05/06/2012 Ολοκλήρωση προσκυνηματικής εκδρομής της Μ.Κ.Ο. «Ρωμηοσύνη» στους Αγίους Τόπους, 31/05-04/06/2012

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η προσκυνηματική εκδρομή που διοργάνωσε η Μη Κυβερνητική Οργάνωση «Ρωμηοσύνη» του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων από την Πέμπτη 31 Μαΐου ως τη Δευτέρα 4 Ιουνίου 2012.

Οι συμμετέχοντες που τίμησαν την προσκυνηματική εκδρομή της Μ.Κ.Ο. «Ρωμηοσύνη» προέρχονταν από την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, τη Μεσσηνία, την Κύπρο και τη μακρινή ήπειρο της Αυστραλίας. Όλοι οι προσκυνητές έφτασαν στο Αεροδρόμιο του Τελ Αβίβ την Πέμπτη 31 Μαΐου 2012, όπου τους υποδέχτηκε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καπιτωλιάδος κ.κ. Ησύχιος, ο οποίος τους συνόδευσε σε όλα τα προσκυνήματα, κηρύττοντας το θείο λόγο και περιγράφοντας τη σωτηριολογική - θρησκευτική σημασία κάθε προσκυνήματος.

Κατά τη μετάβασή τους από το Αεροδρόμιο στα Ιεροσόλυμα επισκέφθηκαν τον Ιερό Ναό  του Αγίου Γεωργίου του Τροπαιοφόρου στη Λύδα. Κατόπιν έφτασαν στα Ιεροσόλυμα, όπου επισκέφθηκαν τον Πανίερο Ναό της Αναστάσεως και προσκύνησαν τον Πανάγιο Τάφο, την Αποκαθήλωση, το φρικτό Γολγοθά, το σημείο όπου βρέθηκε ο Τίμιος Σταυρός, το μη μου Άπτου κ.ά. Στη συνέχεια διέσχισαν την Οδό Του Μαρτυρίου και επισκέφτηκαν το  Πραιτώριο, το σπίτι των Θεοπατόρων Ιωακείμ και Άννας. Το ίδιο βράδυ παρακολούθησαν τη Θεία Λειτουργία (Αγρυπνία) στον Πανάγιο Τάφο.

Την Παρασκευή 01 Ιουνίου 2012 οι συμμετέχοντες στην εκδρομή    αναχώρησαν για την Άνω Γαλιλαία στο όρος Θαβώρ, τον τόπο της Μεταμόρφωσης του Κυρίου, όπου βρίσκεται το Ελληνορθόδοξο Μοναστήρι της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος. Εν συνεχεία επισκέφθηκαν τον Ιερό Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στη Ναζαρέτ. Κατόπιν προχώρησαν ανατολικά της Ναζαρέτ στο δρόμο προς τη λίμνη της Τιβεριάδος, όπου βρισκόταν και η αρχαία πόλη της Καπερναούμ, την οποία ο Χριστός είχε καταστήσει κέντρο της επίγειας δράσης του. Στο νοτιοδυτικό τμήμα της λίμνης είναι χτισμένη η ομώνυμη πόλη, Τιβεριάδα, όπου οι προσκυνητές επισκέφθηκαν τον Ιερό Ναό των Αγίων Αποστόλων. Κατόπιν μετέβησαν στο Μοναστήρι του Αγίου Γερασίμου του Ιορδανίτη που αναφέρεται ως το αρχαιότερο μοναστήρι της Παλαιστίνης.

Το Σάββατο 02 Ιουνίου 2012 πραγματοποιήθηκε εθιμοτυπική επίσκεψη στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων όπου υποδέχτηκε την προσκυνηματική ομάδα ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Ιεροσολύμων κ.κ. Θεόφιλος Γ’. Εκεί προσφώνησε το Μακαριώτατο η κ. Αικατερίνη Διαμαντοπούλου, Αναπληρώτρια Διαχειρίστρια της Μ.Κ.Ο. «Ρωμηοσύνη», η οποία τον ευχαρίστησε για τη θερμή υποδοχή που τους επιφύλασσε στο Πατριαρχείο. Επιπλέον εκ μέρους του Διαχειριστού του οργανισμού, κ. Πέτρου Κυριακίδη, μετέφερε «το σεβασμό και την αγάπη του προς το θεσμό του Πατριαρχείου, αλλά και τον ίδιο προσωπικά», προσθέτοντας ότι διατηρεί άσβεστη μέσα του την ευλαβική διάθεση αρωγής προς τα Πανάγια Προσκυνήματα και το Πατριαρχείο μας.

