Παρασκευή, 19 Απρ, 2024
Ο Ακάθιστος Ύμνος. Παφνουτίου ιερομάρτυρος, Γεωργίου επισκόπου Πισιδίας του ομολογητού, Τρύφωνος αρχιεπισκόπου Κωνσταντινουπόλεως, Θεοδώρου του εν Πέργη, Σωκράτους και Διονυσίου των μαρτύρων, οσίου Συμεών του μονοχίτωνος και ανυόδητου, κτίτορος Ι. Μ. Φλαμουρίου Πηλίου (1594), Αγαθαγγέλου οσιομάρτυρος του νέου (1818).

Ο Σταυρός του Κυρίου στο Γολγοθά

27/09/2011 Η εορτή της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων


Την Τρίτην, 14ην /27ην Σεπτεμβρίου 2011, εωρτάσθη η εορτή της παγκοσμίου Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού εις το Πατριαρχείον Ιεροσολύμων, συμφώνως προς την κρατήσασαν απ’ αιώνων τυπικήν και προσκυνηματικήν διάταξιν.

Η εορτή αυτή έχει την αρχήν της εις το έτος 326 μ.Χ., ότε ο Αρχιεπίσκοπος της Εκκλησίας Ιεροσολύμων Μακάριος κατά την τελετήν των Εγκαινίων του Ναού της Αναστάσεως, η ανέγερσις του οποίου διήρκεσε από του 326-336 μ.Χ., ύψωσε μετά της Αγίας Ελένης τον ανευρεθέντα επί του τόπου του Φρικτού Γολγοθά Τίμιον Σταυρόν του Κυρίου, προκειμένου να τον ίδη υψούμενον ουχί μόνον ο εγγύς, αλλά και ο μακράν ιστάμενος αθρόως συρρεύσας λαός του Θεού.

Η άπαξ αύτη τελεσθείσα τότε πράξις παρέμεινεν εις την συνείδησιν της Εκκλησίας, τελουμένη καθ’ έκαστον έτος ουχί την ημέραν της μνήμης των Εγκαινίων, 13ην Σεπτεμβρίου, αλλά την 14ην του αυτού μηνός.

Δια την αιδέσιμον εορτήν ταύτην ετελέσθη Μέγας Εσπερινός κατά την παραμονήν εις το Καθολικόν του Πανιέρου Ναού της Αναστάσεως μετ’ επισήμου εισόδου και προσκυνήσεως εις την Αγίαν Αποκαθήλωσιν και εις τον Πανάγιον του Κυρίου Τάφον, μετά μεγάλου θυμιάματος και αρτοκλασίας, χοροστατούντος της Α.Θ.Μ. του Πατρός ημών και Πατριάρχου Ιεροσολύμων κ.κ. Θεοφίλου, των Αγιωτάτων Αρχιερέων συμπροσευχομένων εντός του Ιερού Βήματος και του πιστού λαού του Κυρίου εν ευλαβεία και κατανύξει μετέχοντος.

Κατά την κυριώνυμον ημέραν της εορτής ετελέσθη Πατριαρχική θεία Λειτουργία εις το Καθολικόν του Ναού της Αναστάσεως, προεξάρχοντος της Α.Θ.Μ. του Πατρός ημών και Πατριάρχου Ιεροσολύμων κ.κ. Θεοφίλου, συλλειτουργούντων των Αγιοταφιτών Αρχιερέων του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων, των παρεπιδημούντων Αρχιερέων, Ιερωτάτου Μητροπολίτου Καισαριανής κ. Δανιήλ της Εκκλησίας της Ελλάδος, Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Λβοφ και Γκαλιτσίας κ. Αυγουστίνου,  Θεοφιλεστάτων Επισκόπων Κρασνοσλαμπόσκ κ. Κλήμεντος της Εκκλησίας της Ρωσίας, Ρεμεσιάνας κ. Ανδρέου της Εκκλησίας της Σερβίας, & Νάρουα κ. Λαζάρου της Εκκλησίας της Εσθονίας και των Αγιοταφιτών Ιερομονάχων και των ιερέων των άλλων Ορθοδόξων Εκκλησιών.

