ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΤΩ ΜΑΚΑΡΙΩΤΑΤΩ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΙΕΡΟΣΟΛΥΜΩΝ κ.κ. ΘΕΟΦΙΛΩ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2009
Γρηγοριανόν ( 20-9-2009 ) /Ιουλιανόν ( 7-9-2009 )
Την Τρίτην, 2αν/15ην Σεπτεμβρίου 2009, ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Ιεροσολύμων κ.κ. Θεόφιλος εδέχθη τον εξ Ιορδανίας Ελληνορθόδοξον διάσημον καρδιοχειρουργόν ιατρόν κ. Νταούντ Χανανήε. Ούτος είναι ο πρώτος επιχειρήσας εγχείρησιν ανοικτής καρδίας εις Μέσην Ανατολήν το 1970 ως ιατρός στρατιωτικού νοσοκομείου. Ούτος συνεζήτησε μετά του Μακαριωτάτου θέματα αφορώντα εις την υγιείαν του ανθρώπου και θέματα αγαθών σχέσεων του αραβοφώνου ποιμνίου μετά του Πατριαρχείου. Ο Μακαριώτατος επέδωσεν εις αυτόν και εις τήν σύζυγον αυτού χρυσούν σταυρόν.
Εν συνεχεία ο Μακαριώτατος εδέχθη την κ. Μax Merav, στέλεχος τού Van Leer Jerusalem Institute, συνοδευομένην υπό ομάδος φωτογράφων, μελετητών της Ιστορίας των θρησκευτικών Κοινοτήτων της Αγίας Γης, οι οποίοι εζήτησαν και ήκουσαν παρά του Μακαριωτάτου περί του πνευματικού ρόλου του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων ως πνευματικού καθιδρύματος, υπηρετούντος θρησκευτικούς και μόνον σκοπούς δια μέσου των αιώνων. «Ημείς από του 7ου αι. και εξής», είπεν ο Μακαριώτατος, «ευρισκόμεθα ουχί εις διάλογον μετά του Ισλάμ, αλλά εις συμβίωσιν».
«Οι οπαδοί των τριών θρησκευμάτων», εσυνέχισεν ο Μακαριώτατος, «πιστεύομεν εις ένα Θεόν. Ο εκ Νεαπόλεως Ιουστίνος, ο φιλόσοφος και μάρτυς, κάμνει λόγον περί του σπερματικού λόγου, δηλαδή του λόγου, ο οποίος εμπεριέχει σπέρματα αληθείας, ευρισκόμενα εις εκάστην θρησκείαν. Η Ιερουσαλήμ έχει το στοιχείον τούτο, το πολυ-πολιτισμικόν και πολυ-θρησκευτικόν, το οποίον γίνεται κατατανοητόν, εάν δεν προσπαθώμεν να το εκλογικεύομεν. Τούτο το στοιχείον απεικονίζεται εις τας τελετάς των Εκκλησιών, ως π.χ. εις το φωτογραφικόν λεύκωμα, το οποίον εδημιούργησε δια την Ορθόδοξον Εκκλησίαν η Ιουδαία φωτογράφος κ. Gali Tibbon, τιτλοφορούμενον: «Ιερουσαλήμ, ο Ομφαλός της Γης». Η Ιερουσαλήμ προτρέπει ημάς να βλέπωμεν την κοινήν ανθρωπίνην ημών φύσιν. Η Ιερουσαλήμ φέρει εις συνάντησιν τους οπαδούς των τριών διαφορετικών μονοθεϊστικών θρησκειών. Εις τούτο συντελούν και αι προσπάθειαι του "Council of the Religious Institutions of the Holy Land" και η συνεργασία μεταξύ των Αρχηγών των Χριστιανικών Εκκλησιών της Αγίας Γης. Παρά ταύτα, την εικόνα ταύτην της Ιερουσαλήμ ως ανοικτής πόλεως εις πάντας τους θρησκευομένους και αναζητούντας την αλήθειαν, επισκιάζει η δυσχερής πολιτική κατάστασις».
Εν συνεχεία ο Μακαριώτατος εδέχθη επίσκεψιν του Καρπαθο-Ρώσου ιερέως π. Νεκταρίου Τρεβίνο, υπαγομένου εις το Οικουμενικόν Πατριαρχείον. Ούτος εζήτησε την ευλογίαν του Μακαριωτάτου δια την ίδρυσιν Θεολογικής Σχολής εις Η.Π.Α υπό των Καρπαθορώσων. «Τούτο το αίτημα», είπεν αυτώ ο Μακαριώτατος «απαιτεί, ως είναι αυτονόητον, μεγάλην οικονομικήν ενίσχυσιν». Ο ιερεύς παρεδέχθη τούτο, αλλά είπεν ότι υπάρχει μία μόνον Θεολογική Σχολή εις τήν Αρχιεπισκοπήν Βορείου και Νοτίου Αμερικής. Ο προτείνων τούτο ιερεύς, π. Νεκτάριος, απόστρατος του Τμήματος Αεροπορίας του Αμερικανικού Στρατού, θα είναι ο Διευθυντής της Σχολής. Ο Μακαριώτατος εζήτησε από τον ιερέα να προσκομίση συστατήριον παρά του Οικουμενικού Πατριαρχείου δι' έναρξιν επιστημονικής συνεργασίας μεταξύ του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων και της Επιτροπής δια την προώθησιν του έργου της ιδρύσεως του Πανεπιστημίου τούτου.
Την Τετάρτην, 3/16-9-2009, ο Μακαριώτατος εδέχθη ομάδα αλεξιπτωτιστών εκ Σερβίας, ων ηγείτο ο εις Ιερουσαλήμ μετεκπαιδευόμενος Σέρβος ιερομόναχος π. Ιωάννης. Εις τούτους ωμίλησεν ο Μακαριώτατος περί της Ιερουσαλήμ ως θρησκευτικής αγίας και ανοικτής πόλεως, περί του ειρηνευτικού ρόλου του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων και περί του ενοποιού ρόλου της Ορθοδόξου Εκκλησίας αναμέσον των ορθοδόξων εθνών.
Την Παρασκευήν, 5/18-9-2009, ο Μακαριώτατος εδέχθη εις το Πατριαρχείον τον Μητροπολίτην Κιέβου κ. Βλαδίμηρον μεθ' ομάδος τριάκοντα ιερέων και πεντακοσίων προσκυνητών.
Ο Μακαριώτατος εκαλωσώρισε τον Μητροπολίτην και τους προσκυνητάς, λέγων εις αυτούς ότι καθίστανται θεωροί πνευματικώς της θείας Αποκαλύψεως, των σωτηριωδών γεγονότων της πίστεως ημών, εις τους Τόπους, εις τους οποίους αυτά εφανερώθησαν, από του Όρους Σινά, ένθα ο Θεός ενεφανίσθη εις τον Μωϋσήν δια συμβόλων, έως και του Όρους Θαβώρ, ένθα ο Χριστός εφανέρωσεν Εαυτόν εις τους μαθητάς Αυτού δια του ακτίστου φωτός του θείου προσώπου Αυτού. Φύλαξ των τόπων και των γεγονότων τούτων έχουν καταστή ανέκαθεν δια μέσου των αιώνων το Πατριαρχείον Ιεροσολύμων και η Αγιοταφιτική Αδελφότης εξ ονόματος όλων των Ορθοδόξων εθνών.