Επιπλέον εξέφρασε τη συγκίνηση και το δέος που αισθάνονται οι προσκυνητές όταν επισκέπτονται τους Αγίους Τόπους, αναγνωρίζοντας την τεράστια ευθύνη του Μακαριωτάτου Πατριάρχου Ιεροσολύμων για τη λειτουργία των Παναγίων Προσκυνημάτων, την προστασία και τη διατήρησή τους, καθώς και την εξυπηρέτηση χιλιάδων προσκυνητών, αλλά και τον ειρηνικό – ενοποιητικό ρόλο που καλείται να επιτελέσει.

Συνέχισε λέγοντας ότι το ταξίδι των προσκυνητών στην Αγία Γη βρίσκει απόλυτη εφαρμογή στα λόγια του Μακαριωτάτου, το οποίο ορίζει ως «Προσκυνηματική θεωρία», καθώς όλοι ωφελούνται πολλαπλώς από αυτή την πνευματική πορεία, πρωτίστως επειδή δίνεται σε όλους η δυνατότητα πνευματικής ανάτασης που προέρχεται από τη συμμετοχή στη Θεία Λατρεία, την Ιερά Εξομολόγηση και τη μετοχή στη Θεία Κοινωνία, καθώς και τις επισκέψεις στις Ιερές Μονές και την προσκύνηση ιερών λειψάνων -συμβόλων της Ορθοδοξίας μας, ενώ είναι μεγάλη η πολιτισμική ωφέλεια που αποκομίζουν, καθώς γίνονται κοινωνοί της ιστορίας και του πολιτισμού, ως συνέχεια και διαρκής παρουσία επί 2.000 χρόνια του Χριστιανισμού σε αυτό το νευραλγικό τόπο της Μέσης Ανατολής.

Επιπλέον προσφώνησε το Μακαριώτατο, λέγοντας ότι είναι εμπνευστής της σύστασης του μεγάλου οργανισμού της Μ.Κ.Ο. «Ρωμηοσύνη» που μέρα με τη μέρα γιγαντώνεται και που σήμερα τέσσερα χρόνια μετά αριθμεί 2.500 μέλη και στόχο έχει την ενίσχυση των Παναγίων Προσκυνημάτων και του πολυσήμαντου έργου του Πατριαρχείου με κάθε θεμιτό μέσο. Συνέχισε αναφέροντας συνοπτικά τις δραστηριότητες της Μ.Κ.Ο. «Ρωμηοσύνη»  για την επίτευξη του παραπάνω σκοπού:

Α. Διοργάνωση Διεθνών Συνεδρίων, μέχρι τώρα 3 στον αριθμό, 2 στο Πολεμικό Μουσείο Αθηνών και 1 στην Κύπρο.

Β. Έκδοση συγγραμμάτων

Γ. Συμμετοχή σε Διεθνείς Εκθέσεις, μέχρι τώρα 3 στον αριθμό, Έκθεση «ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ» 2010 στο Ζάππειο Μέγαρο της Αθήνας, Έκθεση «ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ» 2011 στο Helexpo της Θεσσαλονίκης και Έκθεση “Nexus” 2012 στο MEC Παιανίας.

