26/02/10 Συνέδριο για τις σχέσεις του Αμερικανικού και του Ισλαμικού κόσμου στο Κατάρ

Συνέδριον δια τα σχέσεις του Αμερικανικού και του Ισλαμικού κόσμου (US - Islamic World Forum) εις Ντόχαν -Κατάρ, οργανωθέν υπό του Brookings Institution τη συνεργασία του Υπουργείου Εξωτερικών του Κατάρ.

Από 13ης έως και 15ης Φεβρουαρίου 2010, η Α.Θ.Μ. ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων κ.κ. Θεόφιλος Γ' συμμετέσχεν εις το τριήμερον Συνέδριον U.S. Islamic World Forum, το οποίον έλαβε χώραν εις Ντόχαν του Κατάρ -περιοχής της εκκλησιαστικής δικαιοδοσίας του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων- με στόχον την εξομάλυνσιν των σχέσεων του αμερικανικού και ισλαμικού κόσμου. Αι εργασίαι του Συνεδρίου είχον ως επίκεντρον εν γένει τον εξέχοντα ρόλον, τον οποίον δύναται να διαδραματίση η θρησκεία δια την μείωσιν των εκδηλώσεων της βίας μεταξύ των εθνών ανά τον κόσμον.

Εις το Συνέδριον τούτο έλαβον μέρος θρησκευτικοί ηγέται των περιοχών των Η.Π.Α., Ευρώπης, Μέσης Ανατολής, Αφρικής, Νοτίου Ασίας, πολιτικοί ηγέται των χωρών του Ισλάμ, εκπρόσωποι όλων των θρησκειών εις τας Η.Π.Α., ειδήμονες των επιστημών Κοινωνιολογίας, Νέων Τεχνολογιών, Ψυχολογίας, Αναπτύξεως, Προστασίας του περιβάλλοντος κ.α.

Εις το Συνέδροιον τούτο συμμετέσχον η Α.Θ.Μ. ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων κ.κ. Θεόφιλος Γ', ο Επίσκοπος της Εκκλησίας των Αγγλικανών εις Ουάσιγκτον High Reverent John B. Chane, ο Επίσκοπος της Εκκλησίας των Αγγλικανών εις Ιεροσόλυμα The Right Reverent Suheil Dawani, ο πρώην Επίσκοπος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας της Ουάσινγκτον Cardinal Mc Carrick, ο ραββίνος David Saperstein του Religious Action Center of Reform Judaism εις Ουάσιγκτον, ο Imam Yahya Hendi του Πανεπιστημίου του Georgetown εις Ουάσιγκτον, ο Mohammed Abdullah Mutib Al- Rumaihi, Υφυπουργός Εξωτερικών και Δημοσίων Σχέσεων του Κατάρ, ο κ. Amit Pandya, Director for Regional Voices from the Stimson Centre εις τας Η.Π.Α, ο Dr. Peter Mandaville, αναπληρωτής Καθηγητής εις το George Mason University ΗΠΑ, και η κ. Hilary Clinton Υπουργός Εξωτερικών των Η.Π.Α.

Εις την προσφώνησιν αυτού, ο Επίσκοπος της Εκκλησίας των Αγγλικανών εις Ουάσιγκτον, κ. John Bryson Chane, ετόνισεν ότι η ηθική αποτελεί βασικήν αρχήν εις τας τρεις μεγάλας μονοθεϊστικάς θρησκείας, Ιουδαϊσμόν, Χριστιανισμόν και Ισλάμ και ότι είναι καιρός οι θρησκευτικοί ηγέται να αποκλείσουν κάθε είδος θρησκευτικού εξτρεμισμού και να αγωνισθούν, δια να παύση η κυριαρχία (domination) της μιας θρησκείας έναντι της άλλης και, κατ' επέκτασιν, του ενός έθνους έναντι του άλλου.

