Ο ΜΑΚΑΡΙΩΤΑΤΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΙΕΡΟΣΟΛΥΜΩΝ ΕΠΕΥΛΟΓΕΙ ΤΗΝ ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΙΝ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΡΟΦΗΤΟΥ ΗΛΙΟΥ ΕΙΣ ΜΑΚΕΡ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΟΣ ΚΑΙ ΠΡΟΕΞΑΡΧΕΙ ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΗΣ ΘΕΙΑΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ.
Γρηγοριανόν (8-8-2009) / Ιουλιανόν (26-7-2009)
Η κώμη Μάκερ εις την περιοχήν της Άκκρης-Άνω Γαλιλαίας του βορείου Ισραήλ αριθμεί περί τους 9.000 κατοίκους, Ισραηλινούς, Μουσουλμάνους και Χριστιανούς. Εκ των τελευταίων περί τους 700 είναι Ελληνορθόδοξοι αραβόφωνοι πιστοί. Αυτοί ανήκουν εις την Μητρόπολιν Άκκρης - Πτολεμαΐδος της δικαιοδοσίας του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων. Η κώμη αυτή είναι μία εκ των 12 της Μητροπόλεως ταύτης. Η κώμη Μάκερ έχει ως πολιούχον Άγιον αυτής τον Προφήτην Ηλίαν τον Θεσβίτην. Ο Ναός αυτού εθεμελιώθη το έτος 1897 και ενεκαινιάσθη το 1904, επί της Πατριαρχίας του αοιδίμου Πατριάρχου Ιεροσολύμων Δαμιανού.
Έκτοτε ο Ναός ούτος εξυπηρετεί τας λατρευτικάς ανάγκας του «μικρού ποιμνίου» του Μάκερ. Ο χώρος αυτού ηυτρεπισμένος μεν, μικρός δε, δεν επήρκει δια την εξυπηρέτησιν των λατρευτικών αναγκών των πιστών. Αι ελλείψεις του ναού τούτου εύρον τον κατάλληλον άνθρωπον προς αναπλήρωσιν, τον νεαρόν την ηλικίαν μεν, δραστήριον δε, ιερέα πρεσβύτερον π. Δημήτριον. Ούτος, πέρα των ιερατικών αυτού προτερημάτων, διακρίνεται, ως φαίνεται, και επί αρχιτεκτονική εμπνεύσει, καθ' ότι εξεμεταλλεύθη τον όπισθεν του ιερού Βήματος του Ιερού Ναού τούτου υπαίθριον αγροτικόν χώρον ιδιοκτησίας του Πατριαρχείου και προεξέτεινε τον Ναόν προς αυτόν, επιμηκύνας αυτόν σημαντικώς και δι' αρχιτεκτονικής τέχνης, συνδεούσης αρμονικώς το νέον συμπληρωματικόν πρόσκτισμα μετά του παλαιού. Το ιερόν Βήμα μετά της εν αυτώ Αγίας Τραπέζης μετετέθη ανατολικώτερον. Κατεσκευάσθη εικονοστάσιον ξύλινον, απλούν, αλλά καλαίσθητον. Επίσης κατεσκευάσθη ξυλόγλυπτος αρχιερατικός θρόνος, ανηρτήθησαν ωραίοι πολυέλαιοι, παραγγελθέντες εξ Ελλάδος. Αι εικόνες του εικονοστασίου είναι έργον των χειρών της Μοναχής Θαβωρίας και προσφορά της Ιεράς Μονής Θαβώρ. Όλα τα εν τω ναώ ηυτρεπισμένα και ενηρμονισμένα εις εν αρμονικόν σύνολον, απεικονίζουν την ουράνιον πραγματικότητα.
Επί τη ολοκληρώσει των ανακαινιστικών εργασιών τούτων, προσήλθεν ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Ιεροσολύμων κ.κ. Θεόφιλος μετά συνοδείας, την πρωΐαν του Σαββάτου, 26ης Ιουλίου /8ης Αυγούστου 2009. Φθάσας εις την είσοδον της κώμης μετά τρίωρον αυτοκινητικήν διαδρομήν εξ Ιεροσολύμων, εγένετο δεκτός δια θερμής υποδοχής υπό του Σώματος των Προσκόπων και ιερέων της περιοχής Πτολεμαΐδος.
Των Προσκόπων προπορευομένων, ο Μακαριώτατος έφθασεν εις την είσοδον του Ναού, ένθα υπεδέχθησαν Αυτόν ενδεδυμένοι ο Προϊστάμενος του ιερού Ναού π. Δημήτριος και οι λοιποί ιερείς της περιοχής Άκκρης δια του Ευαγγελίου, του Τιμίου Σταυρού και της εικόνος του προφήτου Ηλιού.
