Δελτίο Τύπου
Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε το 2ο Διεθνές Συνέδριο της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης «Ρωμηοσύνη» του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων, που πραγματοποιήθηκε στο Αμφιθέατρο του Πολεμικού Μουσείου Αθηνών την 30η Μαΐου 2010. Θέμα του Συνεδρίου ήταν «Άγιοι Τόποι και Ρωμηοσύνη». Το Συνέδριο τίμησαν με την παρουσία τους ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Ιεροσολύμων κ.κ. Θεόφιλος Γ΄, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος, ο Αρχιεπίσκοπος Τσεχίας και Σλοβακίας κ.κ. Χριστοφόρος, ο Αρχιεπίσκοπος Σιναίου κ.κ. Δαμιανός, ο Μητροπολίτης Πειραιώς κ.κ. Σεραφείμ, αρκετοί Αρχιερείς και ιερείς, Πανεπιστημιακοί διδάσκαλοι και πλήθος προσκεκλημένων.
Ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Ιεροσολύμων κ.κ. Θεόφιλος Γ΄ στον εναρκτήριο λόγο του τόνισε μεταξύ άλλων την ανάδειξη του πνευματικού και πολιτισμικού μεγέθους της Ρωμηοσύνης, την οποία σώζει, διαφυλάττει και διακονεί ως τη θεόθεν εμπιστευθείσα κληρονομιά δια μέσου των αιώνων η Εκκλησία των Ιεροσολύμων διά του Τάγματος των Σπουδαίων της συγχρόνου Αγιοταφιτικής Αδελφότητος. Συνέχισε λέγοντας ότι «η ιερά ιστορία, δηλονότι η ιστορία της Σωτηρίας, έχουσα ως τόπο δράσεως την Αγία Πόλη Ιερουσαλήμ, ανελίσσεται με τη βεβαιότητα της ελπίδας της Αναστάσεως του Χριστού. Κέντρο του τόπου τούτου της ελπίδας της Αναστάσεως αναδεικνύεται το καινό και κενό μνήμα του Χριστού, ο Πανάγιος Τάφος, ο οποίος ορθότατα έχει χαρακτηρισθεί ως ο ομφαλός του κόσμου. Ο φύλακας του ζωοδόχου Τάφου του Θεού κατέχει τη δίστομο Ρομφαία, τουτέστιν τον Τίμιο Σταυρό, στον οποίο «ου δυνήσονται αντιπείν ουδέ αντιστήναι πάντες οι αντικείμενοι υμίν» (Λουκ. 21,15) κατά τους Κυριακούς λόγους. Είναι καιρός εγρήγορσης και νήψεως».
Στη συνέχεια έλαβε το λόγο ο Διαχειριστής της Μ.Κ.Ο. «Ρωμηοσύνη» κ. Πέτρος Κυριακίδης, ο οποίος μεταξύ άλλων ανέφερε χαρακτηριστικά: « Η Μη Κυβερνητική Οργάνωση «Ρωμηοσύνη» αποτελεί ένα μάχιμο οργανισμό, που σκοπό έχει να συνδράμει το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων στο έργο του για να μπορεί να φέρει εις πέρας τη θεανθρώπινη αποστολή του.» «Η ταπεινότητά μου» ανέφερε χαρακτηριστικά «θεωρεί σαν τη μεγαλύτερη τιμή που της έγινε το ότι έγινε αποδεκτό να προσφέρει τις υπηρεσίες της στη Μ.Κ.Ο. «Ρωμηοσύνη» του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων. Θα έπρεπε ο κάθε ένας από μας να συμβάλλει στην όσο γίνεται καλύτερη λειτουργία του χώρου αυτού και να συνδράμουμε όσο μπορούμε στη στήριξη προς το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων».