Ο κ. Chane παρώτρυνε τους θρησκευτικούς ηγέτας να ασχοληθούν με ανθρωπιστικήν βοήθειαν δια τα έθνη, τα οποία επλήγησαν υπό του πολέμου, της ενδείας, των φυσικών καταστροφών και του θρησκευτικού εξτρεμισμού. Εις το πλαίσιον των διπλωματικών προσπαθειών αυτών, είπεν ο κ. Chane, πρέπει να ενθυμηθούν τα δεινά των θυμάτων εις την λωρίδα της Γάζης και να εκπονήσουν στρατηγικάς δια την εξομάλυνσιν της Ισραηλινο - Παλαιστινιακής διαμάχης.
Ο κ. Amit Pandya, Director for Regional Voices from the Stimson Centre εις τας Η.Π.Α. ετόνισε τον εξέχοντα ρόλον της παιδείας και της ιδρύσεως σχολείων και ερευνητικών κέντρων εις τας χώρας του μουσουλμανικού κόσμου, και ωμίλησε δια τον ρόλον των γυναικών εις τα διάφορα επίπεδα, την βελτίωσιν των ευκαιριών απασχολήσεως των νέων παγκοσμίως, τον σημαντικόν ρόλον των Μ.Κ.Ο. και του διαδικτύου δια την σύσφιγξιν των δεσμών μεταξύ των ανθρώπων.

Η Υπουργός Εξωτερικών των Η.Π.Α. κ. Hilary Clinton ανεφέρθη εκτενώς εις τα προβλήματα των σχέσεων μεταξύ των μουσουλμανικών χωρών και των Η.Π.Α., με ιδιαιτέραν μνείαν εις το Παλαιστινιακόν ζήτημα και εις τον θρησκευτικόν εξτρεμισμόν. Εις τα σχέδια των Η.Π.Α. εντάσσονται, ως είπεν, η βελτίωσις των εκπαιδευτικών και οικονομικών υποδομών εις τας μουσουλμανικάς χώρας, η καταπολέμησις της φτώχειας και της πείνας, η εδραίωσις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ως των δικαιωμάτων των γυναικών, και των οικουμενικών αρχών, που διέπουν την ζωήν των ανθρώπων, η δέσμευσις των Η.Π.Α. δια ανοικτόν διάλογον, αμοιβαίον σεβασμόν και αμοιβαίας ευθύνας, και η αξία του διαδικτύου εις τον σύγχρονον κόσμον.

Η Υπουργός Εξωτερικών των Η.Π.Α. εκαμε ιδιαιτέραν μνείαν της θρησκευτικής σημασίας των Ιεροσολύμων ως πόλεως ιεράς δια τους Εβραίους, τους Μουσουλμάνους και τους Χριστιανούς, τονίσασα την διαφύλαξιν του καθεστώτος της Ιερουσαλήμ.

Εις τας εργασίας του Τμήματος Θρησκευτικών Αρχηγών και εκπροσώπων ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Ιεροσολύμων κ.κ. Θεόφιλος ετόνισε την στενήν σχέσιν θρησκείας και πολιτικής εντός του πολιτισμικού πλαισίου των ισλαμικών χωρών, ιδιαιτέρως των χωρών της Μέσης Ανατολής. Η εισήγησις αύτη υιοθετήθη από την ολομέλειαν του τμήματος θρησκειών και διπλωματίας (Religion and Diplomacy). Η εισήγησις αυτή εγένετο δεκτή και από το Brooking Institution.

Την 1ην ημέραν των εργασιών του Συνεδρίου έδωσε συνέντευξιν η Α.Θ.Μ. ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων κ.κ. Θεόφιλος Γ' εις την εφημερίδα Αλ-Ράϊ. Εις την συνέντευξιν ταύτην ο Μακαριώτατος εξέφρασεν αισιοδοξίαν, όσον αφορά εις την επιτυχίαν της Ζ' Συνελεύσεως της Ντόχα, η οποία αποτελεί μίαν νέαν αρχήν δια τον σχηματισμόν ενός δυνατού συνεταιρισμού με βάσιν τον αμοιβαίον σεβασμόν με τον Ισλαμικόν κόσμον.