Δ. Διοργάνωση Προσκυνηματικών εκδρομών

Ε. Δικτυακά εγχειρήματα

α) Οικοδόμηση επισήμου Ιστοχώρου  www.romiosini.org.gr

β) «Ράδιο Ρωμηοσύνη» www.romiosini.org.gr/Radio_Romiosini.el.aspx

γ) «Ρωμηοσύνη TV» www.romiosini.org.gr/Romiosini_TV.el.aspx

και αναφέρθηκε σε ένα από τα κύρια έργα της Ρωμηοσύνης, που είναι η τεχνική υποστήριξη και ο εμπλουτισμός του κεντρικού Ιστοχώρου του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων www.jerusalem-patriarchte.info με ιστορικό και φωτογραφικό υλικό και πλούσια αρθρογραφία, καθώς και στην αναμετάδοση των ειδήσεων εκ της επισήμου Πύλης Ειδησεογραφίας του Πατριαρχείου www.jp-newsgate.net ανά το παγκόσμιο. Επίσης αναφέρθηκε στο μεγάλο δικτυακό εγχείρημα του «Ράδιο Ρωμηοσύνη», το οποίο αποσκοπεί στην απευθείας αναμετάδοση των Ιερών ακολουθιών, παρακλήσεων, παρρησιών από τον Πανίερο Ναό της Αναστάσεως, τον Πανάγιο Τάφο, το Γολγοθά και τα άλλα μεγάλα προσκυνήματα και τις Ιερές Μονές, προκειμένου οι άνθρωποι ανά το παγκόσμιο να παρακολουθούν ζωντανά τη λειτουργική ζωή του Πατριαρχείου και την εν γένει δράση του, καθώς και στη μελλοντική του εξέλιξη, ως μέσο ενημέρωσης του Αραβόφωνου ποιμνίου του Πατριαρχείου και όχι μόνο. Παράλληλα προχώρησε σε μια σύντομη αναφορά στο δικτυακό εγχείρημα «Ρωμηοσύνη TV», μέσω του οποίου μπορούν οι τηλεθεατές σε μορφή video να παρακολουθούν τη ζωή και τα δρώμενα στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων. 

Εν συνεχεία επεσήμανε τις εκδόσεις βιβλίων, αναφέροντας την επανέκδοση του πολύτιμου πονήματος «Ιστορία της Εκκλησίας Ιεροσολύμων» του Χρυσοστόμου Παπαδοπούλου, βρίσκοντας ευγενή χορηγό προς τούτο την Εκτυπωτική 3Ε του κ. Αναστάσιου Γιαννακόπουλου και του οποίου η παρουσίαση έγινε στην κεντρική Αίθουσα τελετών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών το Μάιο 2011. Σημαντική ήταν η αναφορά της στην επανέκδοση του σπουδαίου περιοδικού του Πατριαρχείου μας, τη «Νέα Σιών».

Κλείνοντας ευχαρίστησε θερμά το σύμβουλο της Μ.Κ.Ο. «Ρωμηοσύνη» κ. Χρίστο Νικολάου, τον Καθηγητή Αρχαίας Ελληνικής Φιλοσοφίας κ. Κων/νο Νιάρχο και τον Καθηγητή Θεολογίας κ. Σπυρίδωνα Τσιτσίγκο, οι οποίοι αποτελούν ενεργά μέλη της Ρωμηοσύνης, τους συμμετέχοντες στο προσκύνημα, καθώς και το ταξιδιωτικό γραφείο Caravel Travel και την κ. Φιλιώ Μαντούση για την άριστη συνεργασία. Επίσης ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Καπιτωλιάδος Ησύχιο για την άριστη ξενάγηση των προσκυνητών στα Πανάγια Προσκυνήματα. Κλείνοντας ευχήθηκε στο Μακαριώτατο μακροημέρευση, υγεία και δύναμη, τονίζοντας το μέγεθος και την εκρηκτικότητα της πνευματικής δύναμης των Παναγίων Προσκυνημάτων που προκαλεί αλλαγές, «καλές αλλοιώσεις» στις καρδιές και τις συνειδήσεις των ανθρώπων. Ολοκλήρωσε με τους στίχους του Αγίου Ιωάννου του Δαμασκηνού του μεγάλου ποιητή της Εκκλησίας, που τόσο βαθιά εισχώρησαν στη συλλογική μας ζωή: «Αναστάσεως ημέρα, λαμπρυνθώμεν λαοί».