Μετά την θ. Λειτουργίαν ήρξατο η λιτανεία από της Ωραίας Πύλης του Ιερού Βήματος του Καθολικού, διελθούσα δια του προσκυνήματος της Αγίας Αποκαθηλώσεως, του παρεκκλησίου του Αδάμ και του Ακανθίνου Στεφάνου και κατελθούσα προς το Σπήλαιον της ευρέσεως του Τιμίου Σταυρού.

Εις τον τόπον τούτον εγένετο υπό του Πατριάρχου η ύψωσις του Τιμίου Σταυρού προς τα τέσσερα σημεία του ορίζοντος κατά την γνωστήν τυπικήν διάταξιν της Ορθοδόξου Εκκλησίας. Μετά την Ύψωσιν ο Πατριάρχης, οι Αρχιερείς και ο εκπρόσωπος του Έθνους ημών, Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος εις τα Ιεροσόλυμα κ. Σωτήριος Αθανασίου προσεκύνησαν τον υψωθέντα Τίμιον Σταυρόν, περιέχοντα τεμάχιον Τιμίου Ξύλου.

Εκ του τόπου τούτου της ευρέσεως του Τιμίου Σταυρού η λιτανεία κατηυθύνθη προς τον Φρικτόν Γολγοθάν, ένθα και πάλιν έλαβε χώραν η υπό του Πατριάρχου ύψωσις του Τιμίου Σταυρού προς τα τέσσαρα σημεία του ορίζοντος, η τοποθέτησις του Τιμίου Σταυρού  επί της Αγίας Τραπέζης άνωθεν της βάσεως του Τιμίου Σταυρού του Κυρίου  και η προσκύνησις ως και εν τω τόπω της ευρέσεως.

Ενταύθα διενεμήθησαν εις τον πιστόν λαόν τα εύοσμα άνθη των βασιλικών, αναμέσον των οποίων επί του δίσκου ετοποθετήθη ο Τίμιος Σταυρός, προς αγιασμόν ψυχών και σωμάτων, οίκων, ιερών προσφόρων και θεραπείαν εκ πάσης ασθενείας.

Εκ του Φρικτού Γολγοθά δια των εσωτερικών βαθμίδων εγένετο η κάθοδος εις το Ιερόν Βήμα του Καθολικού ένθεν και η άνοδος προς το Πατριαρχείον, των κωδώνων χαρμοσύνως κρουομένων.

Εις το Πατριαρχείον η Α.Θ.Μ. ο Πατήρ ημών και Πατριάρχης Ιεροσολύμων κ.κ. Θεόφιλος προσεφώνησε το ιερατείον και τους συρρεύσαντας ευλαβείς προσκυνητάς δια της κάτωθι προσφωνήσεως Αυτού:

«Πάσα μεν ουν πράξις και θαυματουργία Χριστού μεγίστη και θεία και θαυμαστή, αλλά πάντων εστί θαυμαστότερον ο Τίμιος Αυτού Σταυρός». Με άλλα λόγια, κάθε πράξις και θαυματουργική ενέργεια του Χριστού, λέγει ο Άγιος Ιωάννης ο Δαμασκηνός είναι πολύ μεγάλη και θεία και θαυμαστή, αλλά το πιο θαυμαστό από όλα είναι ο Τίμιος Σταυρός Του.

          Αγαπητοί εν Χριστώ αδελφοί, ευσεβείς προσκυνηταί,

ευλαβείς Χριστιανοί,

Το θαυμαστότερον τούτο γεγονός του Τιμίου Σταυρού του Σωτήρος ημών Χριστού πανηγυρίζει η αγία ημών Εκκλησία δια της σεβασμίου εορτής της υψώσεως αυτού υπό του Αγίου Μακαρίου Πατριάρχου Ιεροσολύμων, όταν ανεύρεν αυτόν η Αγία Ελένη κατά την προσκυνηματικήν της επίσκεψιν εις τους Αγίους Τόπους.