Ο Μακαριώτατος ευλογών την είσοδον, εισήλθεν εις τον Ναόν, εν ω εψάλλετο το τροπάριον του Προφήτου Ηλιού. Ευθύς άμα τη εισόδω, ο Μακαριώτατος έκανε τα αποκαλυπτήρια της δεξιά τω εισερχομένω επιγραφής, αναφερομένης εις τον Ιερόν τούτον Ναόν του Προφήτου Ηλιού του Ελληνορθοδόξου Πατριαρχείου Ιεροσολύμων, ιδρυθέντα το 1897, ανακαινισθέντα το 2006 και διευρυθέντα το 2007 επί της Πατριαρχίας του Μακαριωτάτου Πατριάρχου Ιεροσολύμων κ.κ. Θεοφίλου του Γ' και επί των ημερών του Οικονόμου ιερέως π. Δημητρίου Μούσα και του Κοινοτικού Συμβουλίου του έτους 2007.
Προεξάρξας ο Μακαριώτατος εις τον Όρθρον και λαβών καιρόν, εισήλθεν εις το ιερόν Βήμα, ένθα ενδυθείς ανέγνωσε προ της Δοξολογίας την σύντομον ευχήν «επί σαλευθείση Αγία Τραπέζη» εκ του Μεγάλου Ευχολογίου και ηγίασεν αυτήν και τον ιερόν ναόν δια του ηγιασμένου ύδατος.
Η θ. Λειτουργία ήτο όντως κατανυκτική, ενώ έψαλλον εις βυζαντινόν ύφος και την αραβικήν γλώσσαν οι ιερείς της περιοχής και εις την ελληνικήν γλώσσαν ο καθηγητής Θεολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Σπυρίδων Τσιτσίγκος, συνοδεύων τον Μακαριώτατον εις το πλαίσιον της επισκέψεως αυτού, ίνα αναλάβη την υπηρεσίαν του μέλους της Επιστημονικής Επιτροπής του περιοδικού «Νέα Σιών» του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων.
Εις την θ. Λειτουργίαν ο Μακαριώτατος, οι συλλειτουργοί Αυτού, ο Ιερώτατος Μητροπολίτης Καπιτωλιάδος κ. Ησύχιος, ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Κωνσταντίνης κ. Αρίσταρχος, οι συλλειτουργοί ιερείς, οι ιεροψάλται και οι πιστοί είχον εμπειρίαν της βασιλείας του Θεού επί της γης. Δια της θείας Κοινωνίας, ηνώθησαν μετά του Χριστού και μετ' αλλήλων ως μέλη ενός Σώματος, του Σώματος Χριστού, της Εκκλησίας.
Ο Μακαριώτατος εκήρυξε τον θείον λόγον εις τους πιστούς περί του Προφήτου Ηλιού, η μνήμη του οποίου, μετετέθη σήμερον, προκειμένου να συνεορτασθή μετά της συμπληρώσεως των ανακαινίσεων και των θυρανοιξίων του Ιερού Ναού. Ο Μακαριώτατος εις την ομιλίαν Αυτού επέμεινεν ιδιαιτέρως εις το ότι ο Προφήτης Ηλίας είναι ο άνθρωπος ο θείου ζήλου έμπλεως, ο ων κατά τους χρόνους της Π. Διαθήκης, ο «δεύτερος Πρόδρομος της Παρουσίας Χριστού», ο εισακουόμενος παρά του Θεού εν τη προσευχή και δια βροχήν και δι' ανομβρίαν.
Ο Μακαριώτατος ωσαύτως ωμίλησε και περί της Αγίας Παρασκευής, σήμερον εορταζομένης, ως της αφιερωσάσης την ζωήν αυτής έως θανάτου δια του μαρτυρίου αυτής προς τον Κύριον.
Ο Μακαριώτατος εζήτησε δια την Εκκλησίαν και πάντας τους πιστούς τας πρεσβείας και των δύο αγίων και ηυχήθη να μεταδοθή τοις πάσι ο ζήλος του Προφήτου Ηλιού και η ομολογία της πίστεως της Αγίας Μεγαλομάρτυρος Παρασκευής.
Η βαθεία συμμετοχή των πιστών εις την θ. Λειτουργίαν κατεδείχθη δια της συμμετοχής αυτών εις την θείαν Κοινωνίαν. Ο Μακαριώτατος διένειμε ακολούθως πάσι το αντίδωρον και εικόνας του Προφήτου Ηλιού.
