Ο ΜΑΚΑΡΙΩΤΑΤΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΙΕΡΟΣΟΛΥΜΩΝ κ.κ. ΘΕΟΦΙΛΟΣ Γ' ΠΡΟΕΞΗΡΞΕ ΤΗΣ 1ΗΣ Θ. ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΕΙΣ ΤΟΝ ΑΝΕΓΕΡΘΕΝΤΑ ΜΕΓΑΛΟΠΡΕΠΗ ΝΑΟΝ ΤΟΥ ΓΕΝΕΘΛΙΟΥ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΟΡΘΟΔΟΞΟΥ ΑΡΑΒΟΦΩΝΟΥ ΚΟΙΝΟΤΗΤΟΣ ΕΙΣ ΤΗΝ ΠΟΛΙΝ ΣΑΧΝΙΝ ΤΟΥ ΒΟΡΕΙΟΥ ΙΣΡΑΗΛ
Γρηγοριανόν (21-9-2009) / Ιουλιανόν (8-9-2009)
Η πόλις Σαχνίν είναι μία εκ των πόλεων της περιοχής Άκκρης-αρχαίας Πτολεμαΐδος του βορείου Ισραήλ. Εις την πόλιν αυτήν των 28.000 χιλιάδων κατοίκων περί τους 1500 είναι Χριστιανοί, οι δε λοιποί είναι Μουσουλμάνοι. Εκ των Χριστιανών περί τους 700 είναι Ελληνορθόδοξοι (Rum Orthodox). Ούτοι αποτελούν μίαν των 12 ενοριών της Μητροπόλεως Πτολεμαΐδος-Άκκρης του Ελληνορθοδόξου Πατριαρχείου Ιεροσολύμων. Ούτοι, παρά τον μικρόν σχετικώς αριθμόν αυτών, κατώρθωσαν να ανεγείρουν μεγαλοπρεπή ναόν προς τιμήν του Γενεθλίου της Θεοτόκου, καθ' ότι ο παλαιός ναός αυτών ήτο μικρός δια τας ανάγκας αυτών.
Εις τον ναόν αυτόν προσήλθεν, προσκληθείς ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Ιεροσολύμων κ.κ. Θεόφιλος Γ', επί τη εορτή των Γενεθλίων της Θεοτόκου, ίνα τελέση την πρώτην θ. Λειτουργίαν.
Όντως ο Μακαριώτατος έφθασε μετά συνοδείας Αρχιερέων και Ιερέων εκ της πόλεως των Ιεροσολύμων την πρωΐαν της εορτής των Γενεθλίων της Θεοτόκου, Δευτέρας, 8ης Σεπτεμβρίου 2009, μετά τρίωρον αυτοκινητικήν πορείαν.
Άμα τη αφίξει, ο Μακαριώτατος εγένετο δεκτός προ της εισόδου της πόλεως υπό προπομπής εκ του Δημάρχου της πόλεως, κ. Μάζεν Γανάϊμ, του αιδεσιμωτάτου ιερέως της ενορίας, οικονόμου π. Σαμουήλ και τινων μετ' αυτών. Ούτοι προεπορεύθησαν του αυτοκινήτου του Μακαριωτάτου άχρι της εισόδου του ιερού ναού.
Προ της εισόδου του ναού ήσαν ενδεδυμένοι οι ηγούμενοι και οι ενοριακοί ιερείς των ομόρων πόλεων και κωμών. Ο Μακαριώτατος ηυλόγησε την είσοδον εις την κάτωθι του ναού μεγάλην αίθουσαν, χρησιμοποιουμένην προσωρινώς ως Εκκλησίαν, άχρι συμπληρώσεως απαραιτήτων τεχνικών και διακοσμητικών εργασιών του Ναού. Εισοδεύσας, ήρξατο των καταβασιών «Σταυρόν χαράξας Μωσής...».