Πάντων δε εστί θαυμαστότερον ο Τίμιος του Χριστού Σταυρός, διότι, ως λέγει ο Άγιος Ιωάννης ο Δαμασκηνός: «Δι’ ουδενός γαρ ετέρου ο θάνατος κατήργηται, η του προπάτορος αμαρτία λέλυται, ο άδης εσκύλευται, η ανάστασις δεδώρηται…ει μη δια του Σταυρού του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού. Δια Σταυρού γαρ πάντα ταύτα κατώρθωται». «Όσοι γαρ εβαπτίσθημεν εις Χριστόν», φησίν ο απόστολος, «εις τον θάνατον Αυτού εβαπτίσθημεν. Όσοι δε εις Χριστόν εβαπτίσθημεν, Χριστόν ενεδυσάμεθα. Χριστός δε εστι Θεού δύναμις και σοφία ». Ιδού ο θάνατος του Χριστού, ήτοι ο σταυρός την ενυπόστατον του Θεού σοφίαν και δύναμιν ημάς περιέβαλε». Το μυστήριον της Θείας Οικονομίας δηλονότι η ενσάρκωσις του Θεού Λόγου, δεν εθεωρήθη τόσον μεγάλον σκάνδαλον η μωρία, όσον ο λόγος του Σταυρού, δια του οποίου εφανερώθη η δύναμις του Θεού, δηλαδή η νίκη κατά του θανάτου της φθοράς και της του διαβόλου δουλείας.

Σήμερον ηξιώθημεν και ημείς, κλήρος τε και λαός να προσκυνήσωμεν αυτό τούτο το Τίμιον και σεβάσμιον Ξύλον του Σταυρού και αγιασθέν τη αφή του Αγίου Σώματος και αίματος του Χριστού εις τα σκηνώματα Αυτού, εις τον τόπον, ου έστησαν οι πόδες Αυτού, τουτέστιν εις τον σωτήριον Γολγοθάν και τον Ζωοποιόν Τάφον.

Ευχαριστήσωμεν τω Κυρίω και Θεώ ημών και μετά του υμνωδού τρανώς βοήσωμεν: «Ο δι’ ημάς, Χριστέ κρίσιν καταδεξάμενος και εν Σταυρώ ανελθών, Αυτός και νυν δώρησαι ελατήρα ( =διώκτην) των δαιμόνων, ίνα πάντες προσπτυσσόμενοι βοώμεν αυτώ: σώσον ημάς, Σταυρέ, τη δυνάμει σου, αγίασον ημάς τη λαμπρότητί σου, Τίμιε Σταυρέ και κραταίωσον ημάς τη υψώσει σου, ότι φως ημίν δεδώρησαι και σωτηρίαν των ψυχών ημών. Αμήν.Έτη πολλά».

 

 Εκ της Αρχιγραμματείας

 

Η πρωτότυπη είδηση σε πολυτονική γραφή με τις συνοδευτικές φωτογραφίες και το video βρίσκεται στην Πύλη ειδησεογραφίας του Πατριαρχείου στον σύνδεσμο http://www.jp-newsgate.net/gr/2011/09/27/4332/



Print-icon 




Πνευματικά δικαιώματα 2009-2013 © «Ρωμηοσύνη»
Επιτρέπεται η αναπαραγωγή του υλικού του ιστοχώρου με προϋπόθεση την αναφορά στην πηγή: «Ρωμηοσύνη» www.romiosini.org.gr

:: Πατριαρχείο Ιεροσολύμων :: Ειδήσεις εκ του Πατριαρχείου Ἱεροσολύμων :: Σχετικά :: Τελευταία νέα :: Τρέχοντα Προγράμματα :: Ιστορικό Αρχείο της Μ.Κ.Ο. "Ρωμηοσύνη" ::


Login-iconLogin  ForgottenPassword-iconΥπενθύμιση κωδικού 

Αυτή τη στιγμή διαβάζουν την ιστοσελίδα μας 70 επισκέπτες.