12/10/09 Ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων κ.κ. Θεόφιλος Γ΄ υπογραμμίζει το θρησκευτικό χαρακτήρα των Παναγίων Προσκυνημάτων σε Eκπροσώπους της Unesco

Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΙΕΡΟΣΟΛΥΜΩΝ κ.κ. ΘΕΟΦΙΛΟΣ Γ' ΕΔΕΧΘΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥΣ ΤΗΣ UNESCO ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛ ΚΑΙ ΣΥΝΕΖΗΤΗΣΕ ΜΕΤ' ΑΥΤΩΝ ΤΑΣ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ, ΥΠΟ ΤΑΣ ΟΠΟΙΑΣ ΤΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΝ ΔΕΧΕΤΑΙ ΤΗΝ ΜΕΤ' ΑΥΤΩΝ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΝ ΔΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΝ ΤΟΥ ΦΥΣΙΚΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΑΝΩ ΓΑΛΙΛΑΙΑΣ.

Γρηγοριανόν (12-10-2009) / Ιουλιανόν (29-9-2009).


Την Δευτέραν, 29ην Σεπτεμβρίου /12ην Οκτωβρίου 2009, ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Ιεροσολύμων κ.κ. Θεόφιλος ο Γ', παρόντος και του κουστωδού της Αγίας Γης, ηγουμένου του τάγματος των Φραγκισκανών Rev. Fr. Pier Batista Pizzabala, εδέχθη αποστολήν της UNESCO, αποτελουμένην από τον καθηγητήν κ. Michael Turner, Προέδρου του Israel World Heritage Committee for the State Party to the World Heritage Convention, 1972, του Αρχιτέκτονος Amund Sinding-Larsen εκ της Νορβηγίας, Προέδρου της Περιβαλλοντολογικής Οργανώσεως ICOMOS ως συμβούλου και εκτιμητού του έργου της UNESCO εις το Ισραήλ και των Mr Daniel BarElli, Secretary-General Israel National Commission δια τήν UNESCO, Mr Shuka Dorfman, Director, Israel Antiquities Authority, Mr Shammai Asif, Head of the Planning Administration, του Υπουργείου Εσωτερικών του Ισραήλ, Mr Alex Shpul, District Planner, του Υπουργείου Εσωτερικών του Ισραήλ.

Ούτοι ενημέρωσαν τον Μακαριώτατον επί της άχρι τούδε προόδου των προσπαθειών αυτών και της συνεργασίας αυτών δια την προστασίαν του φυσικού περιβάλλοντος των Παναγίων Προσκυνημάτων της περιοχής της Άνω Γαλιλαίας, ειδικώτερον της πόλεως Ναζαρέτ, της Κανά, του όρους Θαβώρ και της περιοχής πέριξ της λίμνης Γενησαρέτ, δια της εντάξεως αυτών εις την Παγκόσμιον Κληρονομίαν (World Heritage Nomination) της UNESCO.

Ούτοι διεβεβαίωσαν τον Μακαριώτατον και τον κουστωδόν ότι λαμβάνουν υπ' όψιν την θρησκευτικήν ιστορικήν σημασίαν των τόπων τούτων και την επίδρασιν αυτών εις τας ψυχάς των πολυαρίθμων κατ' έτος αφικνουμένων προσκυνητών και τας υποδείξεις των Εκκλησιών, των όντως ιδιοκτητών και φρουρών των προσκυνημάτων τούτων, ώστε αι μέλλουσαι να γίνωσι εργασίαι της UNESCO να μην βλάψουν ουδ' επ' ελάχιστον τον θρησκευτικόν χαρακτήρα αυτών.

Οι Εκπρόσωποι της UNESCO, της ICOMOS και της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας του Ισραήλ εκοινοποίησαν επίσης εις τον Μακαριώτατον ότι δια καλλιτέραν συνεργασίαν μετά των Εκκλησιών, αναβάλλουν την εκτέλεσιν των προγραμματισθεισών εργασιών και ότι προτίθενται τας προσεχείς ημέρας να επισκεφθούν τα προσκυνήματα ταύτα της Γαλιλαίας μετά του εκτιμητού (evaluator) Νορβηγού Αρχιτέκτονος Amund Sinding-Larsen, δια την εκ του σύνεγγυς εκτίμησιν της καταστάσεως αυτών και των προγραμματιζομένων εργασιών.

Ο Μακαριώτατος, εκφράζων την γνώμην Αυτού και του κουστωδού, διεσαφήνισεν εις τους Εκπροσώπους ότι αι Χριστιανικαί Εκκλησίαι, κάτοχοι των προσκυνημάτων, τα οποία ενδιαφέρεται να διαφυλάξη νυν η UNESCO, διεφύλαξαν αυτά από ποικίλων καταστροφών άχρι του νυν, ως θρησκευτικούς λειτουργικούς χώρους δια την διαπαιδαγώγησιν και πνευματικήν καλλιέργειαν των επισκεπτομένων ταύτα ότι και σήμερον το Πατριαρχείον Ιεροσολύμων επιθυμεί να προφυλάξη ταύτα από την επίδρασιν του λεγομένου «θρησκευτικού τουρισμού», της οικονομικής εκμεταλλεύσεως και εμπορευματοποιήσεως.

Ο Μακαριώτατος επίσης προσέθεσεν ότι αι Εκκλησίαι διατηρούν τα δικαιώματα αυτών ουχί μόνον επί της γηίνης περιοχής, εφ' ης ευρίσκονται τα προσκυνήματα, αλλά και επί της θαλασσίας προεκτάσεως αυτών, όσον αφορά τα προσκυνήματα της λίμνης Γενησαρέτ.

Εν τέλει, ο Μακαριώτατος επέδωσεν εις αυτούς μετάλλια των 2000 ετών χριστιανοσύνης και φωτογραφικά οδοιπορικά των τελετών της Ορθοδόξου Εκκλησίας των Ιεροσολύμων «Ομφαλός της Γης», φωτογραφηθέντα υπό της Ισραηλινής φωτογράφου κ. Gali Tibbon.

Εκ της Αρχιγραμματείας



Ο Μακαριώτατος με τους εκπροσώπους της ΟΥΝΕΣΚΟ

Ο Μακαριώτατος επιδίδει στον καθηγητή κ. Turner αναμνηστικό μετάλλιο

Ο Μακαριώτατος επιδίδει στους Εκπροσώπους φωτογραφικά άλμπουμς


ΡΩΜΗΟΣΥΝΗ
Powered by active³ CMS - 22/04/2025 12:08:50 πμ