Στη συνέχεια πήρε το λόγο ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Ιεροσολύμων κ.κ. Θεόφιλος Γ΄, ο οποίος ευχαρίστησε θερμά τον κ. Πέτρο Κυριακίδη για την πολυσήμαντη προσφορά του στο έργο του Πατριαρχείου. Επίσης ευχαρίστησε την κ. Αικατερίνη Διαμαντοπούλου και τον κ. Χρίστο Νικολάου, καθώς και τους προσκυνητές που συμμετείχαν στην προσκυνηματική εκδρομή. Στη συνέχεια έκανε μνεία για την παρουσία των Καθηγητών κ. Κωνσταντίνου Νιάρχου και κ. Σπυρίδωνος Τσιτσίγκου, εκφράζοντας την ικανοποίησή του που «η Μ.Κ.Ο. «Ρωμηοσύνη» δεν περιορίζεται στα πλαίσια της σύστασής της, αλλά διευρύνεται στον πνευματικό, τον κοινωνικό και τον πολιτιστικό τομέα, αλλά και συγκεκριμένα στο χώρο τον Πανεπιστημιακό, όπου ανήκουν οι εν λόγω Καθηγητές».

Επιπλέον εξέφρασε την ικανοποίησή του, διότι «βρίσκει τη Μ.Κ.Ο. «Ρωμηοσύνη» σε ανοδικό στάδιο και σε πολύ καλή εξέλιξη». Είπε χαρακτηριστικά: «η αποστολή του Πατριαρχείου σήμερα δεν περιορίζεται στο πνευματικό και θρησκευτικό τομέα, αλλά επεκτείνεται, όντας άρρηκτο συνδεδεμένο με το μυστήριο της Θείας οικονομίας και την Ιερουσαλήμ, που έχει ποτιστεί με το σταυρικό αίμα του Χριστού. Σε αυτό το κομμάτι της γης, που είναι άγιο και ιερό, το Πατριαρχείο λειτουργεί ως ενσάρκωση του μυστηρίου της Θείας οικονομίας και της ιεράς ιστορίας, που ξεκινά από το Θεοβάδιστο Όρος Σινά και κορυφώνεται στην Αγία Γη. Το έργο του Πατριαρχείου καλύπτει μεγάλες απαιτήσεις, καθώς συμβάλλει στην επίλυση των διενέξεων των λαών στην ευρύτερη περιοχή και στην επίτευξη της ειρήνευσης σε άλλες περιοχές. Η Αγιοταφιτική Αδελφότητα και το ευσεβές γένος του ελληνικού έθνους έχουν καταστεί από τη Θεία πρόνοια ως φύλακες των Παναγίων Προσκυνημάτων, που αποτελούν αδιάψευστα μαρτύρια και τεκμήρια της ιστορίας».

Συνέχισε λέγοντας ότι θεωρεί «ως ευλογία του Θεού την επίσκεψη των συμμετεχόντων στο ιερό προσκύνημα της Μ.Κ.Ο. «Ρωμηοσύνη», καθ’ ότι η χάρη του Παναγίου Τάφου τους οδήγησε στην Αγία Γη για να γίνουν κοινωνοί του αγιασμού και της χάριτος των Αγίων Τόπων. Παράλληλα η επίσκεψή τους αυτή αποτελεί ευλογία και για την Αγιοταφιτική Αδελφότητα γιατί η παρουσία και η ενεργός συμμετοχή των ευλαβών προσκυνητών μέσω της Μ.Κ.Ο. «Ρωμηοσύνη» τους δίνει δύναμη και τους ενθαρρύνει να συνεχίσουν το δύσκολο έργο τους». Ευχήθηκε στους προσκυνητές να είναι ευλογημένο το προσκύνημά τους, «να ενισχυθούν και να ενδυναμωθούν με το φως της Αναστάσεως, φως που χρειαζόμαστε όλοι μας για να φωτίζει και να θερμαίνει τις καρδιές μας και να δίνουμε τη μαρτυρία μας εν Χριστώ διότι το γένος μας έχει μια αποστολή στην ανθρωπότητα, να ευαγγελίζεται Χριστόν Εσταυρωμένον και Αναστάντα».