Ο Μακαριώτατος ετόνισε την ανάγκην ενότητος της πίστεως ημών, υπαρχούσης εις την Ορθόδοξον Εκκλησίαν και επίσης την ανάγκην διοικητικής εκκλησιαστικής Ορθοδόξου ενότητος. Η υπόστασις και η δομή της Ορθοδόξου Εκκλησίας, προσφέρει το πλαίσιον θεραπείας του ανθρώπου εκ της ασθενείας, της αδυναμίας και της αστοχίας αυτού, η οποία είναι η αμαρτία. Την θεραπείαν ταύτην προσφέρει ιδιαιτέρως η Ορθόδοξος Εκκλησία των Ιεροσολύμων, η οποία είναι η ενσάρκωσις του έργου του Χριστού εις την γην δια την σωτηρίαν των ανθρώπων. Ο Μακαριώτατος ηυχήθη εις αυτούς να έχουν βαθείαν την εμπειρίαν ταύτην της προσκυνηματικής θεωρίας εις τους Αγίους Τόπους κατά τας ημέρας ταύτας.
Ο Άγιος Κιέβου συνωδεύετο και υπό ομάδος μοναζουσών, αι οποίαι έψαλαν εν χορωδία τους ύμνους του Αγίου Νεκταρίου προς την Θεοτόκον: «Χαίρε Νύμφη, Ανύμφευτε». Το μεταμεσονύκτιον της ιδίας ημέρας ο Μητροπολίτης Κιέβου μετά της συνοδείας αυτού ελειτούργησεν εις τον Ναόν της Αναστάσεως.
Κατόπιν ο Μακαριώτατος εδέχθη ομάδα 50 Ελλήνων προσκυνητών εκ της συνοικίας Διονύσου των Αθηνών, τους οποίους συνώδευεν ο π. Μάρκος Μανώλας, υπεύθυνος δια την εφημερίδα «Ορθόδοξος Τύπος». Ο π. Μάρκος συνωδεύετο υπό ομάδος ιερέων και ιεροψαλτών, οι οποίοι έψαλαν εις τον Μακαριώτατον το «Πολυχρόνιον» Αυτού.
Ακολούθως ο Μακαριώτατος εδέχθη εις το γραφείον αυτού τον Γενικόν Διευθυντήν του επισήμου ιστοχώρου του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων ιατρόν Δρ. Χρίστον Νικολάου, ο οποίος ενημέρωσεν Αυτόν δια την αρξαμένην διαδικασίαν αναβαθμίσεως του τεχνικού μέρους της Ιστοσελίδος, η οποία θα ολοκληρωθή συντόμως, ούτως ώστε να γίνη ευκολωτέρα εις την χρήσιν, περισσότερον ενημερωτική και να καθιστά, με την προγραμματιζομένην εισαγωγήν βίντεο, αμεσωτέραν την παρουσίαν του Πατριαρχείου εις το διαδίκτυον. Επίσης ο κ. Νικολάου ενημέρωσε τον Μακαριώτατον ότι θα προστεθούν εις το άλμπουμ οπτικών «πανοραμάτων» και άλλα προσκυνήματα, όπως π.χ. το Φρέαρ του Ιακώβ.
Ο Μακαριώτατος ανεφέρθη εις την μεγάλην προσφοράν, την οποίαν επιτελεί η ιστοσελίδα μας εις τον τομέα της ενημερώσεως, ανεφέρθη εις την επιτυχή λειτουργίαν της ιστοσελίδος και την ήδη υπάρχουσαν αναβάθμισιν, η οποία συνετελέσθη εις τρεις διαφορετικάς γλώσσας. Εν συνεχεία ο Μακαριώτατος προέτεινεν εις τον κ. Νικολάου να ξεκινήση μίαν προσπάθειαν ενημερώσεως των χρηστών του ιστοχώρου δια θέματα του Ελληνορθοδόξου ποιμνίου εις αγνώστους δια το ευρύ κοινόν περιοχάς, αι οποίαι υπάγονται εις την εκκλησιαστικήν δικαιοδοσίαν του Πατριαρχείου εις όλην την Μέσην Ανατολήν.
Εκ της Αρχιγραμματείας
![]() | ![]() | ![]() | ![]() |
![]() | ![]() | ![]() | ![]() |