Ο Μακαριώτατος εδήλωσεν εις την συνέντευξίν του ότι το κράτος του Κατάρ εξησφάλισε όλας τας συνθήκας, αι οποίαι εγγυώνται την επιτυχίαν της Συνελεύσεως, ευχόμενος εις όλους τους συμμετέχοντας να λαμβάνουν σταθερά και αποφασιστικά βήματα δι' εν νέον όραμα, το οποίον θα διαγράψη την σκοτεινήν εικόνα του παρελθόντος.

Αλ-Ράϊ: Μακαριώτατε, πως περιγράφετε την συμμετοχήν Υμών εις την Συνέλευσιν μεταξύ του Αμερικανικού και του Ισλαμικού κόσμου;

Α.Θ.Μ.: « Ήλθομεν εξ Ιεροσολύμων, αφού ελάβομεν την πρόσκλησιν να συμμετάσχωμεν εις αυτήν την σημαντικήν Συνέλευσιν, την οποίαν θεωρούμεν ως λίαν απαραίτητον δι' όλους τους ηγέτας του κόσμου, προκειμένου να συναντηθούν και να συζητήσουν πολλάς υποθέσεις, αι οποίαι αφορούν αυτούς και θα εξαλείψουν κάθε αρνητικήν εικόνα και προκατάληψιν από τους άλλους. Δια να επιτύχωμεν αυτόν τον σκοπόν, πρέπει πρώτον να γνωρίσωμεν ο εις τον άλλον, με το να πλησιάσωμεν ο εις τον άλλον και να πραγματοποιώμεν συναντήσεις. Επιθυμούμεν να εκφράσωμεν την ευγνωμοσύνην Ημών προς το κράτος του Κατάρ, το οποίον έχομεν επισκεφθή κατά το παρελθόν πολλάς φοράς και το οποίον είναι εν καλόν παράδειγμα καλλιεργείας διαλόγου και διαφανείας. Είχομεν την τιμήν να συναντηθώμεν με την Αυτού Υψηλότητα, τον Σεΐχην Χαμάντ Μπεν Χαλίφα Α-Θάνι. Εις το κράτος του Κατάρ υφίσταται μία Χριστιανική Κοινότης, η οποία απολαμβάνει όλα της τα δικαιώματα και τον σεβασμόν και τούτο είναι μία καλή απόδειξις του σεβασμού και της αγάπης, η οποία επικρατεί εις την χώραν».

Αλ-Ράϊ: Τι παρουσιάζετε δια της συμμετοχής Υμών εις αυτήν την Διάσκεψιν;

Α.Θ.Μ.: «Συμμετέσχομεν εις μίαν ξεχωριστήν Συνεδρίαν περί πολιτικής και θρησκείας και τούτο είναι εν πολύ σπουδαίον θέμα. Ελάβομεν μέρος επίσης εις δύο άλλας Συνεδρίας και εδηλώσαμεν την γνώμην Ημών δια πολλά θέματα. Σήμερον η πολιτική και η διπλωματία ευρίσκονται εις μεγάλην ανάγκην δια πνευματικήν οικοδομήν και συμβουλήν».

Αλ-Ράϊ: Ακόμη και εις τα θρησκευτικά θέματα;

Α.Θ.Μ.: «Αληθώς, πρέπει να διαχωρίσωμεν την θρησκείαν από την πολιτικήν ως προς τας δραστηριότητας αυτών. Οι κληρικοί δεν πρέπει να μετατραπούν εις πολιτικούς ούτε το αντίθετον. Ουχ ήττον όμως, η πολιτική και η θρησκεία θα πρέπει να συνεργασθούν. Πράγματι, η πολιτιστική μας κληρονομία εβασίσθη εις την θρησκείαν και διεμόρφωσε τον πολιτισμόν μας, συνεπώς οι πολιτικοί έχουν επηρεασθεί από την θρησκείαν. Εν πάση περιπτώσει, η θρησκεία είναι κάτι το θετικόν και όχι αρνητικόν».

