Πέμπτη, 18 Ιουλ, 2024
Αιμιλιανού, Παύλου, Θέης μαρτ. Παμβώ οσίου.

17/02/09 Η "ΡΩΜΗΟΣΥΝΗ" στην παρουσίαση του Ψηφιακού Χάρτη


Με μεγάλη επιτυχία διεξήχθη η παρουσίαση του ψηφιακού χάρτη των πολιτιστικών θησαυρών της Εκκλησίας της Ελλάδος, ο οποίος ετοιμάστηκε με τη συνεργασία της Μ.Κ.Ο. "Αλληλεγγύη" και του ΟΤΕ, στο πλαίσιο του επιχειρηματικού σχεδίου «Ψηφιακή Σύγκλιση».
Η παρουσίαση πραγματοποιήθηκε στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο, επί της Λεωφόρου Βασ. Σοφίας 22, στην Αθήνα τη Δευτέρα 16 Φεβρουαρίου 2009, όπου το παρόν έδωσε και η Μη Κυβερνητική Οργάνωση του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων "ΡΩΜΗΟΣΥΝΗ", διά της αναπληρώτριας διαχειριστού της, Θεολόγου - Φιλολόγου κ. Αικατερίνης Διαμαντοπούλου.


Σκοπός του ψηφιακού χάρτη είναι να προβληθούν οι πολιτιστικοί θησαυροί της Εκκλησίας της Ελλάδος με την αδιαμφισβήτητη ακτινοβολία τους. Με τη βοήθεια της τεχνολογίας έγινε ένα οδοιπορικό σε περίπου 33.000 ψηφιακά τεκμήρια - καθένα με επεξηγηματικό κείμενο. Σε αυτό απεικονίζονται εκκλησίες, μοναδικές αγιογραφίες, μουσειακά εκθέματα εκκλησιαστικού ενδιαφέροντος, όπως άμφια, χειρόγραφα, ιερά σκεύη και σπάνια βιβλία, στα οποία περικλείεται η εκκλησιαστική ζωή όλων των μητροπόλεων της Ελλαδικής Εκκλησίας, αναδεικνύοντας την πεμπτουσία, την κληρονομιά και τον πλούτο της πνευματικής μας ζωής.


Μέσω της χρήσης του Διαδραστικού Πολιτιστικού Χάρτη της Εκκλησίας της Ελλάδος προβάλλονται πολιτιστικές συλλογές όλων των εκφάνσεων της Ιστορίας, του Πολιτισμού, της Τέχνης και της Λαογραφίας, ενώ ταυτόχρονα προωθούνται τα εκκλησιαστικά αρχιτεκτονικά μνημεία, μουσεία, εκκλησιαστικά κειμήλια και γενικά οποιοδήποτε πολιτιστικό αγαθό σχετίζεται με εκκλησιαστικές δομές και φορείς.


Με τον ψηφιακό χάρτη των εκκλησιαστικών κειμηλίων αναφαίνεται ο εκκλησιαστικός και θεολογικός χαρακτήρας του έργου, το οποίο αποτελεί μια προσπάθεια ψηφιοποίησης και τεκμηρίωσης των ιερών κειμηλίων της Εκκλησίας της Ελλάδος με τη βοήθεια των νέων τεχνολογιών, που αποτελούν πλέον σπουδαίο πνευματικό εργαλείο, με απώτερο στόχο το Ψηφιακό Μουσείο. Ως εκ τούτου επιτυγχάνεται πέρα από την έρευνα και τη γνώση και η ψυχαγωγία με όλη τη δυναμικότητα και την ενέργεια, συντελώντας στη δημιουργία ενός έργου με εθνική συμβολή.


Ενστερνιζόμενοι την ανάγκη προστασίας της ιστορικής μας μνήμης, της ταυτότητας, των ιστορικών τεκμηρίων της τέχνης και της αισθητικής οι ως άνω φορείς προέβησαν στο μείζον αυτό εγχείρημα, παρά το βάρος των οικονομικών απαιτήσεων και του μεγέθους του, με αποτέλεσμα τη διαμόρφωση ενός πλήρους Χάρτη Ιερών κειμηλίων.


Την παρουσίαση τίμησε με την παρουσία του ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος Β', ο οποίος χαρακτήρισε το εγχείρημα πρότυπο συνεργασίας Εκκλησίας και Πολιτείας, τονίζοντας ότι αποτελεί πρότυπο για την περαιτέρω συνεργασία της Εκκλησίας και της Πολιτείας στο πλαίσιο των διακριτών ρόλων τους, αλλά και παράδειγμα συνεργασίας για το κοινωνικό έργο, που επιτελούν τόσο η Εκκλησία όσο και η Πολιτεία, καταλήγοντας με την ευχή για τους συντελεστές «Η χάρις του Θεού να τους φωτίζει για παν έργον αγαθόν και τέλειον».

Εκ της Γραμματείας της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης "ΡΩΜΗΟΣΥΝΗ"



Print-icon 




Πνευματικά δικαιώματα 2009-2013 © «Ρωμηοσύνη»
Επιτρέπεται η αναπαραγωγή του υλικού του ιστοχώρου με προϋπόθεση την αναφορά στην πηγή: «Ρωμηοσύνη» www.romiosini.org.gr

:: Πατριαρχείο Ιεροσολύμων :: Ειδήσεις εκ του Πατριαρχείου Ἱεροσολύμων :: Σχετικά :: Τελευταία νέα :: Τρέχοντα Προγράμματα :: Ιστορικό Αρχείο της Μ.Κ.Ο. "Ρωμηοσύνη" ::


Login-iconLogin  ForgottenPassword-iconΥπενθύμιση κωδικού 

Αυτή τη στιγμή διαβάζουν την ιστοσελίδα μας 68 επισκέπτες.