Τελέσας τον Όρθρον, προεξήρξε της θ. Λειτουργίας, συλλειτουργούντων Αυτώ των Μητροπολιτών Βόστρων κ. Τιμοθέου, Αντιπροσώπου του Πατριαρχείου εις την Εκκλησίαν της Κύπρου, Καπιτωλιάδος κ. Ησυχίου, Ναζαρέτ κ. Κυριακού και του Γέροντος Αρχιγραμματέως, Αρχιεπισκόπου Κωνσταντίνης κ. Αριστάρχου, πολλών ιερομονάχων και ιερέων και του ορθοδόξου λαού της πόλεως και άλλων εν συρροή και εν κατανύξει συμμετεχόντων και της χορωδίας της πόλεως, διευθυνομένης υπό του Πατριαρχικού Επιτρόπου Άκκρης Αρχιμανδρίτου Φιλοθέου, βυζαντινώς ψαλλούσης.
Με εκκλησιαστικήν βυζαντινήν μεγαλοπρέπειαν και κατάνυξιν ετελέσθη η θ. Λειτουργία και εμυσταγώγησε πάντας εις το νόημα της εορτής των Γενεθλίων της Θεοτόκου ως της προαγγελίας της σωτηρίας του ανθρωπίνου γένους δια της εκ της Θεοτόκου ενανθρωπήσεως του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού.
Ο Μακαριώτατος εκήρυξε τον θείον λόγον εις τους πιστούς έχοντα ούτως:
«Αύτη η ημέρα Κυρίου, αγαλλιάσθε λαοί• ιδού γαρ του φωτός ο νυμφών και η βίβλος του Λόγου της Ζωής, εκ γαστρός προελήλυθε• και η κατά ανατολάς πύλη αποκυηθείσα, προσμένει την είσοδον του ιερέως του Μεγάλου, μόνη και μόνον εισάγουσα Χριστόν εις την Οικουμένην, προς σωτηρίαν των ψυχών ημών».
Αγαπητοί εν Χριστώ αδελφοί,
Ευλαβείς Χριστιανοί,
Ημέρα αγαλλιάσεως ανέτειλεν ημίν σήμερον η εορτή του Γενεθλίου της Υπεραγίας Δεσποίνης ημών Θεοτόκου. Και είναι η εόρτιος αύτη ημέρα ημέρα αγαλλιάσεως, διότι ο του φωτός νυμφών και η βίβλος του Λόγου της Ζωής προελήλυθε εκ γαστρός, ως ψάλλει ο υμνωδός. Με άλλα λόγια, η σημερινή εορτή αναφέρεται εις το μοναδικόν και ανεπανάληπτον γεγονός της ανθρωπίνης ιστορίας, δηλαδή εις το γεγονός της του θείου Λόγου καταβάσεως επί της γης δια την ανάβασιν του ανθρωπίνου λόγου εις τους ουρανούς.
«Σήμερον, διαλαλεί ο υμνωδός καρπογονείν η χάρις απάρχεται, εμφανίζουσα τω κόσμω Θεού Μητέρα, δι' ης τα επίγεια τοις ουρανοίς συνάπτεται εις σωτηρίαν των ψυχών ημών».
Εις τους λόγους τούτους συνοψίζεται όχι μόνον το μυστήριον της δημιουργίας του κόσμου υπό του Θεού αφ' ενός και η σχέσις του ανθρώπου με τον Θεόν, επί πλέον δε αποκαλύπτεται ο λόγος της δημιουργίας του ανθρώπου, αλλά και ο σκοπός της ζωής αυτού.