Αλ-Ράϊ: Συμφώνως προς την πεποίθησιν της Υμετέρας Μακαριότητος, εις ποίαν έκτασιν το Συνέδριον τούτο συνέβαλεν εις την κατανόησιν των διαφορετικών γνωμών των συμμετεχόντων εις αυτό και εις την γνωριμίαν μετ' αυτών;

Α.Θ.Μ.: «Τούτο βοηθεί αποφασιστικώς και όχι μόνον μεταξύ του Αμερικανικού και του Ισλαμικού κόσμου, αλλά μεταξύ όλων των θρησκειών. Όπως γνωρίζετε, αι φιλονικείαι και αι διαφοραί έχουν βαθυτάτας ρίζας εις την ιστορίαν. Όσον αφορά εις την Ιερουσαλήμ, από την οποίαν Ημείς προερχόμεθα, είναι ένας μοναδικός τόπος θρησκειών και πολιτισμών. Είναι ο τόπος, τον οποίον συμμερίζονται αι τρεις θρησκείαι, είναι εν καλόν πρότυπον δια συνύπαρξιν, παρά τας λανθασμένας αντιλήψεις, τας οποίας οι οπαδοί της μιας θρησκείας έχουν δια τους άλλους».

Αλ-Ράϊ: Ποία βήματα πρέπει να ακολουθήσωμεν, δια να απομακρύνωμεν τας προκαταλήψεις ταύτας;

Α.Θ.Μ.: «Πιστεύω ότι το πρώτον βήμα είναι ο διάλογος, έπειτα ο τρόπος εργασίας, δια να προωθήσωμεν την εμπιστοσύνην μεταξύ ημών. Είμεθα κληρικοί και ζώμεν εις την Ιερουσαλήμ 40 χρόνια και πιστεύομεν ότι τούτο ακριβώς είναι το κέντρον του προβλήματος, δηλ. η έλλειψις εμπιστοσύνης μεταξύ των αντιπάλων παρατάξεων».

Αλ-Ράϊ: Μακαριώτατε, εις ποίας δραστηριότητας προβαίνετε, προκειμένου να αναπτύξητε την εμπιστοσύνην εις τα πνεύματα των οπαδών των θρησκειών αυτών;

Α.Θ.Μ.: «Βεβαίως ημείς προστατεύομεν τα δικαιώματα των άλλων θρησκειών, σεβόμεθα αυτάς, ζητούμεν τον σεβασμόν αυτών και εργαζόμεθα δια την διάδοσιν της γνώσεως και της κατανοήσεως μεταξύ όλων, διότι η άγνοια είναι η κυριωτέρα αιτία όλων των κακών παραδειγμάτων, των κακών εικόνων, των προκαταλήψεων εναντίον των άλλων και της ελλείψεως κατανοήσεως μεταξύ τους».

Αλ-Ράϊ: Δεδομένου ότι προέρχεσθε εκ της Ιερουσαλήμ, τι πιστεύετε δια τας ανασκαφάς, εις τας οποίας εργάζονται οι Ισραηλινοί;

Α.Θ.Μ.: «Εις την Ιερουσαλήμ υπάρχουν πολλαί θρησκείαι και η Ιερουσαλήμ φιλοξενεί όλας αυτάς, όχι μόνον τας τρεις μεγάλας μονοθεϊστικάς θρησκείας, αλλά και άλλας θρησκείας επίσης. Η Ιερουσαλήμ περιεγράφη ως «η καρδιά του κόσμου» και ως πολύ σημαντική πόλις δι' όλον τον κόσμον. Επομένως, όταν βλέπωμεν ότι μία θρησκεία εις την Αγίαν Γην εκτίθεται εις βλάβην η ζημίαν, απαιτούμεν και ζητούμεν να γίνη σεβαστή. Κατά την γνώμην Ημών, όλοι οι Άγιοι Τόποι πρέπει να γίνωνται σεβαστοί από τον κάθε ένα».

Αλ-Ράϊ: Εις τον εσωτερικόν τομέα, πως συμπεριφέρεσθε με την κατάστασιν των Παλαιστινίων;

Α.Θ.Μ: «Εκδίδομεν ανακοινώσεις και καταδικάζομεν αυτάς τας ενεργείας. Και είμεθα εναντίον οποιασδήποτε επιθέσεως εις βάρος των θρησκειών των άλλων. Δεν δεχόμεθα να εκτίθενται εις κίνδυνον ωρισμέναι θρησκείαι από άλλας θρησκείας».

