιρετήσει το Συνέδριο, θα προεδρεύσει ο Κοσμήτωρ του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου κ. Ευθυμιάδης. Εισηγητές μας θα είναι κατά σειρά ο Καθηγητής Βυζαντινής και Μεταβυζαντινής Φιλολογίας και Παλαιογραφίας του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Φώτιος Δημητρακόπουλος, που επίσης είναι και Μέλος, όπως σας προανέφερα, του Διοικητικού Συμβουλίου της «Ρωμηοσύνης» και μας συνδράμει ο κ. Καθηγητής με τις εισηγήσεις του, με τις πολύ ωραίες σκέψεις του και με το έργο του. Επίσης εισήγηση θα έχει ο Έξαρχος Κύπρου Μητροπολίτης Βόστρων κ.κ. Τιμόθεος. Ο Καθηγητής μας θα αναπτύξει το θέμα «Ο Άγιος Νεόφυτος ο Έγκλειστος στην Αγία Γη» ήταν παράλειψή μου, δεν το ανέφερα το θέμα του. Επίσης ο κ. Κωστής Κοκκινόφτας «Πατριαρχείο Ιεροσολύμων και Κύπρος», ο κ. Κοκκινόφτας είναι του Ιδρύματος, Ερευνητής του Κέντρου Μελετών και έχει γράψει ένα σύγγραμμα «Κύπρος και Άγιοι Τόποι» ένα πολύ ωραίο σύγγραμμα. Επίσης ο Αρχιμανδρίτης Κυπριανός Μηλιδώνης, Καθηγητής της Ιερατικής Σχολής «Απόστολος Βαρνάβας» θα αναπτύξει το θέμα «Κυπριακές εικόνες του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων. Η προσφορά του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων στην παιδεία της Κύπρου το 19ο αιώνα». Το Μέλος της Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας Κύπρου, κ. Νικόλαος Ορφανίδης και συγγραφέας θα αναπτύξει το θέμα «Κύπρος και Άγιοι Τόποι. Λογοτεχνικά και άλλα», η κ. Αικατερίνη Διαμαντοπούλου…

-Αρχ. Φιλόθεος: Θα το πω εγώ αυτό, η οποία είναι Θεολόγος – Φιλόλογος, Διδάκτορας Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και με θέμα «Οι Άγιοι Τόποι και Κύπρος στα αφιερώματα του Γιώργου Σεφέρη», ο Σεφέρης όπως είναι γνωστό είχε ιδιαίτερη σχέση, είχε αδυναμία με την Κύπρο.

-Αικ. Διαμαντοπούλου: Μα όχι μόνο αδυναμία, αγάπησε την Κύπρο ο Γιώργος Σεφέρης και το έδειξε περίλαμπρα σε όλο του το έργο το ποιητικό, το συγγραφικό, έζησε στην Κύπρο ως Πρέσβης κάποια χρόνια και αποτυπώνεται αυτή η μεγάλη του αγάπη για την Κύπρο και ο πόνος του για την Κύπρο σε πάρα πολλά σημεία του έργου του και επειδή και εγώ η ίδια πολύ αγαπώ την Κύπρο έκανα αυτή την επιλογή του Γιώργου Σεφέρη για την Κύπρο και τους Αγίους Τόπους. Γιατί ο Σεφέρης επισκέφθηκε τους Αγίους Τόπους και είναι φοβερό το έργο που έχει αφήσει, στο Ημερολόγιό του για τη Μεγάλη εβδομάδα στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων, όπως το βίωσε με τα δικά του μάτια και αξίζει τον κόπο έτσι να το δούμε. Επίσης ο Δρ. Χρίστος Νικολάου, ο Διευθυντής των Ιστοχώρων μας του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων, θα μιλήσει για την Κύπρο και τους Αγίους Τόπους στο διαδίκτυο και αυτό είναι πολύ ενδιαφέρον, είναι ενδιαφέρουσα η όλη παρουσίαση, γιατί και οι δύο ιστοχώροι εν τάχει όχι λεπτομέρειες αυτών, αλλά τα πιο καίρια σημεία θα παρουσιαστούν και θα γίνει και προβολή για τα Πανάγια Προσκυνήματα ολιγόλεπτη με ντοκιμαντέρ από τον κ. Λουκά Παναγιώτου, το Γενικό Διευθυντή του Ραδιοφωνικού Σταθμού «Λόγος».  