Το Γενέθλιον της Υπεραγίας ημών Δεσποίνης Θεοτόκου και Αειπαρθένου Μαρίας φανερώνει και αποδεικνύει εις ημάς ότι, πρώτον, ο Θεός Λόγος δεν είναι απρόσιτος και απρόσωπος, αλλά προσωπικός και προσιτός. Δεύτερον, ότι δεν είναι ο Θεός του μίσους και της έχθρας, αλλά της φιλανθρωπίας και της απείρου αγάπης και τρίτον ο Θεός της θεραπείας, της μεταμορφώσεως και της αναστάσεως του ανθρώπου, δηλαδή της αποκαταστάσεως της κοινωνίας μεταξύ των ανθρώπων. Όπως ο πατέρας της παραβολής του Ασώτου δέχεται με την ίδιαν πατερικήν στοργήν και αγαλλίασιν την επιστροφήν του χαμένου γιου του, έτσι και ο Θεός Πατήρ αναμένει μέχρι τελευταίας στιγμής και την επιστροφήν των παιδιών Αυτού.
Εδώ ακριβώς συνίσταται η συμβολή του προσώπου της Αειπαρθένου Μαρίας, η οποία εγένετο σκεύος εκλογής και δοχείον της χάριτος του Αγίου Πνεύματος εις το να εξέλθη, να απελευθερωθή ο ανθρώπινος νους από τα όρια της εθελοθρησκείας και να αναχθή εις το ύψος και το απόθετον κάλλος της εν Χριστώ αληθείας.
Αγαπητοί μου αδελφοί,
Ανταποκρινόμενοι και ημείς εις την προτροπήν του υμνωδού, αγαλλιώμεν σήμερον επί τη πανηγύρει, εν τη ωραιοτάτη πόλει υμών Σαχνίν, της εορτής του Γενεθλίου της Θεοτόκου.
Και τούτο διότι η πόλις υμών ανήγειρεν Ναόν προς τιμήν του Γενεθλίου της Θεοτόκου.
Δια του τρόπου τούτου η Αειπάρθενος Μαρία δεν θα είναι μόνον πνευματική προστάτις, αλλά και φυσική, δια του μεγαλοπρεπούς τούτου ναού, ο οποίος αποτελεί κόσμημα δια την πόλιν υμών και όχι μόνον, αλλά και σύμβολον αγάπης, ειρήνης και αμοιβαίου σεβασμού όλων των κατοίκων και όλης της γείτονος περιοχής.
Η Χάρις του Αγίου Πνεύματος, του αναδείξαντος την Αειπάρθενον Μαρίαν προστασίαν του γένους των ανθρώπων, είη μετά πάντων ημών. Αμήν».
Προ της διανομής του αντιδώρου ο Μακαριώτατος επέδωσε εις τον προϊστάμενον του ναού οικονόμον π. Σάλεχ αγιογραφημένην εικόνα του Γενεθλίου της Θεοτόκου, εις τον πατέρα δε αυτού, γέροντα ιερέα π. Γιούσεφ Χούρη, άγοντα το χρυσούν Ιωβηλαίον αυτού και παρισταμένου εις την θ. Λειτουργίαν επί αναπηρικής καρέκλας, εικόνα του Χριστού. Τούτω επέδωσεν επίσης η Δημαρχία τιμητικήν πλακέταν της πόλεως.
Μετά την απόλυσιν της θ. Λειτουργίας, εξελθών ο Μακαριώτατος του Ναού, ηυλόγησε το σώμα των προσκόπων, σταθμευόντων πλησίον του ναού του Ισραήλ. Μετά ταύτα ηκολούθησαν εις την αίθουσαν του Ναού οι προσφωνήσεις του Προέδρου του Κοινοτικού Συμβουλίου της πόλεως κ. Μισέλ Γαντούς, του οικονόμου ιερέως π. Σάλεχ, του Δημάρχου της πόλεως κ. Μάζεν Γιανάϊμ τη παρουσία ιερέων αντιπροσώπων των άλλων δογμάτων, των εκπροσώπων της Ισραηλινής Αστυνομίας και του σεΐχη της πόλεως, του εκ Ναζαρέτ κ. Ράϊκ Ζαρζούρα, Προέδρου της Εκτελεστικής Επιτροπής και των εκπροσώπων των Κοινοτικών Συμβουλίων άλλων γειτονικών πόλεων.
