Τρίτη, 16 Ιουλ, 2024
Αθηνογένους ιερομ. Φαύστου μαρτ.

Η Ιερή εικόνα της Παναγίας Ιεροσολυμίτισσας

Ιστορικά στοιχεία για την Παναγία Ιεροσολυμίτισσα και τα πιστά αντίγραφα αυτής


Ιστορικό της Αχειροποίητης εικόνας

Σύμφωνα με την Ιεροσολυμιτική παράδοση η Θαυματουργός Ιερή Εικόνα της Παναγίας Ιεροσολυμίτισσας έχει αγιογραφηθεί τον 19ο αιώνα με θαυματουργικό τρόπο. Φέρει χρονολογία 1870. Υπήρχε τον καιρό εκείνο μία αγιογράφος Μοναχή, με το όνομα Τατιανή, από τη Ρωσική Ιερά Μονή της Μυροφόρου Αγίας Μαρίας της Μαγδαληνής, που βρίσκεται στους πρόποδες του Όρους των Ελαιών, απέναντι από την Ιερουσαλήμ. Καθώς κοιμόταν η Τατιανή είδε σε όραμα ότι την επισκέφθηκε στο κελί της μία άγνωστη Μοναχή, η οποία της είπε: «Αδελφή Τατιανή, ήλθα να με ζωγραφίσεις». Η Τατιανή απάντησε: «Ευλόγησον, αδελφή, αλλά εγώ είμαι αγιογράφος και όχι ζωγράφος». Και η Επισκέπτρια της λέγει: «Τότε να με αγιογραφήσεις». Η Τατιανή εξεπλάγη με το θάρρος της ξένης και αποκρίθηκε: «Δεν έχω ξύλο (σανίδι), πού να σε ζωγραφίσω;». Και τότε η Επισκέπτρια Μοναχή της δίδει ένα σανίδι αγιογραφήσεως και λέγει: «Ζωγράφισε»! Αλλά ενώ ζωγράφιζε η Τατιανή τη Μοναχή, είδε τα Άμφιά Της να γίνονται χρυσά, το Πρόσωπό Της να λάμπει πολύ και Την άκουσε να λέγει: «Ω μακαρία Τατιανή, μετά τον Απόστολο και Ευαγγελιστή Λουκά, θα με αγιογραφήσεις πάλι εσύ». Η Τατιανή αντιλήφθηκε ότι αγιογραφούσε την Παναγία! Ταράχθηκε και ξύπνησε. Αμέσως έσπευσε στην Ηγουμένη και της διηγήθηκε το όραμα. Η Ηγουμένη δυσπίστησε και της είπε να πάει να κοιμηθεί και αύριο να αγιογραφήσει μία εικόνα της Παναγίας. Καθώς όμως επέστρεφε, είδε να βγαίνει από το κελί της φως και αισθάνθηκε ευωδία! Τότε ειδοποίησε την Ηγουμένη και μαζί εισήλθαν στο φωτεινό και ευωδιάζον κελί, όπου είδαν το θαύμα: Η Εικόνα του οράματος βρισκόταν μέσα στο κελλί πραγματική, Αχειροποίητη! Η Αγία αυτή Εικόνα της Παναγίας! Μετά από όλα αυτά, παρουσιάζεται πάλι η Παναγία στην Μοναχή και λέγει: «Να με κατεβάσετε κάτω στο σπίτι μου, στη Γεθσημανή». Πράγμα που έγινε. Από τότε η Αχειροποίητος Αγία Εικόνα της Παναγίας  Ιεροσολυμίτισσας, βρίσκεται στο Ιερό Προσκύνημα του Θεομητορικού Μνήματος της Γεθσημανής, που αποτελεί τον κενό τάφο της Παναγίας μας, το ονομαζόμενο Κενοτάφιο και Θαυματουργεί.