Ακολούθως πήρε το λόγο ο Καθηγητής Αρχαίας Ελληνικής Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Κωνσταντίνος Νιάρχος, ο οποίος εξέφρασε τη βαθύτατη συγκίνησή του για την επίσκεψή του στην Αγία Γη για πρώτη φορά. Συνέχισε λέγοντας ότι «διερωτάται πώς μπορεί ο κάθε άνθρωπος ανάλογα την ειδικότητά και το χώρο εργασίας του να προσφέρει στο υψηλό έργο, το οποίο υπό την πνευματική ηγεσία του Μακαριωτάτου, η Αγιοταφιτική Αδελφότητα προσφέρει στον ιερό αυτό χώρο». Συνέχισε λέγοντας ότι «συνδύασε το υψηλό έργο του Πατριαρχείου με την εθνική αποστολή αυτού, βλέποντας τη γαλανόλευκη σημαία να κυματίζει στην Ιερουσαλήμ». Ανέφερε κατόπιν ότι θεωρεί «ως το μεγαλύτερο σταθμό της ζωής του την παρουσία του στην Αγία Γη και υποσχέθηκε ότι θα συνεχίσει να προσφέρει ταπεινά στο έργο που επιτελεί το Πατριαρχείο σε οποιαδήποτε κατεύθυνση επιλέξει ο Μακαριώτατος». Έκλεισε ζητώντας από το Μακαριώτατο να «προσευχηθεί για την πατρίδα και τη φώτιση των πολιτικών ηγετών, αναφέροντας τη θεωρία των αρχαίων ελλήνων φιλοσόφων ότι ο πολιτικός και πνευματικός ηγέτης είναι ανάλογος προς την πνευματικότητα που έχει ο λαός, υποθήκη που μας έχουν αφήσει οι αρχαίοι φιλόσοφοι για την αυτογνωσία και την αυτοκριτική, την οποία πρέπει να εφαρμόσουμε και να παραδειγματιστούμε από κράτη, όπως το Ισραήλ με την εκπληκτική οργάνωση και την ανάπτυξή του». Τέλος υπέβαλε τα ταπεινά του σεβάσματα προς το Μακαριώτατο, επιδίδοντας σε αυτόν συγγράμματα δικά του και του Καθηγητού κ. Ευάγγελου Μουτσόπουλου.

Ακολούθησε χαιρετισμός του Καθηγητού κ. Σπυρίδωνος Τσιτσίγκου, ο οποίος εξέφρασε τη συγκίνησή του για την πολλοστή φορά που επισκέπτεται τα Πανάγια Προσκυνήματα. Τόνισε ότι «η Μ.Κ.Ο. «Ρωμηοσύνη» δίνει την ευκαιρία κάθε φορά να έρχονται οι ευλαβείς προσκυνητές σε επαφή με το πρόσωπο και τη μεγάλη πνευματική οντότητα, τη μήτρα του πολιτισμού και της Χριστιανοσύνης». Συνέχισε ευχαριστώντας «το Σεβασμιώτατο Ησύχιο για την εμβριθή και πνευματικά θεολογική ξενάγηση, καθώς και το Μακαριώτατο για την ανεκτικότητά του να δέχεται πλήθη προσκυνητών καθημερινά, εν μέσω ταξιδίων εντός και εκτός του Ισραήλ, για το ποίμνιο, το οποίο ενισχύει πνευματικά και ποιμαντικά». Τέλος δήλωσε δημόσια ότι «θέτει τις μικρές του δυνάμεις στην υπηρεσία του Πατριαρχείου ή σε οποιαδήποτε κατεύθυνση επιλέξει ο Μακαριώτατος», τον οποίο και ευχαρίστησε θερμά. 