Η καθαρώς θρησκευτική ορθόδοξος εορτή, εορτασθείσα λειτουργικώς, έδωσε την ευκαιρίαν μετά την θ. Λειτουργίαν δια συνύπαρξιν εις την αίθουσαν και συνεορτασμόν κοινωνικόν μετά μελών των άλλων χριστιανικών δογμάτων και των άλλων θρησκευμάτων, Ιουδαϊσμού και Ισλάμ.
Αναμνηστική τιμητική πλακέτα ωσαύτως απενεμήθη εις τον ευεργέτην ανεγέρσεως της Εκκλησίας κ. Σαΐντ Χούρη.
Τας εν τη αιθούση προσφωνήσεις και άλλας εκδηλώσεις κατέκλεισεν ο Μακαριώτατος δια της προσφωνήσεως Αυτού.
Εις αυτήν ο Μακαριώτατος υπεγράμμισε την σημασίαν της Εκκλησίας Ιεροσολύμων ως της Εκκλησίας των τόπων, εις τους οποίους έζησεν ο Θεάνθρωπος Κύριος ημών Ιησούς Χριστός, ο ενανθρωπήσας εκ Πνεύματος Αγίου και Μαρίας της Παρθένου, της εκ στείρας γεννηθείσης, ης το Γενέθλιον τη παρούση ημέρα εορτάζεται. «Η Εκκλησία των Αγίων Τόπων», είπεν ο Μακαριώτατος, «ενσαρκώνει εις τους τόπους αυτής το επιτελεσθέν δια την σωτηρίαν ημών έργον του Ιησού Χριστού. Την χάριν τούτου επικαλούμεθα επί πάν το ποίμνιον Ημών, επί πάντας τους κατοίκους της πόλεως υμών, Ιουδαίους και Μουσουλμάνους και επί την Αστυνομίαν».
Το μετάλλιον του Αγίου Κωνσταντίνου απένειμεν ο Μακαριώτατος εις τον γηραιόν ιερέα π. Γιούσεφ και εις τον Δήμαρχον. Εις τον ιερέα και το Κοινοτικόν Συμβούλιον επέδωσε χρηματικήν δωρεάν 15.000 USD $ ως συνδρομήν εις το έργον της αποπερατώσεως του ιερού Ναού.
Η Ορθόδοξος Κοινότης του Σαχνίν επέδωσεν εις τον Μακαριώτατον αναμνηστικήν πλακέταν, εν η εκφράζεται η ευγνωμοσύνη αυτής δια την συμπαράστασιν του Μακαριωτάτου.
Το σώμα των προσκόπων διένειμεν εις πάντας βιβλίον εκδοθέν αυτοβούλως υπ' αυτών, εις το οποίον σκιαραφείται η ποιμαντική δράσις του Μακαριωτάτου από της εκλογής αυτού προ τετραετίας.
Ακολούθως εις την παρακειμένην τη Εκκλησία μεγάλην αίθουσαν παρετέθη πλουσία τράπεζα, την οποίαν ηυλόγησεν ο Μακαριώτατος.
Μετά την τράπεζαν ο Δήμαρχος της πόλεως κ. Μάζεν Γιανάϊμ προσεκάλεσε τον Μακαριώτατον και την συνοδείαν Αυτού εις την οικίαν αυτού, ένθα δια των προσφωνήσεων και της συζητήσεως ετονίσθη το γεγονός τής ειρηνικής συμβιώσεως εις την πόλιν του Σαχνίν Χριστιανών και Μουσουλμάνων άνευ ουδεμιάς θρησκευτικής διακρίσεως.
Εκ της Αρχιγραμματείας
![]() | ![]() | ![]() | ![]() |
![]() | ![]() | ![]() | ![]() |