Μετά την θ. Λειτουργίαν ηκολούθησεν εις την παρακειμένην ευρύχωρον και νέαν αίθουσαν του Ναού δεξίωσις, διαρκούσης της οποίας εγένοντο προσφωνήσεις υπό του Δημάρχου των πόλεων Μάκερ και Ζντέϊντε κ. Μουχάμαδ Σιάμη, του π. Δημητρίου Μούσα και του Σεΐχη των Μουσουλμάνων κ. Σαμήρ Άφη. Ακολούθως ωμίλησεν εις τα Ελληνικά ο σπουδάσας Αρχιτεκτονικήν εις την Ελλάδα κ. Σίμπελ Μουχάμαδ, λέγων τα εξής:
«Μακαριώτατε Πατριάρχα Ιεροσολύμων κ.κ. Θεόφιλε,
Σεβασμιώτατοι Επίσκοποι και Αιδεσιμολογιώτατοι Ιερείς,
Αξιότιμοι κύριοι και αξιότιμες κυρίες,
Σας καλωσορίζομε στον οικισμό μας Μάκερ - Ζντέϊντε.
Η επίσκεψή Σας ενδυναμώνει τις σχέσεις αμοιβαίου σεβασμού των δύο Κοινοτήτων και συμβάλλει στη σύσφιξη των δεσμών φιλίας και αγάπης, που αιώνες τώρα και κάτω από δυσμενείς συνθήκες διατηρούνται δυνατοί και ειλικρινείς.
Η Μουσουλμανική Κοινότης εδώ οφείλει τα μέγιστα στη Χριστιανική, στον τομέα της μορφώσεως και του πολιτισμού.
Πολλοί νέοι μας και εγώ προσωπικά σπουδάσαμε στα Ελληνικά Πανεπιστήμια και αισθανόμαστε ότι είμεθα πρέσβεις του ελληνικού λαού και των παραδόσεών του στην εδώ Αραβική μειονότητα.
Τα μεμονωμένα ατυχή περιστατικά σε καμμιά περίπτωση δεν εκφράζουν τη θέληση της συντριπτικής πλειοψηφίας των Μουσουλμάνων και δεν πρόκειται να αμαυρώσουν την παράδοση της ειρηνικής συμβιώσεως των δύο Κοινοτήτων σε συνθήκες αμοιβαίου σεβασμού και αγάπης».
Οι ομιλήσαντες ηυχαρίστησαν τον Μακαριώτατον δια την παρουσίαν Αυτού και την συμπαράστασιν, υπεγράμμισαν την σημασίαν της ειρηνικής συμβιώσεως Μουσουλμάνων και Χριστιανών εις την πόλιν και αι πόλεις Μάκερ και Ζντέϊντε επέδωσαν εις τον Μακαριώτατον την «πλακέταν του πολίτου της πόλεως».
Ευχαριστών ο Μακαριώτατος, επέδωσεν εις τον Προϊστάμενον του Ιερού Ναού π. Δημήτριον οικονομικήν ενίσχυσιν δια την συμπλήρωσιν της ανακαινίσεως καί προσεφώνησεν πάντας, λέγων τα εξής:
«Ο Προφήτης Ηλίας μας συνεκέντρωσεν σήμερον εις την πόλιν Μάκερ, ένθα επετελέσαμεν καθήκον πνευματικόν και ποιμαντικόν. Είμεθα βαθύτατα συγκεκινημένοι, διότι βλέπομεν τους κατοίκους της πόλεως Μάκερ να εκφράζωνται ομοθυμαδόν, με μίαν φωνήν. Ο Προφήτης Ηλίας είναι Προφήτης πολλών θρησκευμάτων, είναι Προφήτης της ειρήνης, της αγάπης, της συγγνώμης και της δικαιοσύνης, ο οποίος, έχων τον φόβον του Θεού, κατέστη ο άνθρωπος του Θεού. Όστις φοβάται τον Θεόν, αγαπά τον άνθρωπον.
Ευχαριστούμεν όλους τους συντελέσαντας εις την ανακαίνισιν του Ναού τούτου, ο οποίος αποτελεί κόσμημα δια την πόλιν υμών, τον αιδεσιμολογιώτατον π. Δημήτριον, τον Δήμαρχον, τας ευσεβείς κυρίας και πάντας τους πιστούς. Το Πατριαρχείον πάντοτε θα ενισχύη τοιαύτα έργα».
Εκ της Αρχιγραμματείας
![]() | ![]() | ![]() | ![]() |
![]() | ![]() | ![]() | ![]() |