Στη συνέχεια ο Μακαριώτατος πήρε το λόγο αναφέροντας ότι «η αποστολή του Πατριαρχείου στη σύγχρονη εποχή συμβάλλει στην πνευματική και ηθική ενίσχυση των ανθρώπων και ειδικότερα  των Ορθοδόξων. Η προσκυνηματική θεωρία έχει άμεση σχέση με την εμπειρία των μαθητών του Χριστού στο Όρος Θαβώρ, κατά τη Μεταμόρφωση του Σωτήρος. Αυτή η θεωρία μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους να γίνουν άξιοι, να καθαριστούν πνευματικά και τελικά να γίνουν δοχεία της δωρεάς του Αγίου Πνεύματος και να αξιωθούν να θεωρήσουν τη δόξα του Θεού, που είναι ο Παράδεισος και η σωτηρία τους, είναι η Ανάσταση του Χριστού. Αυτήν την εμπειρία τους προέτρεψε να μεταφέρουν και να μεταδώσουν στους οικείους τους, ώστε να επιτελέσουν και αυτοί τη δική τους προσκυνηματική θεωρία». Τόνισε ότι «τώρα που υπάρχει κλονισμός παντού είναι απαραίτητο να τονωθεί και να ενισχυθεί η θρησκευτικότητα και για το θεανθρώπινο θεσμό της Εκκλησίας, που είναι ο ίδιος ο Χριστός είναι μάρτυρας η ιστορία και δε χρειάζονται αποδείξεις. Όλοι οι άνθρωποι, κληρικοί και λαϊκοί είμαστε όργανα, διάκονοι και υπηρέτες του σωτηριώδους έργου της Εκκλησίας». Κατόπιν ο Μακαριώτατος επέδωσε ευλογίες στους προσκυνητές.

Στη συνέχεια οι προσκυνητές μετέβησαν στη Γεθσημανή, όπου προσκύνησαν τον Τάφο της Παναγίας, τους Τάφους των Θεοπατόρων Ιωακείμ και Άννης και του μνήστορος Ιωσήφ, ενώ στη συνέχεια επισκέφθηκαν στη Βηθανία την Ιερά Μονή Μαρίας και Μάρθας, από όπου αναχώρησαν για τη Βηθλεέμ, όπου προσκύνησαν το σπήλαιο και τη Φάτνη όπου γεννήθηκε ο Κύριος. Στη συνέχεια μετέβησαν στο Χωρίο των Ποιμένων, όπου επισκέφθηκαν την Ιερά Μονή του Αγίου Σάββα του Ηγιασμένου και την Ιερά Μονή του Αββά Θεοδοσίου του Κοινοβιάρχου. Επιστρέφοντας στα Ιεροσόλυμα επισκέφτηκαν το μοναστήρι του Προφήτου Ηλία, του Αγίου Συμεών (Καταμόνας) και την Ιερά Μονή του Τιμίου Σταυρού.

Την Κυριακή της Πεντηκοστής 03 Ιουνίου 2012, οι συμμετέχοντες στο προσκύνημα παρακολούθησαν τη Θεία Λειτουργία για την εορτή της Πεντηκοστής στον Πανίερο Ναό της Αναστάσεως. Εν συνεχεία αναχώρησαν για το μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου Χοτζεβά, όπου επισκέφθηκαν και το σπήλαιο όπου ασκήτεψε ο Προφήτης Ηλίας και ήταν και ο τόπος προσευχής των Θεοπατόρων Ιωακείμ και Άννης. Κατόπιν μετέβησαν στον Ιορδάνη ποταμό, όπου πραγματοποιήθηκε Αγιασμός των υδάτων και συμβολικό βάπτισμα από το Σεβασμιώτστο Μητροπολίτη Καπιτωλιάδος κ.κ. Ησύχιο. Ακολούθως επισκέφθηκαν το μοναστήρι του Προφήτη Ελισαίου με τη συκομορέα του τελώνη Ζακχαίου στην Ιεριχώ. Κατόπιν ανηφόρισαν το Σαραντάριο όρος, όπου ο Κύριος έζησε 40 ημέρες με νηστεία και προσευχή πριν την έναρξη του κοσμοσωτήριου έργου Του. Στη συνέχεια μετέβησαν στην περιοχή της Σαμάρειας, όπου και επισκέφθηκαν το Φρέαρ του Ιακώβ, εκεί που ο Κύριος συνομίλησε με τη Σαμαρείτιδα, την Αγία Φωτεινή και της αποκάλυψε ότι ο Θεός είναι πνεύμα, ενώ οι προσκυνητές είχαν την ευκαιρία να ασπαστούν και το σκήνωμα του νέου Οσιομάρτυρα Αγίου Φιλουμένου εκ Κύπρου.