Αναφέρεται ότι και τις τρεις φορές που πλημμύρισε ο Ιερός Ναός στη Γεθσημανή, η Εικόνα ανέβηκε μόνη Της από τον μαρμάρινο θρόνο που βρίσκεται και στάθηκε στο σύστημα εξαερισμού, χωρίς να στηρίζεται πουθενά! Τα Θαύματά Της είναι αναρίθμητα, όπου κι αν πήγε. 

Το Πατριαρχικό Γράμμα του Μακαριωτάτου Πατριάρχου Ιεροσολύμων κ.κ. Θεοφίλου Γ΄ για την έλευση του πιστού αντιγράφου της Παναγίας Ιεροσολυμίτισσας στον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου στον ομώνυμο Δήμο της Αττικής.

 

Θ Ε Ο Φ Ι Λ Ο Σ Γ΄

ΕΛΕΩ ΘΕΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΠΟΛΕΩΣ ΤΗΣ ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ ΚΑΙ ΠΑΣΗΣ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗΣ ΣΥΡΙΑΣ ΑΡΑΒΙΑΣ ΠΕΡΑΝ ΤΟΥ ΙΟΡΔΑΝΟΥ ΚΑΝΑ ΓΑΛΙΛΑΙΑΣ ΚΑΙ ΑΓΙΑΣ ΣΙΩΝ

Μετά Πατρικῆς ἀγάπης ἐκομισάμεθα καί ἐν τῇ Συνεδρίᾳ τῆς περί Ἡμᾶς Ἁγίας καί Ἱερᾶς Συνόδου διεμελετήσαμεν τήν ὑπ ’ Ἀριθμ. Πρωτ. 2502 καί ἀπό στ΄ Μαΐου τρ.ἔ. ἀπευθυνθεῖσαν Ἡμῖν ἐπιστολήν τῆς ὑμετέρας Αἰδεσιμολογιότητος, διά τῆς ὁποίας αὕτη αἰτεῖται τήν εὐλογίαν Ἡμῶν, προκειμένου ἵνα κατασκευασθῇ Προσκυνητάριον, εἰς ὅ θά στηρίζηται ἀντίγραφον τῆς Ἱερᾶς Εἰκόνος τῆς Παναγίας τῆς Ἱεροσολυμιτίσσης, διά τόν ἱερόν Ναόν τοῦ Ἁγίου Δημητρίου, πρός εὐλογίαν καί ἁγιασμόν τῶν εὐσεβῶν ἐνοριτῶν.

Ἀσμένως οὖν ἐπί τήν ἀπάντησιν προαγόμενοι, φέρομεν εἰς γνῶσιν αὐτῆς, ὅτι ἡ Ἁγία καί Ἱερά Σύνοδος, λαβοῦσα ὑπ ’ ὄψιν τά ἀγαθά αἰσθήματα αὐτῆς τε καί τῶν εὐλαβεστάτων προσκυνητῶν τῶν Ἁγίων Τόπων ἐκ τῆς ἐνορίας αὐτῆς, συγχαίρει πάντας ὑμᾶς ἐπί τῷ εὐσεβεῖ αἰτήματι τούτῳ καί παρέχει ὁλοθύμως τήν ἔγκρισιν αὐτῆς.

Ἐφ΄ οἶς ἐπικαλούμενοι ἐπ ΄αὐτήν καί ἐπί πάντας τούς ἐνορίτας τοῦ Ἱεροῦ Ναοῦ τοῦ Ἁγίου Δημητρίου εἰς ἐνίσχυσιν τήν χάριν τοῦ Πανσέπτου καί Θεομητορικοῦ Μνήματος ἐν Γεθσημανῇ, ἐπιδαψιλεύομεν ὑμῖν Πατρικάς εὐχάς καί Πατριαρχικάς εὐλογίας καί διατελοῦμεν.