-Αρχ. Φιλόθεος: Να σας ευχαριστήσουμε κ. Διαμαντοπούλου για την εδώ παρουσία σας, αλλά και την παρουσίαση της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης «Ρωμηοσύνη». Να πούμε στους αγαπητούς ακροατές μας ότι ο Ραδιοφωνικός μας Σταθμός θα είναι Χορηγός επικοινωνίας σε αυτό το Συνέδριο και θα δώσουμε και περισσότερες λεπτομέρειες αργότερα όταν θα πλησιάζουν οι μέρες που θα πραγματοποιηθεί. Όσοι από εσάς επιθυμείτε και θέλετε να συμμετάσχετε σε αυτό μπορείτε να το πράξετε. Θα θέλαμε έτσι εν κατακλείδι να μας δώσετε ένα γενικό περίγραμμα της παρουσίας της Ρωμηοσύνης και με αυτό να κλείσουμε κ. Διαμαντοπούλου.

-Αικ. Διαμαντοπούλου: π. Φιλόθεε επειδή η «Ρωμηοσύνη» μας έχει τέτοια ευρύτητα και στους τομείς δράσης και σε αυτό που προσπαθεί να υπηρετήσει θα είμαι πολύ σύντομη και θα επικεντρωθώ στον πρωταρχικό στόχο της που είναι να καταστεί η «Ρωμηοσύνη» μας πολύτιμος αρωγός, με όλους αυτούς τους τρόπους που είπαμε στο θεάρεστο ποιμαντικό, φιλανθρωπικό και κοινωνικό έργο που επιτελεί το Ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων στην Αγία Γη και έτσι ουσιαστικά να θέσουμε ως πρωταρχικό μας μέλημα, θέτουμε, την ενίσχυση αυτού του παγκόσμιου πολιτισμού, του πολιτιστικού πλούτου, του πολιτισμικού πλούτου, δίνοντας προτεραιότητα βέβαια στη διάδοση, διάσωση και συντήρηση των Παναγίων Προσκυνημάτων μας και των Ιεροσολυμιτικών μνημείων της Αγίας Γης και όλα αυτά με τη χάρη του Θεού, γιατί ειλικρινά σας εκμυστηρεύομαι και στους ακροατές σας ότι τη «Ρωμηοσύνη» μας τη σκέπει η Παναγιά. Αυτό βιώνουμε.    

-Αρχ. Φιλόθεος: Ωραία. Εδώ έχουμε ολοκληρώσει αγαπητοί ακροατές, να ευχαριστήσουμε για ακόμη μια φορά την κ. Διαμαντοπούλου για την εδώ παρουσία της και για την ενδελεχή ενημέρωση γύρω από τη Μη Κυβερνητική Οργάνωση Ρωμηοσύνη του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων, να τους ευχηθούμε καλή επιτυχία  τόσο στο επικείμενο Συνέδριο, το οποίο θα πραγματοποιήσουν, αλλά και στην υλοποίηση όλων των στόχων και σκοπών της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης «Ρωμηοσύνη». Να ανανεώσουμε το ραντεβού μας εμείς την άλλη εβδομάδα την ίδια πάλι ώρα και θα έχουμε την ευκαιρία και σε άλλες εκπομπές μας να έχουμε ως φιλοξενούμενή μας την κ. Διαμαντοπούλου.       

-Αικ. Διαμαντοπούλου: Ευχαριστώ από καρδιάς π. Φιλόθεε και σας συγχαίρω ειλικρινά και τη Μητρόπολη Λεμεσού και τον π. Αθανάσιο και όλους εσάς που κάνετε τόσο σπουδαίο έργο.

-Αρχ. Φιλόθεος: Να εύχεστε και για μας. Αγαπητοί ακροατές θα είμαστε και πάλι μαζί την ερχόμενη εβδομάδα. Μέχρι τότε ο Θεός μαζί σας.

 

 



Print-icon 




Πνευματικά δικαιώματα 2009-2013 © «Ρωμηοσύνη»
Επιτρέπεται η αναπαραγωγή του υλικού του ιστοχώρου με προϋπόθεση την αναφορά στην πηγή: «Ρωμηοσύνη» www.romiosini.org.gr

:: Πατριαρχείο Ιεροσολύμων :: Ειδήσεις εκ του Πατριαρχείου Ἱεροσολύμων :: Σχετικά :: Τελευταία νέα :: Τρέχοντα Προγράμματα :: Ιστορικό Αρχείο της Μ.Κ.Ο. "Ρωμηοσύνη" ::


Login-iconLogin  ForgottenPassword-iconΥπενθύμιση κωδικού 

Αυτή τη στιγμή διαβάζουν την ιστοσελίδα μας 132 επισκέπτες.