Την προσκυνηματική εκδρομή συνόδευσε η κ. Αικατερίνη Διαμαντοπούλου, Αναπληρώτρια Διαχειρίστρια της Μ.Κ.Ο. «Ρωμηοσύνη» και ο Dr. Χρίστος Νικολάου, Γενικός Διευθυντής των Ιστοχώρων του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων, καθώς και ο υπάλληλος της Μ.Κ.Ο. «Ρωμηοσύνη» κ. Παναγιώτης Διακουμής.

Τη Δευτέρα του Αγίου Πνεύματος 04 Ιουνίου 2012 οι συμμετέχοντες στην προσκυνηματική εκδρομή επέστρεψαν στην Αθήνα με τη χάρη του Θεού, πλήρεις ευλογιών και εμπειριών από το μοναδικό αυτό προσκύνημα στους θεοβάδιστους Αγίους Τόπους.

 

Εκ της Γραμματείας της Μ.Κ.Ο. «Ρωμηοσύνη»



Η Ιερά εικόνα της Παναγίας Ιεροσολυμίτισσας στη Γεθσημανή

Η Ιερή εικόνα της Παναγίας Γαλακτοτροφούσας από την Ι.Μ. του Αγίου Γερασίμου του Ιορδανίτη

Ο Πανάγιος Τάφος στον Πανίερο Ναό της Αναστάσεως

Η Ιερή εικόνα του Αγίου Γερασίμου του Ιορδανίτη

Ιερά εικόνα από τον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου του Τροπαιοφόρου στη Λύδα

Η Ιερά εικόνα του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου

Η καμένη και ραγισμένη κολόνα στην Αγία πόρτα στην είσοδο τουν Πανίερου Ναού της Αναστάσεως

Ιερά εικόνα με θέμα τον Ιησού στο Όρος των Ελαιών

Ιερά εικόνα από το Φρέαρ του Ιακώβ με θέμα: Ο Ιησούς συναντά την Αγία Φωτεινή τη Σαμαρείτιδα

Αγιογραφία στον Ιερό Ναό των Αγίων Αποστόλων

Το αστέρι στο σημείο της Γεννήσεως του Κυρίου στη Βηθλεέμ

Αγιογραφία πάνω από το σημείο της Γεννήσεως του Κυρίου στη Βηθλεέμ

Το Καθολικό της Βασιλικής της Γεννήσεως στη Βηθλεέμ

Άποψη από το εσωτερικό της Βασιλικής της Γεννήσεως στη Βηθλεέμ

Το Καθολικό του Ιερού Ναού Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης

Άποψη από τον Πανίερο Ναό της Αναστάσεως

Από τις τεχνικές εργασίες που πραγματοποιούνται στον Πανίερο Ναό της Αναστάσεως

Προσκυνητές στην Αγία Αυλή του Πανίερου Ναού της Αναστάσεως

Οι προσκυνητές στην Αγία Αυλή του Πανίερου Ναού της Αναστάσεως

Προσκυνητές στην Αυλή της Βασιλικής της Γεννήσεως στη Βηθλεέμ

Η είσοδος στο Μετόχι της Γεθσημανής

Η είσοδος στο Μετόχι της Γεθσημανής

Πινακίδα από τη Φυλακή του Χριστού

Η είσοδος της Φυλακής του Χριστού
1 - 24 / 85


ΡΩΜΗΟΣΥΝΗ
Powered by active³ CMS - 19/04/2024 7:36:43 μμ