 

Ἐν τῇ Ἁγίᾳ Πόλει Ἱερουσαλήμ, βια΄ Ἰουλίου ιδ΄

Διάπυρος πρός Κύριον Εὐχέτης,

ΘΕΟΦΙΛΟΣ Γ ΄

Πατριάρχης Ἱεροσολύμων

 

Ευχαριστίες του π. Ματθαίου Χάλαρη στην Υποδοχή της Εικόνας της Παναγίας Ιεροσολυμίτισσας (Ακριβούς Αντιγράφου) στον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου στον ομώνυμο Δήμο της Αττικής στις 30 Μαρτίου 2012

 

 

"Αγαπητοί μας αδελφοί,

 

Οι ιερείς του Ιερού Ναού Αγίου Δημητρίου, τα μέλη του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου, το Ενοριακό Φιλόπτωχο Ταμείο, οι Συνεργάτες ποιμαντικού ενοριακού έργου, οι νέοι της Ενοριακής Νεανικής Εστίας και ο πιστός λαός, εκφράζουμε την ευγνωμοσύνη μας προς την Αυτού Θειοτάτη Μακαριότητα, τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων και Πάσης Παλαιστίνης κ.κ. Θεόφιλον τον Γ΄ και τους αγίους Αρχιερείς, οι οποίοι συγκροτούν την Αγία και Ιερά Σύνοδο του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων, για την ολόθυμη έγκριση του αιτήματός μας…

…Ευχαριστούμε την Πάναγνη Μητέρα του Κυρίου, την Υπεραγία Θεοτόκο, που μας υπέδειξε έναν άριστο αγιογράφο, νέο στην ηλικία, γνήσιο εκπρόσωπο της εκκλησιαστικής τέχνης της αγιογραφίας, ο οποίος καθοδηγούμενος από τη χάρη της, φιλοτέχνησε αυτήν, την απαράμιλλης ομορφιάς και θαυμαστής πιστότητας προς το πρωτότυπο της αχειροποίητης εικόνας της Παναγίας της Ιεροσολυμίτισσας, εικόνα της Παναγίας που τώρα αντικρίζουμε μπροστά μας. Και όντως, η συγκεκριμένη εικόνα είναι μοναδική και ανεπανάληπτη. Διότι, αφού ολοκλήρωσε ο αγιογράφος την εικόνα και την παρέδωσε, μετά από τρεις ημέρες ολοκλήρωσε και την επίγεια ζωή του και παρέλαβε την ψυχή του ο Υιός της Παρθένου, ο Κύριος της ζωής και του Θανάτου.

Μνήσθητι Κύριε του κεκοιμημένου δούλου σου Ηλία.

Την σεπτήν σου εικόνα ως της δόξης σου σκήνωμα, Ιεροσολυμίτισσα Παρθένε, προσκυνούμεν Πανάχραντε. Εκ ταύτης γαρ πηγάζεις μυστικώς θαυμάτων ποταμούς τας δωρεάς και αρδεύεις τας καρδίας και τας ψυχάς των πίστει κραυγαζόντων σοι

Δόξα τω Θείω Τόκω σου, Αγνή,

δόξα τη παρθενία σου,

δόξα τη προς ημάς σου ανεκφράστω προνοία, Άχραντε".

 

Επιλογή υλικού

Αικατερίνη Διαμαντοπούλου, Υπεύθυνη υλικού των Ιστοχώρων του Πατριαρχείου ΙεροσολύμωνPrint-icon 
Πνευματικά δικαιώματα 2009-2013 © «Ρωμηοσύνη»
Επιτρέπεται η αναπαραγωγή του υλικού του ιστοχώρου με προϋπόθεση την αναφορά στην πηγή: «Ρωμηοσύνη» www.romiosini.org.gr

:: Πατριαρχείο Ιεροσολύμων :: Ειδήσεις εκ του Πατριαρχείου Ἱεροσολύμων :: Σχετικά :: Τελευταία νέα :: Τρέχοντα Προγράμματα :: Ιστορικό Αρχείο της Μ.Κ.Ο. "Ρωμηοσύνη" ::


Login-iconLogin  ForgottenPassword-iconΥπενθύμιση κωδικού 

Αυτή τη στιγμή διαβάζουν την ιστοσελίδα μας 68 επισκέπτες.