Ο ΜΑΚΑΡΙΩΤΑΤΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΙΕΡΟΣΟΛΥΜΩΝ κ.κ. ΘΕΟΦΙΛΟΣ Γ' ΠΡΟΕΞΑΡΧΕΙ ΝΥΚΤΕΡΙΝΗΣ ΠΑΝΗΓΥΡΙΚΗΣ Θ. ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΔΙΑ ΤΗΝ ΕΟΡΤΗΝ ΤΗΣ ΕΝΔΟΞΟΥ ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΕΩΣ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ ΕΠΙ ΤΟΥ ΟΡΟΥΣ ΘΑΒΩΡ
Γρηγοριανόν (19-8-2009) / Ιουλιανόν ( 6-8-2009).
Το όρος Θαβώρ, Ιταβύριον εις την θύραθεν γραμματείαν, «δεσπόζει εις το μέσον της Γαλιλαίας, αναμέσον της πεδιάδος του Ιεζράελ και της Σκυθουπόλεως, πανταχόθεν απομεμονωμένον από παντός άλλου ομόρου όρους (Βενιαμίν Ιωαννίδου, Προσκυνητάριον τής Αγίας Γης, σ. 349).
Μνείαν του όρους Θαβώρ έχομεν εις την Παλαιάν Διαθήκην. Αναφέρεται εις τους ψαλμούς: «Θαβώρ και Ερμών εν τω ονόματί Σου αγαλλιάσονται» (Ψαλμ. 88,13). Επίσης αναφέρεται ως το όριον των φυλών Ζαβουλών και Ισσάχαρ (Ιησ. Ναυή 19, 12-22) και ως ο τόπος συγκεντρώσεως των υιών Ισραήλ υπό τον Βαρούχ και την Δεβώραν προ της μάχης κατά του Σισάρα (Κριτ. 4,6).
Εις την Καινήν Διαθήκην δεν γίνεται ονομαστική μνεία του όρους Θαβώρ. Τούτο όμως υπονοείται ως το όρος της Μεταμορφώσεως του Κυρίου δια της φράσεως του αποστόλου Πέτρου, «εν όρει αγίω», «και ταύτην την φωνήν -Ούτός εστιν ο Υιός μου ο αγαπητός, εις ον εγώ ηυδόκησα- ηκούσαμεν εξ ουρανού ενεχθείσαν συν αυτώ όντες εν τω αγίω όρει». (Πέτρ. Β' 1,18).
Παρά την καινοδιαθηκικήν ανωνυμίαν, αρχαιοτάτη πίστις και παράδοσις της Εκκλησίας συνδέει το γεγονός της Μεταμορφώσεως του Κυρίου με το όρος Θαβώρ.
Εις τους πρόποδας τούτου του όρους άφησε ο Κύριος τους υπολοίπους μαθητάς Αυτού και παρέλαβε μεθ' Εαυτού επί της κορυφής τους τρεις προκρίτους, Πέτρον και Ιάκωβον και Ιωάννην.
Ενώπιον αυτών αίφνης έλαμψε το πρόσωπον Αυτού ως ο ήλιος και τα ιμάτια Αυτού εγένοντο λευκά ως το φως και ώφθησαν ο Μωϋσής και ο Ηλίας να συλλαλούν μετ' Αυτού περί της σταυρικής θυσίας Αυτού εις Ιεροσόλυμα και ο Πέτρος προέτεινεν Αυτώ να κατασκευάσουν τρεις σκηνάς και να μείνουν επί του όρους, οπότε και νεφέλη φωτεινή επεσκίασεν αυτούς και ηκούσθη φωνή εκ της νεφέλης λέγουσα: «Ούτός εστιν ο Υιός μου ο αγαπητός, εν ω ηυδόκησα, Αυτού ακούετε» (Λουκ. 9,28-36).
Συμφώνως προς την ερμηνείαν των Πατέρων της Εκκλησίας, ο Κύριος παρέδωσε την θαυμαστήν αυτήν θέαν του προσώπου Αυτού εις τους τρεις προκρίτους μαθητάς Αυτού και δι' αυτών εις την Εκκλησίαν, ίνα προετοιμάση και ενισχύση αυτούς δια το μυστήριον του Σταυρού και της Αναστάσεως Αυτού, ίνα υπομνήση το πρωτόκτιστον κάλλος της εικόνος του ανθρώπου, το αμαυρωθέν με την πτώσιν και αποκτώμενον πάλιν δια της πίστεως και κοινωνίας και ενότητος μετ' Αυτού.
