Την 24ην Ιανουαρίου/ 6ην Φεβρουαρίου 2010, Σάββατον των Ψυχών, ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Ιεροσολύμων κ.κ. Θεόφιλος εδέχθη εις το Πατριαρχείον τον Ιερώτατον Μητροπολίτην Αικατερινβούργου και Βερχοτούρας κ. Βικέντιον μετά συνοδείας του Αρχιμανδρίτου π. Θεοφάνους της Ρωσικής Αποστολής και ρωσικής εκκλησιαστικής χορωδίας αποτελουμένης εκ 30 νεαρών κορασίδων.
Ο Μητροπολίτης κ. Βικέντιος προσεφώνησε τον Μακαριώτατον λέγων ότι είναι ευτυχής, διότι ευρίσκεται εις την Αγίαν Γην, εις την οποίαν η εγγύτης μεταξύ Θεού και ανθρώπου είναι μεγαλυτέρα, λόγω των χαριτοβρύτων προσκυνημάτων, επί των οποίων ο Κύριος ημών Ιησούς Χριστός έζησε και εδίδαξε και προσέθεσεν ότι ο ρωσικός λαός στρέφεται ολοέν και περισσότερον εις την Ορθοδοξίαν προϊόντος του χρόνου.
Ο Μακαριώτατος εκαλωσώρισε τον Μητροπολίτην Βικέντιον και ηυχαρίστησε την ρωσικήν αποστολήν. Εν συνεχεία η χορωδία έψαλε εις τον Μακαριώτατον ρωσικούς εκκλησιαστικούς ύμνους και τον Πολυχρονισμόν του Μακαριωτάτου. Ο Μακαριώτατος επήνεσε τας νεαράς κορασίδας και την προεξάρχουσαν της χορωδίας δια την καλλίφωνον και ηδύμολπον ερμηνείαν της ρωσικής εκκλησιαστικής μουσικής.
Ο Ιερώτατος Μητροπολίτης κ. Βικέντιος εδώρισεν εις τον Μακαριώτατον αργυράν εικόνα του Κυρίου και ο Μακαριώτατος επέδωσεν εις αυτόν και την συνοδείαν αυτού σταυρούς εκ μαργαριταρορρίζης. Εις την διευθύνουσαν της χορωδίας επέδωσεν αργυράν εικόνα της Αναστάσεως και ηκολούθησεν αναμνηστική φωτογραφία αυτών μετά του Μακαριωτάτου εις τον Θρόνον.
Την ιδίαν νύκτα ο Μητροπολίτης Βικέντιος μετά του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Κωνσταντίνης κ. Αριστάρχου και της συνοδείας ρώσων ιερέων ετέλεσαν την θείαν Λειτουργίαν εις τον Πανάγιον Τάφον, εν ω η ρωσική χορωδία συνέψαλε μετά της ελληνικής εκκλησιαστικής χορωδίας της προσκυνηματικής ομάδος του κ. Χρήστου Βαλσάμη.
Την επομένην, ημέραν Κυριακήν της Απόκρεω, 25ην Ιανουαρίου/ 7ην Φεβρουαρίου του 2010, επεσκέφθησαν τον Μακαριώτατον οι Πανοσιολογιώτατοι Αρχιμανδρίται π. Αρσένιος ηγούμενος της Ιεράς Μονής Μολυβοσκεπάστου, ο π. Κοσμάς ηγούμενος της Ιεράς Μονής Στομίου Κονίτσης μετά του ευλαβούς προσκυνητού κ. Χρήστου Βαλσάμη, ο οποίος εξεπόνησε φωτογραφικόν λεύκωμα-ημερολόγιον τοίχου μετά των Παναγίων Προσκυνημάτων δια το έτος 2010, και ομάδος 50 νεαρών ανδρών προσκυνητών εξ Ηπείρου.
Ο Μακαριώτατος εκαλωσώρισεν αυτούς, ηυλόγησεν το προσκύνημα αυτών, το οποίον καλείται, ως είπε, «προσκυνηματική θεωρία», διότι οι προσκυνηταί γίνονται θεωροί της βιβλικής και εκκλησιαστικής ιστορίας, η οποία έλαβε χώραν εις τους αγίους Τόπους, και τους κατετόπισε δια το καθεστώς των Παναγίων Προσκυνημάτων και του Πατριαρχείου.
Ο π. Αρσένιος προσεφώνησε τον Μακαριώτατον, τονίζων τας ιδιαιτέρας δυσκολίας, τας οποίας αντιμετωπίζει σήμερον το Έθνος και η Εκκλησία. Ο Μακαριώτατος συνεφώνησε μετά του ηγουμένου, προσθέτων ότι παρά τα έτη αγόνου «πνευματικότητος», εις τα οποία ζώμεν, η Εκκλησία του Χριστού δεν δύναται να νικηθή ποτέ, διότι «πύλαι άδου ου κατισχύσουσιν αυτής». Η Ορθόδοξος Εκκλησία του Χριστού και ιδιαιτέρως η Εκκλησία των Ιεροσολύμων είναι Εκκλησία ελπίδος, διότι είναι Εκκλησία αμέσως συνδεδεμένη με το γεγονός της Αναστάσεως του Θεανθρώπου.
Εν συνεχεία ο κ. Χρήστος Βαλσάμης επαρουσίασεν εις τον Μακαριώτατον το καλαίσθητον φωτογραφικόν ημερολόγιον τοίχου αυτού δια το 2010, με εικόνας από τα Πανάγια Προσκυνήματα της Αγίας Γης και εισέπραξεν παρ' Αυτού τα εύσημα.
Ο Μακαριώτατος επέδωσεν αυτοίς μετάλλια του Πατριαρχείου και σταυρούς εκ μαργαριταρορρίζης και ηυλόγησε το προσκύνημα αυτών.
Την Δευτέραν 26ην Ιανουαρίου/ 8ην Φεβρουαρίου του 2010 επεσκέφθησαν το Πατριαρχείον ιερείς εκ της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, ο π. Γεώργιος Παπαθεοδώρου και ο π. Νεόφυτος Δοντάς από τον Άγιον Νικόλαον Καλλιθέας μετά του π. Γεωργίου Σχοινά από τον ιερόν παρεκκλήσιον Αγίου Δημητρίου Λουμπαρδιάρη εις Ακρόπολιν, το οποίον πραγματοποιεί νεανικάς χριστιανικάς εκδηλώσεις και προσκυνηματικάς εκδρομάς εις Ιεροσόλυμα, Ι. Μ. Αγίας Αικατερίνης Σινά και εις άλλα προσκυνήματα εις Ελλάδα.
Τούτους ηυλόγησεν ο Μακαριώτατος λέγων τα της χάριτος των Παναγίων Προσκυνημάτων και επιδίδων αυτοίς σταυρούς εκ μαργαριταρορρίζης και άλλα ενθύμια.
Εκ της Αρχιγραμματείας
![]() | ![]() | ![]() | ![]() |
![]() | ![]() | ![]() | ![]() |
![]() | ![]() | ![]() | ![]() |