14/11/09 Μήνυμα της Α.Θ.Μ. του Πατριάρχου Ιεροσολύμων κ.κ. Θεόφιλου Γ΄ στο Α΄ Πανελλήνιο Συνέδριο της Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου

ΜΗΝΥΜΑ ΤΗΣ Α.Θ.Μ. ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΟΥ ΙΕΡΟΣΟΛΥΜΩΝ κ.κ. ΘΕΟΦΙΛΟΥ Γ' ΕΙΣ ΤΟ Α' ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΝ ΣΥΝΕΔΡΙΟΝ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΖΑΚΥΝΘΟΥ ΜΕ ΚΕΝΤΡΙΚΟΝ ΘΕΜΑ: «ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑΤΙΚΕΣ ΠΕΡΙΗΓΗΣΕΙΣ / ΤΑ ΕΠΤΑΝΗΣΑ ΩΣ ΠΑΝΟΡΘΟΔΟΞΟΙ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑΤΙΚΟΙ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ».

Γρηγοριανόν (14-11-2009) / Ιουλιανόν (1-11-2009).

«Μακαριώτατε Αρχιεπίσκοπε Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμε,
Ιερώτατε Μητροπολίτα Ζακύνθου κ. Χρυσόστομε,
Σεβασμιώτατοι Άγιοι Αρχιερείς,
Ελλογιμώτατοι κύριοι καθηγηταί, κυρίαι, κύριοι,

Η πρόσκλησις της Ημετέρας Μετριότητος εις το διοργανούμενον υπό την αιγίδα του Συνοδικού Γραφείου Προσκυνηματικών Περιηγήσεων (Αναπτύξεως του Θρησκευτικού Τουρισμού της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος) Α' Πανελλήνιον Συνέδριον εις την Ιεράν Μητρόπολιν Ζακύνθου από 14 έως 15 Νοεμβρίου 2009 με κεντρικόν θέμα: «Προσκυνηματικές περιηγήσεις Ιστορία, Παράδοση, Νεότερες Εξελίξεις και Προβληματισμοί. Τα Επτάνησα ως πανορθόδοξοι προσκυνηματικοί προορισμοί», περιποιεί εις Ημάς ιδιαιτέραν τιμήν και προκαλεί χαράν ουκ ολίγην, καθ' ότι παρέχει εις Ημάς την ευκαιρίαν της εξ Ιεροσολύμων μεθ' υμών επικοινωνίας εν τω προσώπω του αντιπροσώπου Ημών, Πανιερωτάτου Μητροπολίτου Καπιτωλιάδος κ. Ησυχίου, διαβιβάζοντος τους λόγους τούτους:

Ακολουθούσα η Εκκλησία εις την λατρείαν αυτής την ευαγγελικήν εντολήν του Κυρίου: «πνεύμα ο Θεός και τους προσκυνούντας Αυτόν εν πνεύματι και αληθεία δει προσκυνείν» (Ιω. 4,24), υιοθέτησε εκδηλώσεις της πίστεως και της ευσεβείας των τιμίων μελών αυτής, προσκυνηματικών δηλονότι εξορμήσεων και περιηγήσεων εις τόπους αγίους, εις τους οποίους εφανερώθησαν γεγονότα σωτήρια δια το ανθρώπινον γένος η έζησαν πρόσωπα άγια, διδάξαντα και καθοδηγήσαντα εις την Ορθόδοξον πίστιν μυριάδας πιστών.

Σεβάσματα τοιαύτα της πίστεως ημών είναι ο Πανάγιος του Κυρίου Τάφος και τα λοιπά προσκυνήματα της Αγίας Γης, το θεοβάδιστον όρος Σινά, το Αγιώνυμον Όρος, η Παναγία της Τήνου, το Μέγα Σπήλαιον, τα Επτανήσια προσκυνήματα του Ιονίου Πελάγους, του γεωγραφικού θαλασσίου συνδέσμου τούτου μεταξύ Ανατολής και Δύσεως, ως είναι το σκήνωμα του εν Αγίοις Πατρός ημών Σπυρίδωνος Επισκόπου Τριμυθούντος του θαυματουργού εν Κερκύρα, του Αγίου Γερασίμου του Νέου εν Κεφαλληνία και του οσίου Πατρός ημών Διονυσίου Αρχιεπισκόπου Αιγίνης του εκ Ζακύνθου, εν τη ωραιοτάτη νήσω της Ζακύνθου και τη θεοσώστω Μητροπόλει ταύτη, εν η πλουσιοπαρόχως φιλοξενείται το Συνέδριον τούτο, και άλλα πολλά, «περί ων επιλείψει ημάς ο χρόνος διηγουμένους». (Εβρ. 11,32).