Εν Αυτώ δια του προσωπικού αγώνος των πιστευόντων εις Αυτόν επιτυγχάνεται η αποβολή του ενδύματος της ασχημίας και της δυσμορφίας των παθών της ψυχής και η ένδυσις του ενδύματος της ευμορφίας, της κοσμιότητος και της ευπρεπείας των αρετών. Η μεταμόρφωσις αύτη, εις την οποίαν καλεί ο Κύριος τους εις Αυτόν πιστεύοντας, συνέβη εις τον ύψιστον βαθμόν εις τους Πατέρας της Εκκλησίας, οι οποίοι ως και οι μαθηταί «την δόξαν Κυρίου εθεάσαντο καθώς ηδύναντο, εν τη εμπειρία του ακτίστου φωτός του προσώπου Αυτού».
Ανάμνησιν του θαυμαστού γεγονότος τούτου είχε και εφέτος η Σιωνίτις Εκκλησία επί της κορυφής του όρους Θαβώρ έμπροσθεν και εντός του περικαλλούς ναού της Μεταμορφώσεως, του εκτισμένου μεν επί των ερειπίων αρχαιοτέρου βυζαντινού ναού υπό του αειμνήστου Πατριάρχου Ιεροσολύμων Κυρίλλου (1865), αγιογραφημένου δε προσφάτως θαυμαστώς δι' αρίστης βυζαντινής αγιογραφικής τέχνης υπό του φιλοπόνου ηγουμένου Αρχιμανδρίτου Ιλαρίωνος, ανακαινιστού όλων των χώρων της Μονής και κτίτορος παρεκκλησίου προς τιμήν της Αγίας Τριάδος.
Εις τον υπαίθριον πευκόφυτον χώρον έμπροσθεν του Ναού τούτου και επί καταλλήλως προητοιμασμένης εξέδρας, εις τύπον ιερού βήματος, ετελέσθη νυκτερινή θ. Λειτουργία, προεξάρχοντος της Α.Θ. Μακαριότητος, του Πατριάρχου Ιεροσολύμων κ.κ. Θεοφίλου Γ', συλλειτουργούντων Αυτώ των Ιερωτάτων Μητροπολιτών Καπιτωλιάδος κ. Ησυχίου και Βόστρων κ. Τιμοθέου, του Γέροντος Αρχιγραμματέως, Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Κωνσταντίνης κ. Αριστάρχου, τεσσαρακοντάδος ιερέων εξ Ελλάδος, Κύπρου, Ρουμανίας, Ρωσίας, Ουκρανίας και εν κατανύξει παρακολουθούντων περί τους τρεις χιλιάδας (3.000) πιστών εκ των ως άνω χωρών τούτων, δι' ο και τα βιβλικά αναγνώσματα ανεγνώσθησαν και η θ. Λειτουργία ετελέσθη ελληνιστί, αραβιστί, ρωσιστί και ρουμανιστί, τη παρουσία δε και της πρέσβεως της Μολδαβίας εις Ισραήλ κ. Λαρίσας Μίκολετς.
Εκτός των συλλειτουργών ιερέων περί τους εξήκοντα και πλέον προσήλθον, κρατούντες επιτραχήλιον και ζητούντες ευλογίαν παρά του Μακαριωτάτου δια την θ. Κοινωνίαν. Των αχράντων μυστηρίων εκοινώνησαν και οι πλείστοι των πιστών, δια την ευταξίαν των οποίων, λόγω του συνωστισμού, εχρειάσθησαν ειδικώτερα μέτρα τάξεως.