Αλ-Ράϊ: Ποία είναι τα άλλα εμπόδια δια την αμοιβαίαν κατανόησιν μεταξύ των Μουσουλμάνων και των Χριστιανών;

Α.Θ.Μ.: «Όπως είπομεν, είναι ενίοτε η προκατάληψις και αι ακρότητες από όλας τας θρησκείας. Δεν πιστεύω ότι η θρησκεία είναι πηγή βίας, αλλά το αντίθετον. Αλλά, μερικοί άνθρωποι χρησιμοποιούν την θρησκείαν, δια να διαδίδουν ιδιωτικάς ατζέντας και διαφορετικάς ιδεολογίας και τούτο είναι ένα μεγάλο πρόβλημα».

Αλ-Ράϊ: Πως περιγράφετε τους πολέμους, τους οποίους διεξάγει η Αμερική εις τον κόσμον και ιδίως εναντίον των Ισλαμικών χωρών, οι οποίοι πόλεμοι αναζωογονούν τα αισθήματα μίσους μεταξύ των θρησκειών;

Α.Θ.Μ.: «Επιτρέψατέ μου να σας είπω ότι ο καθένας γνωρίζει την αλήθειαν δι' ο,τι συμβαίνει και ο κόσμος έχει γίνει σαν ένα μικρό χωριό εξ αιτίας της παγκοσμιοποιήσεως και της διεθνούς επικοινωνίας. Και ο μόνος τρόπος εξόδου απ' αυτάς τας κυρίως κρίσεις είναι να κατανοήσωμεν ο εις τον άλλον και ταυτοχρόνως να είμεθα ρεαλισταί. Ημείς καταδικάζομεν οποιοδήποτε είδος η οποιανδήποτε μορφήν βίας, ανεξαρτήτως της προελεύσεως αυτής. Πρέπει όμως να ενθυμώμεθα ότι είμεθα άνθρωποι και ότι δεν είμεθα τέλειοι και ότι μπορεί να διαπράξωμεν λάθη, τα οποία δημιουργούν πολλά προβλήματα».

Αλ-Ράϊ: Συμφωνείτε με την περιγραφήν του πολέμου ως σταυροφορίας εναντίον των Μουσουλμάνων;

Α.Θ.Μ: «Πρέπει να είπωμεν τούτο, πως ο,τι συμβαίνει είναι αποτέλεσμα αγνοίας και από τας δύο πλευράς και επειδή οι άνθρωποι δεν ενδιαφέρονται πλέον δια τας θρησκείας εις τας ημέρας μας, οδηγούμεθα εις μίαν κατάστασιν ελλείψεως σεβασμού προς την άλλην πλευράν. Τώρα, οι πολιτικοί και οι λαμβάνοντες τας αποφάσεις είναι πεπεισμένοι ότι η θρησκεία παίζει έναν μεγάλον ρόλον εις την κοινωνικήν και την πολιτικήν ζωήν, αν και εις το παρελθόν είχε παραμεληθεί ο ρόλος ούτος αυτής. Επομένως, μπορούμεν να είπωμεν ότι η θρησκεία και η πολιτική ευρίσκονται εις μεγάλην αλληλεπίδρασιν».

Εν συνεχεία ο Μακαριώτατος, συνοδευόμενος υπό του εν Ντόχα - Κατάρ Πατριαρχικού Επιτρόπου Αρχιμανδρίτου π. Μακαρίου και του εν Φχες της Ιορδανίας Αρχιμανδρίτου π. Ιερωνύμου, επεσκέφθη και παρηκολούθησε τας εργασίας του εν Ντόχα ανεγειρομένου Ναού του Πατριαρχείου προς τιμήν του Αγίου Ισαάκ του Σύρου και του Αγίου ενδόξου μεγαλομάρτυρος Γεωργίου του Τροπαιοφόρου και συνεχάρη τον Αρχιμανδρίτην π. Μακάριον δια τας καταβεβλημένας υπ' αυτού προσπαθείας αποπερατώσεως του έργου τούτου.

Εκ της Αρχιγραμματείας






ΡΩΜΗΟΣΥΝΗ
Powered by active³ CMS - 21/04/2025 9:40:02 πμ