Τόνισε το σπουδαίο ρόλο της Εκκλησίας στο σύγχρονο γίγνεσθαι, λέγοντας ότι είναι αναντικατάστατη. Γιατί μόνο μέσα στην Εκκλησία συντελείται το Μέγα Μυστήριο της σωτηρίας. Όλα τα άλλα είναι η εξωτερική υποδομή. Συνέχισε λέγοντας ότι η Ρωμηοσύνη είναι κάτι πολύ μεγάλο και αυτό θέλησε να συμβολίσει και η μικρή Μ.Κ.Ο. του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων με τον τίτλο της «Ρωμηοσύνη». Η Ρωμηοσύνη είναι ευρύτατη και χωράει μέσα κάθε ένας που έχει το πνεύμα της Ορθοδοξίας, την κουλτούρα της Ορθοδοξίας, τον πολιτισμό της. Όπως τόνισε η εμπειρία του προσκυνήματος στους Αγίους Τόπους είναι μοναδική και χαράσσεται ανεξίτηλα στην ζωή του κάθε χριστιανού. Μάλιστα καλό θα ήταν ο κάθε Χριστιανός να τους επισκεφθεί μία τουλάχιστον φορά και αυτοί που έχουν την οικονομική δυνατότητα να βοηθούν αυτούς που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα ώστε να πραγματοποιήσουν το προσκύνημα τους στους Αγίους Τόπους. Δίνοντας μάλιστα το έμπρακτο προς τούτο παράδειγμα ανακοίνωσε την απόφαση του όπως «Ο Εκδοτικός Οργανισμός Π. Κυριακίδη βάζοντας το δικό του λιθαράκι θα προσφέρει ετησίως, δια όσον χρόνον θέλει ο Θεός να υπάρχει αυτός ο Εκδοτικός Οργανισμός, χορηγία της τάξεως των 30.000 € προς την ΜΚΟ «Ρωμηοσύνη» ώστε δια αυτής να καλύπτονται τα έξοδα της συμμετοχής απόρων ανθρώπων στις προσκυνηματικές εκδρομές της προς τους Αγίους Τόπους. Ολοκλήρωσε το χαιρετισμό του λέγοντας ότι: «Εάν η Ρωμηοσύνη, η μεγάλη και ευρεία, είναι μέσα στην Εκκλησία του Χριστού και εάν η μικρή η «Ρωμηοσύνη», η Μ.Κ.Ο., είναι μέσα στην Εκκλησία του Χριστού, δεν θα εισέλθουν διά της Εκκλησίας και εν τη Εκκλησία εις τη Βασιλεία του Χριστού να ζήσουν αιωνίως;»
Στην συνέχεια εκλεκτοί πανεπιστημιακοί και άνθρωποι του πνεύματος ανέπτυξαν τα θέματα των εισηγήσεων τους όπως αυτά περιγράφονται στο αναλυτικό πρόγραμμα του συνεδρίου.
Ακολούθως ο Γενικός Διευθυντής των Ιστοχώρων του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων, Δρ. Χρίστος Θ. Νικολάου, παρουσίασε τους ιστοχώρους του Πατριαρχείου:
α. Τον κυρίως ιστοχώρο του Πατριαρχείου www.jerusalem-patriarchate.info
β. Την Πύλη Ειδησεογραφίας του Πατριαρχείου www.jp-newsgate.net
γ. Τον ιστοχώρο της Μ.Κ.Ο. «Ρωμηοσύνη» www.romiosini.org.gr
και
δ. τον Ιστοχώρο Δωρεάν Διανομής Χριστιανικού Ορθοδόξου Πνευματικού Υλικού «Παντοκράτωρ» www.pantocrator.gr , ο οποίος αποτελεί προσωπικό του εγχείρημα.
Ο Δρ. Νικολάου τόνισε την ιδιαίτερη σημασία που έχει ο επίσημος ιστοχώρος του Πατριαρχείου, καθότι αποτελεί την επίσημη πηγή πληροφόρησης για τη δράση του στην Αγία Γη. Επίσης περιλαμβάνει πλήθος ιστορικών στοιχείων, που αφορούν τις Ιερές Μονές, τους Ιερούς Ναούς και τα εκπαιδευτικά Ιδρύματα, καθώς και πλούσιο φωτογραφικό υλικό. Επιπλέον παρουσίασε την Πύλη Ειδησεογραφίας του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων www.jp-newsgate.net , στην οποία αναρτώνται κάθε είδους ειδήσεις και ανακοινώσεις εκ του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων. Ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε η παρουσίαση από το Δρ. Νικολάου του ιστοχώρου της Μ.Κ.Ο. «Ρωμηοσύνη», και συγκεκριμένα του τομέα των τρισδιάστατων πανοραμάτων των Παναγίων Προσκηνυμάτων ξεναγώντας τους συνέδρους στα Προσκυνήματα, που έχουν ήδη αναρτηθεί στον Ιστοχώρο. Εντυπωσιακή ήταν και η παρουσίαση του προσωπικού του εγχειρήματος, του ιστοχώρου «Παντοκράτωρ», ο οποίος διανέμει δωρεάν καθημερινά χιλιάδες ομιλιών χριστιανικού ορθοδόξου περιεχομένου σε ακουστική μορφή.
Ιδιαίτερο ενθουσιασμό προκάλεσε η εκ μέρους του Δρ. Νικολάου δημοσιοποίηση των νέων μεγάλων εγχειρημάτων της Μ.Κ.Ο. «Ρωμηοσύνη», ήτοι του δικτυακού Ραδιοφώνου «Ρωμηοσύνη» και της δικτυακής τηλεόρασης «Ρωμηοσύνη», τα οποία έχουν προσφάτως εγκριθεί εκ μέρους της Ιεράς Συνόδου του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων και θα υλοποιηθούν με χρηματοδότηση εκ μέρους του κ. Πέτρου Κυριακίδη ο οποίος ως γνωστόν καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος των τρεχουσών λειτουργικών εξόδων της Μ.Κ.Ο. «Ρωμηοσύνη» από της ιδρύσεώς της. Επίσης καλύπτει όλες τις δαπάνες που αφορούν στις δραστηριότητες αυτής. Την Γενική Διεύθυνση οικοδόμησης και λειτουργίας των δύο νέων εγχειρημάτων θα παράσχει αμισθί ο Δρ. Νικολάου, ενώ ως υπεύθυνη προγράμματος και των δύο εγχειρημάτων έχει ορισθεί η κ. Αικατερίνη Διαμαντοπούλου, η οποία έχει ήδη την ευθύνη του υλικού των επισήμων ιστοχώρων του Πατριαρχείου παράλληλα με τα καθήκοντά της ως Αναπληρώτρια Διαχειρίστρια της Μ.Κ.Ο. «Ρωμηοσύνη».
Το κοινό στην κατάμεστη αίθουσα του Πολεμικού Μουσείου, εκτός των άλλων, είχε τη δυνατότητα να παρακολουθήσει την προβολή ντοκιμαντέρ σχετικού με το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων και τα Πανάγια Προσκυνήματα, το οποίο επιμελήθηκε και παρουσίασε ο κ. Λουκάς Παναγιώτου, Γενικός Διευθυντής του Ραδιοτηλεοπτικού Σταθμού «Ο Λόγος» της Εκκλησίας της Κύπρου. Το πρόγραμμα του συνεδρίου περιελάμβανε και έντεχνο μουσικό μέρος με τραγούδια της «Ρωμηοσύνης» από την κ. Αντιγόνη Κατσούρη, Πρεσβυτέρα, Μουσικό - Συμβολαιογράφο και την Ορχήστρα της.
Στο μεσημεριανό διάλειμμα παρετέθη γεύμα σε όλους τους παρευρισκομένους και στην λήξη του συνεδρίου τους διανεμήθηκε ως Ευλογία εκ μέρους του Μακαριωτάτου το διπλό CD με τα «Εγκώμια εις την Κοίμησιν της Υπεραγίας Θεοτόκου». Αξίζει να σημειωθεί ότι το Συνέδριο ολοκληρώθηκε με τον ευχαριστήριο χαιρετισμό του Μακαριωτάτου Πατριάρχου Ιεροσολύμων κ.κ. Θεοφίλου Γ΄.
Εκ της Γραμματείας της Μ.Κ.Ο. «Ρωμηοσύνη»