Ο Ιησούς είναι το Α και το Ω. Η αρχή και το τέλος. Όχι μονάχα σαν έννοια θεολογική – ο Άναρχος και Αιώνιος – αλλά και σαν αρχή και τέλος του βιωματικού «είναι» μας. Το κέντρο της ύπαρξής μας. Όπως ο φυσικός ήλιος είναι το κέντρο του ηλιακού συστήματος, έτσι και ο νοητός Ήλιος, ο Ιησούς, είναι το κέντρο της πνευματικής μας ζωής. Κι όπως ο άνθρωπος κάτω από τον ήλιο περιχύνεται από φως και κάθε σκιά εξαφανίζεται, κατά παρόμοιο τρόπο ο άνθρωπος που βρίσκεται στην παρουσία και την αγάπη του Θεού, καμιά σκιά του κακού δεν τον περιβάλλει.
Ο Μάξιμος Ομολογητής διδάσκει: «Ὁ ἀγαπῶν τὸν Θεόν, ἀγγελικὸν βίον ἐπὶ γῆς ζεῖ». Η ενατένιση του Θεού λούζει με φως τον άνθρωπο με τις ακτίνες της θεότητος. Η μέθεξη του θείου και απείρου φωτός γίνεται υπαρξιακή πραγματικότητα. Ο άνθρωπος γίνεται όλος επίγειος άγγελος και «Θεός κατά χάριν».
«Ἐνδύσασθε τὸν Κύριον Ἰησοῦν» (Ρωμ. ΙΓ΄ 14). Να ντυθούμε το θεοΰφαντο χιτώνα των αρετών Του. Να ντυθούμε την αγάπη Του, την πραότητά Του, την ταπείνωσή Του, την προσευχή Του. Να ντυθούμε τον Ιησού σημαίνει να περιφέρουμε παντού και σε όλους τις αρετές του Ιησού. Να χριστοποιηθούμε. Χωρίς τον Ιησού είμαστε γυμνοί, κάθε δε άλλο ένδυμα είναι φύλλα συκιάς και κάτω από αυτά παραμένουμε εκτεθειμένοι σε κάθε κίνδυνο.
Το πρώτο ντύσιμο του Ιησού το κάναμε με το άγιο Βάπτισμα. «Ὅσοι εἰς Χριστὸν ἐβαπτίσθητε, Χριστὸν ἐνεδύσασθε» (Γαλ. Γ΄27). Με το άγιο βάπτισμα ξεντυθήκαμε την αμαρτία και το πονηρό και ντυθήκαμε τον Ιησού, δεχτήκαμε και αγκαλιάσαμε το Χριστό. «Απεταξάμεθα» το Σατανά και «συνεταξάμεθα» με το Χριστό. Υιοθετηθήκαμε και ντυθήκαμε το βασιλικό του χιτώνα. Αφομοιωθήκαμε και μεταμορφωθήκαμε με τη Χάρι Του. Γίναμε ένα με τον Ιησού. Αυτήν την ένωση και χριστοποίηση ζητά Εκείνος. «Μείνατε ἐν ἐμοὶ κἀγῶ ἐν ὑμῖν». Όπως η κληματόβεργα όταν είναι ενωμένη με την κληματαριά, παίρνει τους χυμούς του κορμιού, έτσι και εμείς ενωμένοι με τον Ιησού, παίρνουμε το θείο χυμό της Χάρης, που το νιώθουμε να κυκλοφορεί στην ψυχή μας. Γινόμαστε κατά χάριν «κοινωνοί της θείας φύσεως».
Τούτο επιτυγχάνεται ιδιαίτερα με τη μυστηριακή ζωή και προπάντων με τη Θεία Κοινωνία. «Ἀνέμιξεν ἑαυτὸν ἡμῖν καὶ ἀνέφυρε τὸ σῶμα αὐτοῦ εἰς ἡμᾶς», λέγει ο ιερός Χρυσόστομος. Μεταπλάθει σε μια ανάμιξη και μια ζύμη τον Εαυτό Του με εμάς. Ή κατά το παράδειγμα του Κυρίλλου Αλεξανδρείας, όπως δύο κομμάτια κερί στη φωτιά γίνονται ένα, έτσι Θεός και άνθρωπος, θεία και ανθρώπινη φύση, γίνονται ένα».
Ο Γεώργιος Φλωρόφσκι τονίζει ότι έχουμε χρέος με μια υπεύθυνη, ελεύθερή μιας κίνηση, να παρουσιάζουμε μπροστά στο Θεό την ανθρώπινη φύση μας, δηλαδή να υπερνικούμε τον κλειστό χαρακτήρα της φύσης μας και να δεχόμαστε με αυταπάρνηση τη μυστική εκείνη και φοβερή και άρρητη υπερφυσική κατάσταση, τη Θέωση.
Η ανθρώπινη φύση οφείλει να μεταβάλλει, να μεταμορφώνεται με τη θεία Χάρι. Να ζει την κατάσταση του αγιασμού και της πνευματικής τελειότητας. Κι αυτό μπορεί να γίνει μέσα σε όλες τις συνθήκες της ανθρώπινης ζωής. «Μέγα τὸ περὶ Θεοῦ λαλεῖν, ἀλλὰ μεῖζον τὸ ἑαυτὸν καθαίρειν Θεῷ», λέγει ο Άγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος. Ο αγιασμός της ψυχής είναι πολύ ανώτερος από το κήρυγμα για το Θεό.
Η αδιάλειπτη προσευχή οδηγεί στην ερωτική θεωρία, η ερωτική θεωρία στην ένωση με το Θεό και η ένωση στη Θέωση. Ο άνθρωπος τότε γίνεται θεοειδής και χριστοειδής. Και σαν χριστοειδής είναι «ὡραῖος κάλλει» σαν τον Κύριό του. Είναι «νοῦς Χριστοῦ» και «μέτρον πληρώματος τοῦ Χριστοῦ». Ο Χριστός είναι «τὰ πάντα καὶ ἐν πᾶσι» (Κολ. Γ΄ 11). Για τους Χριστιανούς είναι το παν. Η μόνη ελπίδα, χαρά και ευφροσύνη.
Ο ποιητής Γ. Βερίτης εκφράζει αυτή την κατάσταση με τους κάτωθι στίχους:
«Τρεις σκηνές να στηθούν στην κορφή,
κι ας περνούν οι καιροί και τα χρόνια.
Ας θωρώ τη γλυκιά Σου μορφή
κι ας κοιμάμαι, γυμνός μες στα χιόνια».
Ας ευχηθούμε ο Κύριος που κάνει τις μεταμορφώσεις στο επίγειο Θαβώρ, αυτός να κάνει και την αιώνια, την άκτιστη, την αγγελόμορφη μεταμόρφωση στο ουράνιο Θαβώρ της ανέσπερης βασιλείας Του.
Πηγή υλικού
Μιχαήλ Ε. Μιχαηλίδης, Θείος Έρωτας, Στ’ Έκδοση συμπληρωμένη και αναθεωρημένη, Αθήνα 2010, σ. 138-141
Επιλογή υλικού
Αικατερίνη Διαμαντοπούλου,
Υπεύθυνη υλικού των Ιστοχώρων του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων