Οι λόγοι που ακολουθούν, αποτελούν ένα ελάχιστο δείγμα των αποθησαυρισμένων σκέψεων του συγγραφέα π. Αρσενίου Κωτσόπουλου, μέσα από το πολύ εύγλωττο βιβλίο του «Εκπλήξεις χάριτος – Σύγχρονοι ήρωες του πνεύματος». Ο π. Αρσένιος Κωτσόπουλος, απόφοιτος της Θεολογικής Σχολής Αθηνών, εκάρη Μοναχός στην Ιερά Μονή Πετράκη και κατόπιν διετέλεσε συνεργάτης στο Γραφείο Νεότητας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών. Συνέβαλε ουσιαστικά στην οργάνωση Συνεδρίων και κατασκηνωτικών προγραμμάτων με παιδιά από όλες τις Ορθόδοξες χώρες του κόσμου. Μετά τη χειροτονία του, ως εφημέριος του Ιερού Ναού Προφήτου Ηλία στο Παγκράτι ανέπτυξε πολυσχιδή δράση σε πολλούς τομείς, ενώ συντονίζει αρκετά εκπαιδευτικά προγράμματα. Ταυτόχρονα διατελεί Πρόεδρος της ιεραποστολικής αδελφότητας «Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος – Το σπίτι της Στοργής – Φουντούλειον Ίδρυμα» στην Άνω Γλυφάδα, όπου προβαίνουν σε έργα φιλανθρωπίας και αλληλεγγύης.
Παράλληλα ως πνευματικός και εξομολόγος αφουγκράζεται καθημερινά τους προβληματισμούς και τις ανησυχίες των συγχρόνων ανθρώπων και προσπαθεί να τους απαλύνει από τα ψυχικά τους βάρη.
Ο π. Αρσένιος είναι συγγραφέας των βιβλίων: «Εκπλήξεις χάριτος – Σύγχρονοι ήρωες του πνεύματος», «Πληγωμένες σχέσεις – Ένθεες Συνθέσεις» και «Περίπατοι στην Ομήρου Οδύσσεια».
«Στη σύγχρονη εποχή του υλισμού και της άκρατης καταναλωτικής ευδαιμονίας, οι περισσότεροι από εμάς επιδιώκουμε επίγειες θέσεις και απολαύσεις. Ωστόσο υπάρχουν μορφές που με το βίο τους έρχονται να μας διδάξουν τον ασφαλή δρόμο απόκτησης των αγαθών. Αυτοί είναι οι σύγχρονοι Άγιοι. Το δρόμο της αγιότητας οδεύουν οι γέροντες Παϊσιος, Πορφύριος, Ιάκωβος Τσαλίκης και ο γέρων Ιωσήφ ο Ησυχαστής.
Ο Κύριος είπε: «μη προμελετάν απολογηθήναι, εγώ γαρ δώσω υμίν στόμα και σοφία, α ου δυνήσονται αντιπείν, ουδέ αντιστήναι πάντες οι αντικείμενοι υμίν». (Λουκ. κα΄ 14-15). Μην προσχεδιάζετε τι θα πείτε, αλλά και μην προσχεδιάζετε τη ζωή σας. Είναι αδύνατο να προσδιορίσεις την πορεία της ζωής σου, καθώς υπάρχει η θεία πρόνοια και ο Κύριος δίνει τις καλύτερες λύσεις στα αδιέξοδα των δικαίων παιδιών Του.
«Ζητείτε πρώτον την Βασιλείαν του Θεού και την δικαιοσύνην αυτού και ταύτα πάντα προστεθήσεται υμίν» (Ματθ. στ΄33). Ο άνθρωπος που προσπαθεί να τηρεί τις εντολές, δηλαδή την ανιδιοτελή αγάπη προς το Θεό και το συνάνθρωπο, δε χρειάζεται να αγωνιά. Είναι σαν τα κρίνα του αγρού, τα οποία χωρίς να κοπιάζουν, ακτινοβολούν θεία ομορφιά.
Τα δεντράκια όταν είναι μικρά τα περιφράζουμε, τα δένουμε με πασσάλους, τα περιορίζουμε. Φαίνεται πως τους στερούμε την ελευθερία, αλλά έτσι τα ασφαλίζουμε από τους επικίνδυνους ανέμους και τα άγρια ζώα. Προσέχουμε όμως να μην τα πληγώσουμε με σκληρά σύρματα. Όμως, όταν αυξηθούν και αποκτήσουν βαθιές ρίζες, δεν έχουν ανάγκη από φράχτες και πασσάλους. Μάλιστα τον καιρό της καρποφορίας, ακόμα και όταν τα χτυπάς με τα ραβδιά, τους κάνεις καλό γιατί έτσι ρίχνουν τους ώριμους καρπούς τους. Όταν λοιπόν ο άνθρωπος ωριμάσει πνευματικά, απλώσει τις ρίζες στην αγία ζωή και είναι γεμάτος με τους καρπούς των αρετών, ακόμη και τα χτυπήματα τον ωφελούν. Διδάσκουν τους εχθρούς του. Τότε δεν έχει ανάγκη από μαντρώματα και περιορισμούς. Τον περιορίζει η αγάπη προς το Θεό και το συνάνθρωπο. Τον κάνει να «σκλαβώνεται» στον καθένα που πονά και πεινά για σωτηρία και βοήθεια. Γίνεται ένθεος. Θα ισχύει ο λόγος του Αποστόλου Παύλου και για σένα: «ελεύθερος ως εκ πάντων πάσιν εμαυτόν εδούλωσα» (Α΄ Κορ. θ΄ 19).
Ο Άγιος Ιωάννης της Κροστάνδης συντάραξε τη Ρωσία στην εποχή του με τις μεγάλες φιλανθρωπικές του δραστηριότητες. Πλήθη φτωχών κατέφευγαν σε αυτόν, αναζητώντας πνευματική και υλική βοήθεια. Ίδρυσε εργατική εστία, Μοναστήρι, Εκκλησίες, φιλανθρωπικά Ιδρύματα. Διακονούσε τους πιστούς με ποιμαντικές επισκέψεις, εξομολογήσεις, λειτουργίες. Εκμηδενίστηκε κάθε μορφή ιδιοτέλειας στο πρόσωπό του και για αυτό το λόγο ο Θεός ευλόγησε τόσο πολύ το έργο του. Έλεγε: «Αν δε χάσεις κάτι που σου ανήκει εξ ολοκλήρου, τον εγωισμό σου δηλαδή, δεν θα ευλογηθείς και δεν θα καρποφορήσεις. Δεν βλέπεις την αμυγδαλιά πόσο ταπεινώνεται το χειμώνα για να μπορεί να σε θαμπώνει με την ομορφιά της την άνοιξη;»
Ο άνθρωπος που διψά για το Θεό και την αληθινή αγάπη θα «πέφτει» σε ανθρώπους, σε γεγονότα που θα τον βοηθούν να εκπληρώσει αυτή την ένθεη δίψα. Ο άνθρωπος που διακαώς λαχταρά την πραγμάτωση του αγαθού με ανιδιοτελή διάθεση, όλες οι συμπτώσεις συμβάλλουν προς ευόδωση αυτού. Λέει χαρακτηριστικά ο Γέρων Πορφύριος: «Αυτό που είναι δύσκολο για τους ανθρώπους, για το Θεό είναι πολύ εύκολο. Το Θεό θα Τον αγαπήσουμε ξαφνικά, όταν η Χάρις μας επισκιάσει. Αν αγαπήσουμε πολύ το Χριστό, η ευχή θα λέγεται μόνη της. Ο Χριστός θα είναι συνεχώς στο μυαλό μας και στην καρδιά μας».
Η ασθένεια καθορίζεται από το Θεό ως προς το πότε θα μας επισκεφθεί. Ο Θεός δεν δίνει στον άνθρωπο σταυρό πάνω από τις αντοχές του. Ρυθμίζει τα πράγματα έτσι, ώστε να μπορούμε να τον σηκώσουμε. Μέσα από την ασθένεια ο άνθρωπος πετυχαίνει ένα μεγάλο αγαθό, την κάθαρσή του. Ο Θεός έχει πολλούς τρόπους για να ενισχύει τους ανθρώπους.
Και το σημαντικότερο είναι ότι για το Θεό δεν υπάρχει πολύς ή λίγος χρόνος, γιατί είναι πάνω από το χρόνο. Του Θεού τα πράγματα και να τα αποφεύγεις σε κυνηγούν. Αν ο Θεός βάλει την υπογραφή Του να γίνει κάτι, τότε όλα τα εμπόδια μπορεί να ξεπεραστούν, ακόμη και αν αυτά φαίνονται ανυπέρβλητα.
Ο Κύριος είπε: «Αμήν, αμήν λέγω υμίν, ου δύναται ο Υιός ποιείν αφ’ εαυτού ουδέν, εάν μη τι βλέπει τον πατέρα ποιούντα. Α γαρ αν εκείνος ποιή, ταύτα και ο υιός ομοίως ποιεί» (Ιωάν. Ε΄ 19). Ο Ιησούς Χριστός, παρότι τέλειος Θεός, μας περνάει ένα μήνυμα υπακοής στον πατέρα Του, θέλοντας να μας διδάξει. Δυστυχώς σήμερα οι νέοι άνθρωποι δρουν ανεξέλεγκτα. Αν ο νέος άνθρωπος δε δεχθεί την καθοδήγηση ιερέων και δασκάλων, θα δυσκολευτεί πάρα πολύ στη ζωή του. Όπως οι ιερείς επιβάλλεται να τιμούν την ιεροσύνη τους, έτσι και οι δάσκαλοι πρέπει να είναι φωτισμένοι. Οι Θείες Λειτουργίες δίδουν πολύ μεγάλη χαρά. Μπαίνεις νεκρός στον Ιερό Ναό και βγαίνεις «ζωντανός». «Ανακαινισθήσεται ως αετού η νεότης σου».
Όποιος έχει μελετήσει την Αγία Γραφή αποκτά άλλη αίσθηση απέναντι στα γεγονότα, λαμβάνει με τις λεπτές κεραίες του τα «σήματα» του περιβάλλοντος. Ο καλλιεργημένος ευαγγελικά ωφελείται από όλα τα γεγονότα. Απέναντι σε αυτά δοξάζει ευχαριστιακά το Θεό ή ταπεινώνεται και ζητά το έλεός Του. Ο Θεός κάθε μέρα μας σπρώχνει σε «αγαπητικά» ανοίγματα, τέτοια όπως του καλού Σαμαρείτη, διότι θέλει να μας δώσει τη Χάρη Του. Όταν εμείς αντιδρούμε σε αυτά, ουσιαστικά αντιδρούμε στη Χάρη του Θεού. Κατόπιν ταπεινωνόμαστε που δεν είχαμε τη δύναμη να γίνουμε καλοί Σαμαρείτες. Όποιος βλέπει τα γεγονότα ευαγγελικά, δεν γκρινιάζει ποτέ. Ή ταπεινώνεται και ζητά τη βοήθειά του Θεού ή ευφραίνεται και δοξάζει τα μεγαλεία Του».
Πηγή υλικού
«Εκπλήξεις χάριτος, Σύγχρονοι ήρωες του πνεύματος», Αρχιμ. Αρσενίου Κωτσόπουλου, Εκδόσεις Αγαθός Λόγος, Αθήνα 2010
Επιλογή υλικού
Αικατερίνη Διαμαντοπούλου
Θεολόγος ΜΑ - Φιλόλογος PhD Φιλοσοφίας