Τους τόπους τούτους, πόλους έλξεως των πιστών, αγωνίζεται να διατηρή η Εκκλησία ουχί ως χώρους αρχαιολογικούς η μουσειακούς αλλ' ως χώρους λατρείας, εις τους οποίους αναπέμπονται προσευχαί προς τον Θεόν, προσφέρονται θυσίαι αναίμακτοι, εις τας οποίας, συμμετέχοντες οι πιστοί, διδάσκονται, οικοδομούνται, αγιάζονται, τελειούνται, σώζονται. Ούτω ποιούσα η Εκκλησία, διαφυλάττει ταύτα από του κύματος του λεγομένου «θρησκευτικού τουρισμού», του κατευθυνομένου με γνώμονα το οικονομικόν και εμπορικόν κριτήριον, στερουμένου της θρησκευτικής πίστεως και αλλοιούντος τον θρησκευτικόν χαρακτήρα των προσκυνημάτων. Παρά ταύτα, η Εκκλησία, τηρούσα την ευαγγελικήν προτροπήν: «έρχου και ίδε» (Ιω. 1,46), δεν κρατεί ταύτα κλειστά και διαθέσιμα μόνον δια τους πιστούς αυτής, αλλά ανοικτά και προσβάσιμα υπό τους όρους της κοσμιότητος και ευπρεπείας και εις τους κινουμένους αρχικώς εκ γνωσιολογικού ενδιαφέροντος μόνον και «παραρριπτομένους εις τας αυλάς του Κυρίου» (Ψαλμ. 83 (84), 10), εξ ων ούτοι ελκυόμενοι εκ των ορωμένων και δρωμένων έσω, δύνανται να ενδιαφερθώσι και ωφεληθώσι εν τω μέτρω της μετοχής αυτών.

Τας προσκυνηματικάς Ημών εμπειρίας ταύτας, βιουμένας καθ' εκάστην εις την πηγήν και την βάσιν παντός προσκυνήματος εν τη Σιωνίτιδι Εκκλησία και εκτός αυτής, ήτοι τον Φρικτόν Γολγοθάν, εφ' ου εχύθη το ζωοποιόν αίμα του Λυτρωτού ημών, Κυρίου Ιησού Χριστού και εις τον Πανάγιον και Ζωοδόχον Τάφον, εν ω ετάφη και εξ ου ανέστη και συνανέστησεν ημάς, συμμεριζόμενοι μετά πάντων υμών, μετά του Προκαθημένου της Εκκλησίας της Ελλάδος, των Σεβασμιωτάτων Αγίων Αρχιερέων, των Ελλογιμωτάτων καθηγητών και πάντων των μετεχόντων του εγκρίτου Συνεδρίου τούτου, ιδία δε μετά του φιλοξενούντος τούτο λίαν αγαπητού Ημών αδελφού Ιερωτάτου Μητροπολίτου Ζακύνθου κ. Χρυσοστόμου, ευχόμεθα όπως τα προσκυνήματα της Επτανήσου αναδεικνύωνται συνεχώς πανορθόδοξοι προσκυνηματικοί προορισμοί οικοδομής, αγιασμού και σωτηρίας των προσκυνητών αυτών.

Επί τούτοις, χαιρετίζοντες πάντας υμάς από του Παναγίου και Ζωοδόχου Τάφου δια του νικητηρίου κατά του θανάτου χαιρετισμού «Χριστός Ανέστη», διατελούμεν».
Εν τη Αγία Πόλει Ιερουσαλήμ, βθ' Νοεμβρίου ι'

ΘΕΟΦΙΛΟΣ Γ'
Πατριάρχης Ιεροσολύμων




ΡΩΜΗΟΣΥΝΗ
Powered by active³ CMS - 21/04/2025 5:21:15 μμ