Ευθύς άμα τη απολύσει ο Μακαριώτατος προσεφώνησεν εν συντομία, δια τον κόπον της αγρυπνίας, τους πιστούς, ως εξής:
«Τέκνα εν Κυρίω αγαπητά,
Η Χάρις του Θεού ωδήγησεν ημάς ενταύθα, δια να εορτάσωμεν την εορτήν της Μεταμορφώσεως του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού. Εκάλεσεν ημάς να ανέλθωμεν εις το όρος Θαβώρ, δια να ίδωμεν την δόξαν του Θεού. Ταύτην την δόξαν είδεν ο Μωϋσής εις το όρος Σινά δια συμβόλων. Ταύτην είδον οι μαθηταί του Κυρίου επί του όρους Θαβώρ εις την πληρότητα αυτής. Ούτω και ημείς ήλθομεν εις τον τόπον, εις τον οποίον αυτήν την στιγμήν ιστάμεθα, δια να γίνωμεν κοινωνοί της μαρτυρίας του όρους Θαβώρ. «Θαβώρ» λέγοντες, εννοούμεν όχι το φυσικόν, αλλά το πνευματικόν όρος Θαβώρ, το οποίον δεν είναι άλλο τι από την Εκκλησίαν και από τας αρετάς και τας εντολάς, τας οποίας μας παραγγέλλει ο Κύριος ημών Ιησούς Χριστός να τηρώμεν.
Κατά την ημέραν της Μεταμορφώσεως, ο Θεός εφανέρωσε το άκτιστον φως Αυτού, την άκτιστον Αυτού ενέργειαν εν τω προσώπω του σεσαρκωμένου Λόγου του Θεού και Σωτήρος ημών Ιησού Χριστού. Ο υμνωδός της Εκκλησίας μας μας προτρέπει να ανέλθωμεν και ημείς πνευματικώς. Κατά την ημέραν ακριβώς της Μεταμορφώσεως, εις αυτόν τον τόπον, ένθα η Χάρις του Θεού μας ηξίωσεν να ιστάμεθα, ηκούσθη η φωνή του Θεού Πατρός δια τον Υιόν Αυτού τον Μονογενή λέγουσα: «Ούτός εστιν ο Υιός μου ο αγαπητός, εν ω ηυδόκησα, Αυτού ακούετε». Ταύτην την παραγγελίαν έδωσεν ο Θεός εις τους μαθητάς του Χριστού. Αυτήν ακριβώς την παραγγελίαν καλούμεθα και ημείς να ακούωμεν, Αυτού τας εντολάς να εκτελώμεν,το θέλημα Αυτού να ακολουθώμεν. Αμήν. Γένοιτο».
Κατόπιν ο Μακαριώτατος ηυλόγησε τας σταφυλάς και ούτως έληξεν η νυκτερινή θ. Λειτουργία.
Την δε πρωΐαν ετελέσθη θ. Λειτουργία εντός του ιερού Ναού, προεξάρχοντος του Ιερωτάτου Μητροπολίτου Ναζαρέτ κ. Κυριακού, συλλειτουργούντων πολλών ιερέων, τη συμμετοχή πολλών προσκυνητών, εντοπίων αραβοφώνων ορθοδόξων και άλλων εξ ορθοδόξων χωρών. Μετά την θ. Λειτουργίαν ηκολούθησεν η λιτάνευσις της ιεράς εικόνος πέριξ του ιερού Ναού και δεξίωσις δια πάντας τους πιστούς. Περί την μεσημβρίαν ο ηγούμενος Αρχιμανδρίτης Ιλαρίων παρέθεσε τω Μακαριωτάτω πλουσίαν τράπεζαν, με κατάλυσιν ιχθύος και παροχήν εκ των ευλογηθεισών σταφυλών.
Το γεγονός της Μεταμορφώσεως του Κυρίου και Σωτήρος ημών Ιησού Χριστού εωρτάσθη δια πανηγυρικής θ. Λειτουργίας και εις το Θεομητορικόν Μνήμα εν Γεθσημανή, προεξάρχοντος του Γέροντος Δραγουμάνου Ιερωτάτου Μητροπολίτου Ελευθερουπόλεως κ. Χριστοδούλου. Ούτω, δόξα τω Θεώ, πάντες, εν τω μέτρω του αγώνος και της συμμετοχής αυτού έκαστος, «φωτί προσελάβομεν φως και μετάρσιοι γενόμενοι τω πνεύματι, υμνήσαμεν Τριάδα ομοούσιον».
Εκ της Αρχιγραμματείας
![]() | ![]() | ![]() | ![]() |
![]() | ![]() | ![]() | ![]() |